• Leģendārā mokas kanniņa brokastu kafijai

    Praktiski padomi
    Linda Mazure
    10. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Mokas kanniņa kopš pagājušā gadsimta piecdesmitajiem ir ikonisks stila un virtuves dizaina priekšmets, kas tiek uzskatīts par vienu no tiem itāļu izgudrojumiem, kurš mainījis pasauli un līdz pat mūsdienām saglabājis savu praktisko vērtību un lietojamību.

    Šī kanniņa kā izcils dizainparaugs varētu būt viens no visvairāk apbalvotiem priekšmetiem, un tā izstādīta daudzos iedvesmojošos gan zinātnes, gan arī dizaina muzejos. Mokas kanniņa daudziem arī Dienvideiropā, Latīņamerikā un citviet pasaulē vismaz uz brokastu brīdi ļauj sajusties kā Itālijā.

    Brokastu revolūcija

    Pirms 90 gadiem Pjemontas inženieris un alumīnija pusfabrikātu darbnīcas īpašnieks Alfonso Bjaleti izgudroja macchinetta, ko pazīstam kā mokas kanniņu. Tā kļuva par apvērsumu ne tikai Bjaleti uzņēmumā, bet arī neskaitāmu ģimeņu ikdienas rituālos – rīta kafija ar publisku socializēšanos no kafejnīcām un bāriem pārcēlās uz mājas virtuvi ar viegli lietojamo kafijas rīku – gludo, sudraboto, formīgo astoņstūru mokas kanniņu, kas kļuva par simbolu itāļu radošumam un colazione italiana jeb itāļu brokastīm ar kafiju un radziņu. Rīts pēc modinātāja zvana daudziem jo daudziem itāļiem turpinās ar sprauslojošām macchinetta skaņām un kafijas aromāta piepildītu virtuvi. Intensīvais kafijas aromāta vilnis ieskauj ne tikai virtuvi, tas pa grīdu, caur durvju spraugām izplatās arī uz guļamistabu, palien zem deķa un modina uz brokastīm. 

    Uzņēmuma leģendas vēsta, ka gan kanniņas uzbūvei, gan dizainam Alfonso iedvesmojies no sievas.

    Par avotu tvaika spiediena kafijas ekstrakcijai kalpoja (sievas) pirmatnējās veļas mašīnas (lisciveuse) mehānika, kas savukārt balstījās vairāku gadsimtu agrākos tvaika dzinēja atklājumos, bet dizainu iedvesmoja izgudrotāja sievas siluets – galva, platie pleci, šaurais viduklis, rokas uz gurniem un kroku svārki. 

    Ideja izrādījās ģeniāla – mokas kanniņa bija vienkāršāks, lētāks, pieejamāks, vieglāks un ātrāks kafijas pagatavošanas rīks, kas spēja mājas apstākļos aizstāt bāru sarežģītos, dārgos un smagos espreso automātus un tolaik mājās lietotās neapoliešu kafijas kannas, kas darbojās līdzīgi kā maltas kafijas filtrēšana, aplejot to ar verdošu ūdeni.  

    Viltniece moka

    Lai arī pārdzīvojis dažādus laikus, tostarp sarežģītus un grūtus, uzņēmums Bialetti Industries kanniņu ar nosaukumu Moka Express ražo joprojām. Tā nosaukta Mokas vārdā – par godu Sarkanās jūras ostas pilsētai Jemenā, kas no 15. līdz 18. gadsimtam bija nozīmīga kafijas tirgus un eksporta osta Etiopijā un Jemenas iekšzemē izaudzētās kafijas pupiņām. 

    Kanniņas nosaukumā pievienotais vārds express nešaubīgi piešķīra tās pārdošanai veiksmi, jo vedināja uz līdzību ar espreso kafiju. Patiesībā atšķirīgi ir gan abi kafijas pagatavošanas rīki (espreso aparāts un mokas kanniņa), gan arī tajos pagatavotie dzērieni. Vispirms, mokas kannā gatavotai kafijai ir zemāks spiediens, tai trūkst espreso raksturojošo virskārtas putu, tai ir nedaudz atšķirīgs kafijas malums un kafijas un ūdens proporcija, un mokas kafiju raksturo tumīgums un reizēm ass, piedegumam raksturīgs rūgtums. 

    Īstais mokas kanniņas uzvaras gājiens sākās, kad pēc kara uzņēmuma vadību savās rokās pārņēma Alfonso dēls Renato, kurš izrādījās īsts mārketinga virtuozs – viņa laikā mokas kanniņas sāka uzvaras gājienu plašāk pasaulē. Renato ideja bija arī panākumu ūsas – joprojām atpazīstamais Bialetti logo, l’omino con i baffi – ūsainais vīriņš ar gaisā paceltu labās rokas rādītājpirkstu. Izrādās, šis vīriņš ir pats Renato Bjaleti, iemūžinot savu draugu Renato, šo tēlu pagājušā gadsimta piecdesmito gadu sākumā radīja karikatūrists Paolo Kampani. Bet ūsainā vīriņa žests kafejnīcā simbolizē vēl viena espreso pasūtīšanu. 

    Perfekta tasīte katru reizi

    No lietotāja viedokļa kanniņas uzbūve ir elementāra. Tās astoņstūru korpuss sastāv no divām šķidrumam paredzētām savstarpēji saskrūvējamām daļām, starp kurām ir piltuve maltajai kafijai, kas iegulst apakšējā daļā, precīzi virs tās augšdaļas dibenā ir iestrādāts filtrs, kas aiztur maltās kafijas rupjās daļiņas. Korpusa apakšdaļas traukā ieliets ūdens, to no apakšas sildot, tvaiks un izpleties gaiss spiež karsto ūdeni uz augšu pa piltuvveida trauciņu caur samalto kafiju un filtru tālāk uz kannas korpusa augšējo trauku. Šī joprojām ir vienīgā kafijas pagatavošanas metode, kur ūdens caur samalto kafiju spraucas no apakšas, nevis no augšas. Kannas augšdaļai ir snīpis, os, un vāciņš. Gan osa, gan vāciņa puļķis ir izgatavoti no bakelīta, kas nesakarst. 

    Līdz ar to lietošana ir parocīga un kafijas pagatavošana neprasa nopietnas prasmes vai iemaņas.

    Lai cik tas neliktos dīvaini, kafijas brūvēšanu mokas kanniņā sāka pētīt un analizēt tikai nesenā pagātnē, kā arī parādījās profesionālas diskusijas par piemērotāko pagatavošanas veidu maksimāli baudāmākai ekstrakcijai. Tā rezultātā tikai apgāzti daži izveidojušies mīti, stereotipi un neprecizitātes. Tāpēc ir daži vērā ņemami ieteikumi, kas ļauj pagatavot gardāku kafiju, lai baudītu to tieši pēc savas gaumes, kur galarezultāts sniedz īpašu baudījumu.

    Gatavošana

    1. Kanniņas apakšējā tvertnē līdz drošības vārstulim ielej verdošu (tikko uzvārītu) ūdeni. 
    2. Piltuvē ieber maltu kafiju, lai tā būtu pilna. Iebērto malto kafiju nepiespiež un  nenoblīvē.
    3. Ar malto kafiju piepildīto piltuvi ievieto kannas apakšējā daļā.
    4. Kannas augšdaļu uzskrūvē apakšējai daļai. Uzmanīgi – kannas apakšdaļa ar verdošo ūdeni būs uzkarsusi, tādēļ drošāk to satvert ar virtuves dvieli vai cimdu.
    5. Kanniņu liek uz plīts. Vajadzētu izvēlēties vidēju karstumu. 
    6. Kannu noņem no karstuma avota, kad sākas čerkstoši, aprauti šņācieni, tad kannas apakšējo daļu atdzesē zem krāna aukstā ūdenī.
    7. Kafija ir gatava, lej krūzē un bauda.
    8. Izmazgā kannu pēc katras lietošanas reizes.
    9. Padomi

      Kalvis Lapsiņš, grauzdētavas Tīrs miers veidotājs.

      • Ļoti svarīgi ir izvēlēties piemērota izmēra kanniņu katra paša konkrētai vajadzībai. Tās ražo dažādu tilpumu – no vienas līdz pat astoņpadsmit tasēm! Viena tase ir aptuveni 50 mililitru liela. Ja, piemēram, mīļākā kafijas krūze ir 200 mililitri, vajadzētu izvēlēties kanniņu, kas paredzēta 4 tasītēm, lai varētu pagatavot atbilstoša stipruma kafiju. 
      • Uzvāriet tējkannā ūdeni un ielejiet kanniņas apakšējā traukā karstu ūdeni līdz drošības ventiļa apakšai. Izvēlamies uzsākt gatavošanu ar karstu ūdeni, lai kanniņa, gatavojot kafiju, nekļūtu pārāk karsta. Tādējādi var izvairīties no metāliskās garšas kafijā, kā arī kafija būs ātrāk gatava, tā būs aromātiskāka un līdzsvarotāka savā garšā, nekā uzsākot gatavošanu ar aukstu ūdeni. 
      • Milzīga nozīme ir pareizā kafijas maluma izvēlei, no tā ir atkarīga kafijas beigu intensitāte. Jo smalkāks malums, jo pagatavotā kafija būs intensīvāka un stiprāka savā garšā. Ja ir iespēja samalt kafiju pašam, iesaku vidēji smalku malumu, bet, ja tiek iegādāta jau malta kafija, tad iesaku vienmēr iepazīties ar informāciju uz kafijas iepakojuma un izvēlēties maltu kafiju, kas paredzēta pagatavošanai ar mokas kanniņu.  
      • Redzēt eksperimentus, mērījumus un apgūt vēl papildu trikus var, noskatoties britu kafijas guru Džeimsa Hofmana četru video sēriju par mokas kanniņām YouTube kanālā. 
      • Iesaku izmanot filtrētu ūdeni, pārāk ciets ūdens kafijai var pievienot papildu rūgtumu, pārāk mīksts ūdens var kafijai radīt papildu skābumu.

      Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē