• 8 valstu prezidenti uzstāj uz ES kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukrainai

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    28. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia
    Bulgārijas, Čehijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Slovākijas un Slovēnijas prezidenti atklātā vēstulē uzstāj nekavējoties piešķirt Ukrainai Eiropas Savienības (ES) kandidātvalsts statusu un atvērt sarunas.

    Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane, prezidenti pauda pārliecību, ka Ukraina ir pelnījusi saņemt «tūlītēju signālu par perspektīvu pievienoties ES».

    «Aicinām ES dalībvalstis konsolidēt augstāko politisko atbalstu Ukrainai un nodrošināt, ka ES institūcijas var īstenot pasākumus, lai nekavējoties piešķirtu Ukrainai ES kandidātvalsts statusu un atvērtu sarunas. Šajā kritiskajā brīdī mēs atkārtoti apliecinām pilnīgu solidaritāti ar Ukrainu un tās tautu,» norādīja prezidenti.

    LETA jau rakstīja, ka ES 27 dalībvalstīs ir dažādi viedokļi par bloka paplašināšanos pēc tam, kad Ukraina, pret kuru Krievija sākusi karu, aicināja to uzņemt ES, pirmdien paziņoja Eiropadomes prezidents Šarls Mišels.

    ES par paplašināšanos pastāv dažādi viedokļi, un tas ir delikāts jautājums, atzinis Mišels. Viņš arī paskaidroja, ka Ukrainai ir jāiesniedz oficiāls lūgums to uzņemt ES, tad bloka dalībvalstīm jāvienojas par pozīciju šajā jautājumā.

     


    Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien parakstījis lūgumu par Ukrainas uzņemšanu Eiropas Savienībā (ES). Dokuments jau ir nosūtīts uz Briseli.

    «Ar šo vēstuli Ukraina kā Eiropas valsts, kura ciena vērtības, kas noteiktas līguma par Eiropas Savienību 2.pantā, iesniedz pieteikumu dalībai Eiropas Savienībā atbilstoši līguma par Eiropas Savienības 49.pantam,» teikts dokumentā.

    Kā sociālajos tīklos norāda Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV), Ārlietu ministrija ir iesniegusi izskatīšanai valdībā nacionālo pozīciju, kas paredz atbalstu Ukrainas dalībai ES un kandidātvalsts statusa piešķiršanu.

    Līguma par Eiropas Savienību 2.pantā teikts, ka Savienība ir dibināta, pamatojoties uz vērtībām, kas respektē cilvēka cieņu, brīvību, demokrātiju, vienlīdzību, tiesiskumu un cilvēktiesības, tostarp minoritāšu tiesības. Šīs vērtības dalībvalstīm ir kopīgas sabiedrībā, kur valda plurālisms, tolerance, taisnīgums, solidaritāte un kur nav diskriminācijas, kā arī valda sieviešu un vīriešu līdztiesība. 49.pantā izteikta uzņemšanas kārtība.

    Šobrīd Ukraina oficiāli nav nedz ES kandidātvalsts, nedz potenciālā kandidātvalsts.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē