• Janvāra beigās Rīgā viesosies arī Ukrainas pirmā lēdija Oļena Zelenska

    Karš
    Estere Jansone
    10. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: photowalking/Shutterstock
    2024. gada 31. janvārī un 1. februārī Rīgā norisināsies starptautiska konference “Russia’s War on Children” (Krievijas karš pret bērniem). Tajā diskutēs par iespējām Ukrainai atgūt nolaupītos bērnus. Konferencē piedalīsies Ukrainas pirmā lēdija Oļena Zelenska.

    «Tieši mums vēl ir iespēja šo situāciju labot, un starptautiskās sabiedrības aktīva iesaiste ļoti daudz var izmainīt šo bērnu likteņos. Starptautiskās sabiedrības spiediens, starptautisko tiesību instrumentu nepilnību identificēšana un labošana, žurnālistu iesaiste nozagto bērnu stāstu izmeklēšanā, katrs it kā neliels pavediens var būt būtisks kādai ģimenei un bērnam, lai atgrieztos mājās. Mūsu visu kopīga atbildība šo bērnu priekšā ir atrast risinājumus,» stāsta konferences patrons Egils Levits, bijusais Valsts prezidents, Latvijas īpašais pārstāvis starptautisko tiesību un valsts atbildības jautājumos.

    «Mūsu bērni ir dārgākais, kas šajā karā mums ir atņemts,

    taču vienlaikus tā ir arī mūsu vēl nezaudētā cerība  – atvest katru bērnu atpakaļ uz mājām pie viņu ģimenēm. Es domāju, ka katrs vecāks var izjust tās sāpes un šausmas, ko katru dienu jūt Ukrainas ģimenes, kuru bērni ar varu vai viltu ir aizvesti uz Krieviju. Un arī katrs tēvs un māte sapratīs, ka mēs nekad nepadosimies un līdz pat pēdējam darīsim visu iespējamo un neiespējamo, lai visus bērnus atgrieztu atpakaļ Ukrainā,» stāsta Ukrainas vēstnieks Latvijā Anatolijs Kucevols.

     «Ko es jutu brīdī, kad atguvu samaņu Doņeckas slimnīcas palātā? Sāpes, vientulību, bailes… Nebija nekādu cerību.

    Es nevienam bērnam nenovēlētu izjust to, ko es jutu tobrīd,»

    stāsta 11 gadus vecais Iļja no Mariupoles, kam, pateicoties vecmāmiņas Oļenas nenogurstošajām pūlēm, izdevās atgriezties mājās no gūsta Krievijā.

    Konferencē tiks pirmoreiz publiski uzklausītas nolaupīto un Ukrainā atpakaļ atvesto bērnu liecības, diskutēts par politiskajiem un juridiskajiem Ukrainas bērnu nolaupīšanas aspektiem un starptautiskās sabiedrības atbildību, identificēti starptautisko tiesību instrumenti, ar kuru palīdzību varētu atgūt Ukrainas bērnus.

    Saskaņā ar Ukrainas Valsts informācijas biroju uz Krieviju vai Baltkrieviju deportēti vai piespiedu kārtā pārvietoti ir 19 546 bērni. Līdz šim izdevies uz Ukrainu atpakaļ atvest 387 bērnus. Daži kara laikā kļuvuši par bāreņiem, citi ar viltu tika ievilināti Krievijā.

    Vecākiem Ukrainā tika iegalvots, ka viņu bērni uz brīdi gūs īsu atelpu no kara šausmām, taču tā vietā viņi tikai nolaupīti.

    Bērnu nolaupīšana un piespiedu pārvietošana ir klajš 4. Ženēvas konvencijas  pārkāpums, kā arī šausminošs kara noziegums.

    Konferences līdz šim apstiprināto dalībnieku vidū ir:

    • Oļena Zeļenska (Olena Zelenska), Ukrainas pirmā lēdija;
    • Andrijs Kostins (Andriy Kostin), Ukrainas ģenerālprokurors;
    • Darja Herasimčuka (Daria Herasymchuk), Ukrainas prezidenta padomniece – Ukrainas prezidenta komisāre bērnu tiesību un rehabilitācijas jautājumos;
    • Dmitro Lubinets (Dmytro Lubinet), Ukrainas parlamenta cilvēktiesību komisārs;
    • Natenjels Raimonds (Nathaniel Raymond), Jeila Humanitārās pētniecības laboratorijas izpilddirektors, ASV;
    • Mikola Kuleba (Mykola Kuleba), nevalstiskās organizācijas «Save Ukraine» (Glābiet Ukrainu) vadītājs.
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē