• Izraēla un «Hamās» vienojas par pamieru

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    22. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: AFP, JACK GUEZ
    Izraēlas valdība trešdienas rītā apstiprināja vienošanos par pamieru ar grupējumu «Hamās», kas paredz atbrīvot dažus desmitus no «Hamās» sagrābtajiem ķīlniekiem apmaiņā pret palestīniešu cietumniekiem.

    Vienošanās panākšanu apstiprināja arī «Hamās» un sarunu vidutāja Katara.

    Kā norādīja Izraēlas valdība, saskaņā ar šo vienošanos «Hamās» četru dienu laikā jāatbrīvo 50 no apmēram 240 ķīlniekiem, kurus šis grupējums tur gūstā Gazas joslā, apmaiņā pret 150 palestīniešu atbrīvošanu no Izraēlas cietumiem. Pamieram turpinoties, «Hamās» atbrīvotu pa vēl 10 ķīlniekiem dienā.

    Izraēlas valdība paziņoja, ka pirmie ķīlnieki, kas tiks atbrīvoti, būs sievietes un bērni. Vēl nebija zināms, kad šis pamiers stāsies spēkā.

    Pirms trešdienas rītā notikušā ministru kabineta balsojuma Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu apsolīja, ka Izraēla atsāks ofensīvu pret «Hamās», beidzoties pamiera termiņam.

    Ministru kabineta sanāksmē, kas sākās otrdienas vakarā, Netanjahu centās pārliecināt ministrus, ka karadarbības pārtraukumam būs tikai taktisks raksturs. «Mēs esam karā un turpināsim šo karu. Mēs turpināsim, līdz mēs sasniegsim visus mūsu mērķus,» sacīja Netanjahu.

    Izraēla ir solījusi turpināt karu, līdz tā sagraus «Hamās» militārās spējas un atgūs visus ķīlniekus. Netanjahu sacīja, ka pamiera laikā tiks turpināta izlūkošana, ļaujot armijai sagatavoties nākamajām kaujas stadijām, un ka kauja turpināsies, līdz «Gaza neapdraudēs Izraēlu».

    Pēc sarunām, kas notika ar Kataras un Ēģiptes starpniecību, par vienošanās panākšanu sociālajā platformā  «Telegram» naktī uz trešdienu pavēstīja arī grupējums «Hamās».

    Arī palestīniešu grupējums apliecināja, ka vienošanās paredz četru dienu uguns pārtraukšanu. 150 cietumnieki, kas tiks atbrīvoti no Izraēlas cietumiem, ir sievietes un bērni, norādīja «Hamās». Izraēla piekritusi, ka Gazas joslā varēs iebraukt «simtiem» kravas automašīnu ar humānās palīdzības kravām, teikts grupējuma paziņojumā.

    Pamiera laikā Izraēla sešas stundas katru dienu apturēs gaisa satiksmi Gazas joslas ziemeļos, norādīja «Hamās».

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē