Abonē SANTA+ un saņem astrologa prognozi savam 2025. gadam!
ABONĒT!
  • Kā izvārīt irdenus, nesaķepušus rīsus?

    Kā pareizi?
    Ilze Klapere
    12. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels.com / Kunal Lakhotia
    Cerēto irdeno un birstošo rīsu vietā atkal putra, bet “saldajā ēdienā” – piededzis katliņš? Pilnīgi līdz kaklam! Jā, reizēm no rīsu vārīšanas jau metas bail, jo nevar zināt, vai sanāks. Nebaidies – šefpavāram Kasparam Jansonam ir labi padomi, izlasi un izmēģini!
    Sarežģītība
    Zema
    Izmaksas
    Lēti
    Kopējais laiks
    25m
    3 vērtējumi
    5/5

    Rīsi ir dažādi!

    • Pirmais, kas jāzina par rīsiem, ir fakts, ka tie iedalāmi gargraudu, vidēji garu graudu un īsgraudu jeb apaļgraudu rīsos. Gargraudu rīsi ir piemēroti vārīšanai, ja mērķis ir iegūt rīsus kā piedevu ēdieniem – irdenus un birstošus. Savukārt īsgraudu rīsi satur vairāk cietes un lipekļa, tāpēc piemēroti risotto pagatavošanai, dažādiem desertiem un putrām.
    • Ja gribi izvārīt vienkārši irdenus rīsus, bet pieredzes nav un viesi jau sēž pie galda, ieteicams izvēlēties tvaicētos rīsus – tie ir speciāli apstrādāti, tāpēc vārot nesalips, nepārvārīsies un būs pietiekami glīti birstoši. Vienīgais mīnuss (ja to var nosaukt par mīnusu): tvaicētiem rīsiem ir citāda struktūra, tie ir stingrāki un ēdot ir itin kā jāpārkož.
    • Apaļgraudu, suši, risoto un piena rīsiem ir citāda struktūra. Šie īsgraudu rīsi satur vairāk lipekļa, gatavošanas laikā vairāk uzsūc šķidrumu un vairāk piebriest, tāpēc no tiem gatavo desertus, risoto, suši, dažkārt arī plovus un paeljas. Šos rīsus pirms vārīšanas parasti skalo un nereti arī mērcē, bet, gatavojot risoto, tos pirms tam apcep pannā kopā ar sīpoliem un ķiplokiem. Risoto gatavojot, šķidrums (buljons) jāpievieno pakāpeniski, lai rīsi to uzsūc pamazām – tādējādi ciete no rīsiem izdalīsies pamazām, beigās piešķirot ēdienam raksturīgo krēmīgumu. Ja pievienosi visu šķidrumu uzreiz, rīsi vienkārši tajā izvārīsies, pārlieku piebriedīs un ēdiens zaudēs savu struktūru. Apaļgraudu rīsus mēdz dēvēt arī par piena rīsiem, jo tos arī bieži vien vāra pienā, gatavojot pudiņus un putras.
    • Ja gribas kvalitatīvus birstošus rīsus, izvēlies basmati rīsus. Pēc vārīšanas vari pamēģināt tos noskalot ar siltu ūdeni, tad liekā ciete noskalosies nost, bet, pēc tam pievienojot rīsiem mazliet sviestu, tie pietiekami labi turēsies kopā, vienlaikus paliekot birstoši un viegli. Šefpavārs Kaspars Jansons neiesaka skalot rīsus pirms vārīšanas – izņēmums ir savvaļas un nepulētie brūnie rīsi, kuri pirms vārīšanas ne tikai jāskalo, bet arī jāmērcē, citādi ilgi vārās.

    Basmati rīsu vārīšana 6 soļos

    Vēl labi padomi:

     

    Satura mārketings

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē