• Zobu implanti — vai piemēroti visiem?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    27. janvāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Situācija zobārsta kabinetā — apvilkt zobus ar kroņiem nav iespējams. Protēzists piedāvā divus variantus – vai nu izņemamā protēze, vai zobu implanti. Vai zobu implanti tiešām piemēroti visiem? Un vai lielās izmaksas ilgtermiņā atmaksājas? Atbild zobu ķirurģe ILZE AKOTA, mutes, sejas un žokļu ķirurģe Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūtā, Rīgas Stradiņa universitātes profesore.

    Tātad – kas vispār ir implants? Pats implants, skrūve, ko ievada žokļa kaulā, jāuztver kā zoba saknes aizvietotājs, uz kura tiek veidots zoba kronis vai tiltveida protēze. Uz implantiem var balstīt arī izņemamas protēzes, bet tas notiek retāk, jo galvenais implantu labums ir tieši tas, ka ar tiem iespējams izveidot zobu protēzes, kas nav jāizņem.

    Katrai metodei jebkurā jomā ir plusi un mīnusi. Implantācija mūsdienās ir plaši izplatīta zobu protezēšanas metode ar labiem rezultātiem, bet – protams, ir situācijas, kad implanti nav piemēroti.

    Pirmkārt, zobu implantācija nav lēts prieks – viens implants kopā ar zoba kronīti izmaksā aptuveni no 1000 līdz 1500 eiro.

    Otrkārt – lai spriestu par to, vai implants ir piemērots konkrētam pacientam, svarīgi, kādā stāvoklī vispār ir mutes dobums, kāda ir zobu higiēna līdz implanta ievietošanai. Vai cilvēks pats apzinīgi kopj zobus, tos katru dienu tīrot un diegojot, vai regulāri apmeklē zobu higiēnistu, kurš tos notīra ar savām metodēm.

    Treškārt, svarīgs ir jautājums, vai pacients smēķē. Pierādīts, ka smēķēšana samazina implantu mūžu. Starp citu, Zviedrijā, aizejot uz konsultāciju par implantāciju, vispirms ārsts pavaicā pacientam, vai viņš smēķē. Ja jā, ārsts lūdz atnākt pusgadu pēc tam, kad smēķēšana būs atmesta.

    Ceturtais – jāsaprot, vai žoklī ir pietiekami daudz kaula, kurā implantu ievietot. Ja kopš zoba zaudēšanas ir pagājis ilgs laiks, kauls var būt atrofējies, samazinājies, un tādos gadījumos pirms implanta ievietošanas jāveic kaula transplantācija. Kaula apjomu var atjaunot gan ar biomateriāliem, gan ar paša cilvēka kaula gabaliņu no citas vietas, piemēram, apakšžokļa leņķa vai gūžas.

    Piektkārt, reizēm implantus neiesaka arī organisma vispārējā stāvokļa dēļ, piemēram, ja ir nekompensēts jeb neārstēts cukura diabēts, arī, ja intravenozi tiek lietoti medikamenti bifosfonāti – tie var veicināt kaulu nekrozi žokļos, kad implantu gluži praktiski nemaz nevar ievietot. Bet arī šajās situācijās katrs gadījums ir jāizskata individuāli.

    Un visbeidzot – izvēloties zoba implantēšanu, jārēķinās, ka tas var prasīt laiku. Dažreiz implantu un kronīti var ievietot uzreiz pēc zoba izraušanas, bet citreiz viss jādara pakāpeniski: vispirms pie sejas un žokļu ķirurga tiek ievietots pats implants, kas būtībā ir operācija, un pēc tam jāpaiet vismaz trim līdz sešiem mēnešiem, lai implants iedzīst. Un tikai tad pie zobu protēzista var izveidot zoba kronīti, ko piestiprina pie implanta. Ja nepieciešama arī kaula pieaudzēšana, viss process, kamēr tiek līdz protezētam zobam, kopā ar dzīšanu var aizņemt pat līdz gadam vai ilgāk.

    Bet bez šaubām, ir situācijas, kad implantu iesaka kā pirmo protezēšanas izvēles metodi. Piemēram, ja trūkst tikai viens vai pat vairāki dažādās vietās novietoti zobi – tādā gadījumā implantācija ir vienīgā adekvātā metode, lai, taisot tiltiņus, nebojātu veselos blakus zobus. Arī gadījumos, ja ir pilnībā atrofējušies žokļa kauli un izņemamo protēzi nav iespējams pielāgot. Tādā situācijā gan parasti nepieciešama arī kaula transplantācija.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē