• Esmu stāvoklī! Kad plānot pirmo vizīti pie ārsta?

    Grūtniecība
    Elīna Kondrāte
    6. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Visbiežāk tieši aizkavējušās mēnešreizes ir pirmais signāls par grūtniecības iestāšanos. Kā pārliecināties, ka tiešām esi stāvoklī un kad topošajai māmiņai pirmo reizi jāapmeklē ārsts? Konsultē Rīgas Dzemdību nama vecmāte Linda Veidemane.

    Vai patiešām esmu stāvoklī?

    To, vai ir iestājusies grūtniecība, sieviete var noskaidrot pati, veicot grūtniecības testu, kuru var iegādāties bez receptes. «Ir testi, kas sola, ka grūtniecību un HCG līmeni jau var noteikt pirms mēnešreizēm. Bet kopumā tie precīzāk darbosies trešajā vai ceturtajā dienā pēc tam, kad aizkavējušās mēnešreizes,» skaidro vecmāte. «Ja tests neuzrāda pozitīvu rezultātu, tas nenozīmē, ka grūtniecība nav iestājusies. Visaugstākais HCG līmenis ir rīta urīnā.

    Ja grūtniecības testu taisa vakarā un parādās tikai viena strīpiņa, bet mēnešreizes aizvien nav sākušās un pašsajūta ir citāda, nekā ierasts, ieteicams testu veikt atkārtoti pēc divām vai trim dienām.

    Testu atkārtot vajadzētu arī tad, ja otra strīpiņa parādījusies ļoti vāji – iespējams, grūtniecība ir iestājusies, bet hormona HCG koncentrācija vēl nav gana spēcīga.» Vienmēr jāpievērš uzmanība grūtniecības testa derīguma termiņam – vecs tests var būt kļūdains! «Ja grūtniecības tests ir negatīvs, bet mēnešreizes tomēr nesākas, var doties uz laboratoriju nodot asinsanalīzes. Tajās būs redzams, vai HCG līmenis ir paaugstināts, kas nozīmē, ka grūtniecība ir iestājusies. Asinsanalīzes laboratorijā var nodot bez ārsta nosūtījuma.» Arī asinsanalīzēs grūtniecību precīzāk varēs konstatēt aptuveni 10 dienas pēc apaugļošanās.

    Grūtniecības pirmās pazīmes

    «Dažkārt grūtniecības pazīmes sievietes jūt jau pašā sākumā, piemēram, ovulācijas laikā var būt viegli velkoša sajūta sānā, var būt brūngani vai rozā smērējumi no maksts (laikā, kamēr embrijs piestiprinās pie dzemdes sieniņas). Tomēr visbiežāk pašā sākumā vairākums sieviešu grūtniecības iestāšanos nejūt. Izmaiņas pašsajūtā parasti sāk just ap 5. grūtniecības nedēļu. Krūtis var kļūt jutīgas, piebriest, izteiktāks var kļūt vēnu zīmējums uz krūtīm vai krūšu gali kļūt tumšāki. Var būt neliela vilkšanas sajūta vēdera lejasdaļā. Mēdz būt arī nedaudz paaugstināta temperatūra (līdz 37,2 grādiem). Ja grūtniecība nav plānota, šo temperatūru bieži noveļam uz saslimšanu,» skaidro vecmāte. «Tomēr, ja grūtniecība ir apstiprinājusies, bet velkošās sajūtas ir ļoti spēcīgas, sākas asiņošana vai parādās iepriekš nebijuši izdalījumi no dzimumceļiem, noteikti jāsazinās ar speciālistu. Ja tas notiek brīvdienās, var vērsties stacionārā, kur tiks veikta ultrasonogrāfiskā izmeklēšana un noskaidrots asiņošanas cēlonis.»

    Iestājoties grūtniecībai, hormoni sāk strādāt citā režīmā, un tas var ietekmēt organisma kopējo pašsajūtu, var mainīties arī garšas un smaržas sajūta, rasties nelabums, biežāka vēlme pačurāt.

    Nereti viena no agras grūtniecības pazīmēm ir aizcietējumi – hormonu ietekmē zarnu trakts sāk strādāt slinkāk, tāpēc sievietei ir ļoti jāpiedomā pie veselīga, šķiedrvielām un vitamīniem bagāta uztura, kā arī jālieto pietiekami daudz šķidruma.

    «Organisms veic milzu darbu – rada jaunu cilvēku, tāpēc var būt izteikts nogurums. Ja vien ir iespēja, vajadzētu atrast laiku atpūsties. Ir jāieklausās savās sajūtās, un nevajag censties skriet ierastajā steidzīgajā ikdienas ritmā. Ja ignorēsim organisma signālus, cietīs imūnsistēma un sāksim biežāk slimot,» uzsver Linda Veidemane.

    Pirmā vizīte pie grūtniecības aprūpes speciālista

    Pirmo reizi vizītē pie izvēlētā grūtniecības aprūpes speciālista – ginekologa dzemdību speciālista, vecmātes vai ģimenes ārsta – ieteicams doties līdz 12. grūtniecības nedēļai. Ideālajā variantā no 6. līdz 8. nedēļai. Pēc vēlmes un iespējām vari izvēlēties valsts apmaksātu vai maksas medicīnisko aprūpi. «Pirmā vizīte parasti ir visgarākā un var ilgt līdz stundai. Uz to vari doties viena vai kopā ar bērniņa tēti. Šādi arī tētis būs iesaistīts jau pašā grūtniecības sākumā un neveidosies situācija, ka tētis jūtas apjucis vai atstumts,» iesaka vecmāte. «Vienmēr cenšos noskaidrot arī pacientes un topošā tēta izjūtas, esot jaunajā situācijā, vai nav uznākušas šaubas vai bailes. Ja sievietei nav, kam pastāstīt par grūtniecību, bieži vien tieši speciālists ir tas, kam var uzticēt savas izjūtas. Skaidroju, kas notiek ar sievietes organismu, kāpēc nepieciešama tieši šādi izmeklējumi. Grūtniecības aprūpe ir savstarpēja sadarbība, un tieši sieviete pieņem lēmumu, jo tā ir viņas grūtniecība un viņas mazulis.»

    Ņem vērā!

    Latvijas likumdošana paredz, ka grūtnieces aprūpi drīkst nodrošināt ginekologs dzemdību speciālists un arī vecmāte vai ģimenes ārsts, ja grūtniecība norit fizioloģiski, grūtniece ir vesela, viņai nav hronisku slimību, iepriekšējā grūtniecība un dzemdības noritējušas fizioloģiski.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē