• Aktiera Harija Liepiņa ģimenes traģēdija. Tagad viņi atkal ir kopā…

    Slavenības
    Marta Kalniņa
    27. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Harijs Liepiņš, Āris Liepiņš, Mudīte Šneidere.
    Foto: No privātā arhīva
    Harijs Liepiņš, Āris Liepiņš, Mudīte Šneidere.
    Dailes teātra aktiera Harija Liepiņa dzīve aprāvās pēkšņi, un tikpat pēkšņi no dzīves aizgāja viņa un aktrises Mudītes Šneideres dēls Āris. Pašos spēka gados. Šogad pie saviem mīļajiem devās arī pati Mudīte.

    Harijs Liepiņš un Mudīte Šneidere bija skaists aktieru pāris, taču viņu laulībā bija dauidz ciešānu, viņu ģimenei bija lemti skarbi pārbaudījumi. Šogad aprit 25 gadi kopš Harija nāves. Pirms diviem gadiem pēkšņi nomira viņu dēls Āris, bet šogad abiem Liepiņiem debesīs pievienojās Mudīte.

    Dēls pēkšņi nomira svešumā

    Āris Liepiņš bija aktieru Harija Liepiņa un Mudītes Šneideres vienīgais dēls. Viņu mīlestības auglis, kuram bija lemts skarbs liktenis. Pirms diviem gadiem 23. aprīļa vakarā pie aktrises un rakstnieces Mudītes Šneideres dzīvokļa durvīm atskanēja zvans. «Tur stāvēja divi policisti, liela auguma stalti zēni un vaicāja, vai man ir dēls Skotijā un vai viņu sauc Āris Liepiņš. Es vēl priecīgi atbildēju: «Jā!»

    Tajā mirklī viens no viņiem pateica trīs vārdus: «Viņš ir miris…» Nokritu pie viņu kājām un sāku dīvaini uzvesties,

    kaut ko nesakarīgu atbildēju, man bija šoks. Viņi izsauca ātro palīdzību, pateica, ka savu pienākumu ir veikuši un aizgāja. Mediķi veica standarta procedūru – izmērīja asinsspiedienu, uztaisīja kardiogrammu. Par laimi, viņi secināja, ka nekāda īpaša vajadzība mani kaut kur vest nebija, un iedeva zāles, ko palikt zem mēles,» liktenīgā vakara notikumus sarunā ar žurnālu «Privātā Dzīve» atsauca atmiņā Mudīte. «Piezvanīju draugu dēlam, kurš uzreiz pieslēdzās situācijai, lai man kaut kādā veidā palīdzētu. Trakākais ir tas, ka es nemaz nezināju, kas tieši ar manu dēlu ir noticis. Nākamajā rītā mani jaunākās paaudzes radinieki ar interneta starpniecību bija noskaidrojuši, ka Āris bija devies uz darbu, viņam kļuvis slikti, izsaukta neatliekamā medicīniskā palīdzība, un vairs nebijis, ko glābt, jo viņa sirds bija apstājusies.» 

    Āris Liepiņš
    Āris Liepiņš

    Āris pēdējos 17 dzīves gadus pavadīja Skotijā, Livingstonā, netālu no E­dinburgas. Doties peļņā uz Skotiju viņš savulaik izlēma, lai  palīdzētu mammai nomaksāt dzīvokļa rēķinus, rūpētos par savu un viņas iztikšanu. Dēls strādāja koncerna Tesco pārtikas noliktavā, bija kolēģu ieredzēts un svešumā juties labi. Būšana sociālajos tīklos viņam palīdzējusi saglabāt saikni ar dzimteni.

    Tēvam ziedojis jaunību

    Āris bija Mudītes Šneideres galvenais balsts un acuraugs. Pirms 23 gadiem tikpat pēkšņi no dzīves aizgāja viņas vīrs – skatuves un kino zvaigzne, sieviešu elks Harijs Liepiņš. Aktieris devās makšķerēt uz upi netālu no savām lauku mājām Skrundas pusē, un tur apstājās viņa sirds. Harijam bija 70 gadu,

    Mudīte Šneidere – Lelde, Harijs Liepiņš – Tots izrādē «Spēlēju, dancoju».
    Mudīte Šneidere – Lelde, Harijs Liepiņš – Tots izrādē «Spēlēju, dancoju».

    Ārim bija lemts īsāks mūžs – tikai 58 gadi. «Ja esmu savu vecāku bērns, man uz savas muguras jānes arī viņu problēmas. Laikam nevarētu sev piedot, ja būtu dzīvojis citādi,» savulaik sacījis Āris. Viņa tēvs Harijs Liepiņš bija viens no spilgtākajiem Dailes teātra aktieriem, talantīgs, harismātisks, par teātra vīrišķības simbolu uzskatīts uz skatuves, bet dzīvē – straujas dabas, ar dienvidnieku asinīm un tendenci uz atkarībām. Viņa atraitne Mudīte Šneidere par Harija mūžu sarakstījusi grāmatu «Dzīves sadedzinātie».

    «Ar dēlu palīdzējām viņam nest uzlikto nastu. Tas bija viņa uzdevums un liktenis, un savu vērtīgāko dzīves daļu viņš atdeva tēvam.

    Taču tēvs mīlēja dēlu ar īstu dievidniecisku mīlestību,» atcerējās Mudīte.

    Liepiņa slavas smagā nasta

    «Tēvs bija tāds, kāds bija, – vajadzīgs teātrim, latviešiem ar savu talantu, savā vietā un laikā, izdarījis tik ārkārtīgi lielu darbu mākslā… Un tautas mīlestība pret Hariju Liepiņu jau nav izmērojama. Tādēļ mammai bija vērts šim cilvēkam veltīt savu mūžu. Citādi – ne. Mēs ar mammu palīdzējām uzturēt pie dzīvības to, kas vajadzīgs latviešu tautai. Tēvs pats par sevi bija nedzīvotājs. Mēs, divas baterijas, uz kurām turas viņa dzīvība. Es ilgi uzskatīju, ka tēva slimības dēļ neesmu īsti izdzīvojis ne savu bērnību, ne jaunību. Protams, ne bez iemesla esmu palicis bez ģimenes. Un divpadsmit gadi no manas dzīves izkrituši smagu depresiju dēļ. Līdzatkarības pārdzīvojumi tām bija galvenais iemesls. (..) Mums bija pastāvīgs stress.

    Mums ar mammu visa dzīve bija pakārtota tam, kā būs tēvam. Kad izveseļojos no depresijas un atgriezos dzīvē, man jau bija trīsdesmit divi gadi.

    Ar tēvu kopā mums vēl bija lemti četri gadi,» savulaik intervijā Ievas Stāstiem sacīja Āris. Aktieris viņš pats negribēja būt, lai gan mīlēja būt uzmanības centrā, izjusti izspēlēja dažādus tēlus fotokameras priekšā. Pirms četriem gadiem, viesojoties dzimtenē, Āris stāstīja, ka raksta savus memuārus – par slavenajiem vecākiem, depresiju, par notikušām mīlestībām un vientulību. Un vēl viņš solīja – kamēr mammai vēl ir laba veselība, viņš mazliet pastrādāšot Skotijā, tad n­oteikti atgriezīsies Rīgā…

    Lāčplēša dienā izdzisa Liepiņa sievas dzīvība

    Tagad arī Mudīte ir devusies pie savas dzīves svarīgākajiem vīriešiem. Nākamā gada 29. aprīlī aktrise Mudīte Šneidere būtu svinējusi 90. jubileju. Diemžēl liktenis lēma citādi – 11. novembrī aktrise aizmiga mūža miegā. «Viņa bija ļoti stipra sieviete. Kā pati teica: «Es neuzvarēju, bet arī nezaudēju.» Mudīt, nu tu dodies pie saviem mīļajiem,» atvadu vārdos rakstīja Lia Guļevska.

    Veltījusi Dailes teātrim 40 savas dzīves gadus, Mudīte guva tajā publikas un kritikas nedalītu atzinību. Viņa nepārstāja sajūsmināt ar savas personības harismu un vienmēr klātesošu eleganci arī vairākās kinolomās, uzmirdzot filmās «Salna pavasarī», «Kārkli pelēkie zied», «Šīs bīstamās balkona durvis». Pirms 23 gadiem pievērsusies rakstniecībai.

    Aktrise sarakstījusi grāmatu arī par savu mūža mīlestību Hariju Liepiņu, ar kuru iepazinās 21 gada vecumā, kā štata aktrise ienākot Dailes teātrī. Tolaik 27 gadus vecais Harijs viņu uzaicinājis uz restorānu, kurā romantiski atklājis, ka varētu ar Mudīti pavadīt visu savu mūžu.

    «Pēc tam mēs trīs stundas līdz trijiem naktī uz ielas skūpstījāmies,» Ievas Stāstiem atklāja Šneidere.

    5. decembri Harijs un Mudīte turpmāk svinējuši kā kopējās dzīves sākumu. Oficiāli abi apprecējās septiņus gadus vēlāk, 1962. gadā – trīs nedēļas pirms dēla Āra piedzimšanas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē