• Tracis ap skandalozo Vaivara izrādi nerimst: Mani ļoti atbalsta mācītāji

    Sabiedrība
    Zane Piļka- Karaļeviča
    14. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Režisors Regnārs Vaivars.
    Foto: Mārtiņš Purviņš
    Režisors Regnārs Vaivars.
    Skandalozās lugas «Suņu ciema Nelaimes lācis» režisors Regnārs Vaivars apgalvo: «Manas izrādes ir vienas no pārdotākajām!» Ko par to saka Nacionālā teātra vadība?

    Sarunā ar žurnālu «Privātā Dzīve» režisors Regnārs Vaivars atzīst, ka nebija gaidījis tik asu sabiedrības reakciju. Ar tādu gan viņš saskāries arī pirms 25 gadiem. Toreiz JRT no repertuāra izņēma Vaivara  izrādi «Salome», kurai pārmeta kristīgo vērtību zaimošanu. «Sajūta ir nepatīkama, jo saprotu, ka Latvijas sabiedrībā šo gadu laikā nekas nav mainījies. Cilvēki joprojām negrib pieskarties nepatīkamām tēmām un paskatīties acīs mūsdienu skarbajai realitātei. Pamatīga atšķirība vien ir tajā, ka

    šoreiz mani ļoti atbalsta mācītāji, kuri uzskata, ka izrādes vēstījums ir ļoti svarīgs,» uzsver Regnārs.

    Viņš ir pārliecināts, ka vairākums skatītāju sapratuši, par ko ir šī izrāde, tikai nevēlas to atzīt: «Šī izrāde ir performance/dievkalpojums/aizlūgums par Ukrainas, kā arī Izraēlas kara mierīgajiem iedzīvotājiem, kas šajā karadarbībā gājuši bojā, kā arī par bojā gājušajiem kareivjiem. To neesmu nekur publiski teicis tādēļ, ka šobrīd ir ļoti moderni uz kara rēķina skaisti izbraukt un iztaisīties, tāpēc man likās nepieņemami to deklarēt.»

    Daudzus teātra apmeklētājus satraukusi mazu zēnu dalība uzvedumā, kurā parādītas dažādas seksuālas darbības. «Esmu ar viņiem daudz runājis par to, kas ir labs, kas ļauns, un esmu pilnīgi drošs, ka no šiem puikām uz ielas jums nekad nevajadzēs baidīties, viņi nekad jums nenodarīs pāri. Nevajag aizmirst arī to, ka viņiem ir vecāki,» uzsver režisors.

    «Nav nekāds noslēpums, ka teātra zinātnieki mani nemīl. Pēc katras manas izrādes saņemu līdzīgas atsauksmes, kādas bija pēc šīs. No sērijas – ienācu teātra foajē, un man izrāde jau nepatika. To dzirdu visus šos gadus. Esmu dzirdējis arī to, ka jebkurā brīdī no jebkura Latvijas teātra man var palūgt aiziet un ne jau tāpēc, ka es taisu sliktas izrādes vai izrādes, kuras nevar pārdot.

    Pēdējos 10 gados manas izrādes ir vienas no pārdotākajām, un tam nav pilnīgi nekāda sakara ar manu skandalozitāti,» uzsver Vaivars.

    Viņš nedomā, ka «Suņu ciema Nelaimes lāci» varētu noņemt no repertuāra: «Domāju, ka tas nenotiks! Ja izrādi būtu plānots noņemt no repertuāra, teātra vadība man noteikti to pateiktu. Šobrīd no teātra direktora Māra Vītola un literārās padomnieces Ievas Strukas saņemu lielu atbalstu. Kopā strādājam pie izrādes tālākas reklāmas kampaņas, un domāju, ka tūlīt, tūlīt uz šo izrādi vairs nevarēs dabūt biļetes. Katrā ziņā aplausi pēdējās izrādēs ir četrreiz ilgāki, nekā bija iepriekš.»

    Arī Latvijas Nacionālā teātra direktors Māris Vītols norāda – vismaz pagaidām repertuārā izrāde paliks. «Šīs sezonas repertuāru saņēmu mantojumā no iepriekšējā teātra direktora Jāņa Vimbas un mākslinieciskā vadītāja Elmāra Seņkova. Solīju cienīt ar režisoriem un pārējiem autoriem jau noslēgtos līgumus par izrāžu sagatavošanu šajā sezonā, kā arī pilnībā respektēt viņu radošo brīvību, noraidot jebkādu cenzūras iespējamību no teātra vadības. Šis mans solījums tiks izpildīts.»

    Vairāk lasiet žurnālā «Privātā Dzīve»!

    • Reinikam sapņos rādās dusmīgs Mārtiņš Freimanis. Dziedātājs steidz apciemot draugu kapos
    • Grupas “Dakota” solistam uzstādīts grezns piemineklis. Bauskā tāda nav nevienam!
    • Ko Pugačova darīja pie Jūlija Krūmiņa?
    • Kulakovs sācis vingrot uz ielas. Garāmgājēji brīnās!
    • Šlāgerdziedātājam Bumbierim tērpi par 5000 eiro
    Privātā Dzīve nr46/2023

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē