• Latviešu dziedātāja bēg no kara Izraēlā: Un tad atskanēja sprādziens

    Slavenības
    Gita Vīksne
    20. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Reuters/Scanpix
    «Pamodos, jo atskanēja gaisa trauksmes sirēna, kurām drīz vien sekoja sprādziena skaņa – pamatīgs blīkšķis,» par 7. oktobra rītu Izraēlā PDz stāsta latviešu džeza dziedātāja Alise Kante.

    Dziedātāja Alise Kante uz Izraēlu devās, lai pārstāvētu Latviju starptautiskajā džeza festivālā «Jaffa Jazz». «Tas Izraēlā risinās jau astoto gadu. Telavivā ierados septembra pēdējā sestdienā un pavadīju tur nedēļu. Mēģinājumu procesā ļoti sadraudzējos ar izraēliešu mūziķiem. Bija četri koncerti, un vērienīgākais bija paredzēts 7. oktobrī. Taču tajā dienā pēkšņi viss mainījās… Es gan iepriekš tiku brīdināta, ka varētu atskanēt gaisa trauksme, un, kad pirmo reizi dzirdēju sirēnas, nodomāju – ak, tad tā tas notiek. Sākumā pieļāvu, ka tas ir kaut kas ikdienišķs, taču tad atskanēja sprādziena skaņa, pamatīgs blīkšķis,» atminas Alise.

    Alise Kante Izraēlā.
    Alise Kante Izraēlā.

    Tajā rītā pasauli šokēja ziņa par teroristu iebrukumu Izraēlā no palestīniešu islāmistu grupējuma «Hamās» pārvaldītās Gazas joslas. Alisei, gaisa trauksmes sirēnām skanot, bija jāmeklē iespēja ātrāk atgriezties mājās. Telaviva, kurā viņa tobrīd atradās, ir vien 60 kilometru attālumā no Gazas joslas.

    «Pamanīju, ka viesnīcā sākas kņada. Visiem, kas tur tobrīd bija apmetušies, bija stingri jāseko viesnīcas norādījumiem un jādodas uz bumbu patvertni. Tā bija telpa, kas izskatījās kā parasts viesnīcas numuriņš, taču sienas un durvis bija no metāla. Šādas telpas viesnīcā izveidotas vairākas un, ja pilsētā atskan trauksmes sirēna, tajās jānokļūst divu minūšu laikā. Patvertnē jāpavada desmit minūtes. Ja viss ir mierīgi, to var pamest,» stāsta Alise. Kopš tā rīta viņa šajā telpā bijusi vairākkārt. «Protams, visiem bija liels izbīlis, arī man.

    Skrienot lejā pa kāpnēm uz patvertni, likās, ka tūlīt kāds ielēks iekšā pa logiem un sāks uz mums šaut.

    Taču brīdī, kad kopā ar citiem esi noslēgtā dzelzs telpā, kļūstat par vienu lielu ģimeni, kas cits citu mēģina noturēt pozitīvu emociju gultnē. Patvertnē man līdzās bija gan pāris ar bērniem, gan cilvēki gados. Gaisā virmoja satraukums, taču centāmies ar sarunām cits citu uzmundrināt,» atminas Alise.

    «Lai sevi lieki nesatrauktu, izvēlējos apzināti neiet internetā un neko par to nelasīt. Tādēļ sākumā pat īsti neapjautu, cik nopietni tas ir. Notiekošā apmērus sāku apjaust brīdī, kad draugi man sāka sūtīt bildes,» atceras Alise.

    «Uzreiz sazinājos ar Latvijas vēstniecību Izraēlā, kas mani operatīvi informēja, kam jābūt gatavai – var pazust mobilie sakari un internets, kuru Izraēla drošības apsvērumu dēļ šādos brīžos dažkārt atslēdz. Stress bija liels, un uzreiz ieslēdzās pašsaglabāšanās instinkts. Sapratu – nedrīkstu krist izmisumā. Man ir vīrs un divi bērni, taču es centos neslīgt emocijās, kas saistītas ar viņiem. Mēģināju būt šeit un tagad, domāt taktiski. Izrakstīju no telefona visus svarīgos numurus gadījumam, ja tas pēkšņi atslēdzas. Sakrāmēju čemodānu gadījumam, ja ir ātri kaut kur jādodas. Sarūpēju ūdeni un pārtiku, ko ņemt līdzi uz patvertni, ja tur būs jāpavada ilgāks laiks,» atceras Alise.

    «Man lidojums no Telavivas uz Rīgu bija paredzēts 8. oktobrī pulksten 12 dienā, taču es uzstāju, ka vēlos tikt projām ātrāk. Festivāla organizatori uzreiz sāka meklēt biļetes.

    Arī mans vīrs meklēja iespējas, kā es varētu ātrāk atgriezties mājās ar jebkādu transportu, kaut kuģiatceras dziedātāja.

    Vairāk lasiet žurnālā «Privātā Dzīve»!

    • Kambala saņem šaušalīgus nāves draudus.
    • Dailes teātra aktrise Marta Lovisa Jančevska pēkšņi zaudējusi tēvu.
    • Krievijā izplata šokējošus melus par Eviku Siliņu. Ko par to saka premjere?
    • Miljonārs Jūlijs Krūmiņš vedīs uz savu jubileju Čelentāno. Jau uzbūvējis viņam mājiņu uz riteņiem!
    • «Šķita, ka viņa gars ir šeit,» Juris Žagars piemin mirušo brāli Andreju jubilejā.
    • Latviešu dziedātāja Alise Kante bēg no kara šausmām Izraēlā, Pugačova paliek Telavivā.
    Privātā Dzīve nr42/2023

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē