• Plāno ļaut valdībai uzdot pašvaldībām izstrādāt plānus rīcībai militārā iebrukumā

    Militārs konflikts
    Ziņu aģentūra LETA
    28. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Saeima šodien nodeva izskatīšanai Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā tās iesniegtos grozījumus Civilās aizsardzības un katastrofas pārvaldīšanas likumā, kas ļautu Ministru kabinetam (MK) uzdot pašvaldībai sadarbībā ar citām institūcijām izstrādāt visaptverošus plānus militāra iebrukuma laikam.

    Kā skaidrots likumprojekta anotācijā, piedāvātie grozījumi Civilās aizsardzības un katastrofu pārvaldīšanas likumā ļautu MK uzdot pašvaldībai sadarbībā ar institūcijām izstrādāt visaptverošus plānus, kas varētu ietvert arī jautājumus, kas saistīti, piemēram, ar valsts apdraudējuma, sabiedrisko nekārtību, terora aktu vai militāra iebrukuma un kara laiku.

    Tāpat paredzēts likumā ierakstīt, ka MK nosaka kārtību, kādā līdz 2023.gada 1.martam pašvaldībai, kura nodrošina sadarbības teritorijas civilās aizsardzības plāna projekta izstrādi, no valsts budžetā piešķirtajiem finanšu līdzekļiem tiek piešķirta vienreizēja dotācija sadarbības teritorijas civilās aizsardzības plāna projekta izstrādei atbilstoši valdības deleģējumam.

    Pašlaik likumā noteiktais deleģējums neparedz pietiekami skaidrus pašvaldību pienākumus militāra iebrukuma un kara laikā. Aizsardzības ministrijas ieskatā šāda interpretācija ir kļūdaina un neatspoguļo Saeimas kā likumdevēja gribu, kas nostiprināta arī citu likumu normās (piemēram, Nacionālās drošības likumā). 

    Jau pašlaik noteikts pienākums arī pašvaldībām, īstenojot visaptverošu valsts aizsardzību, veikt nepieciešamos civilās aizsardzības pasākumus, kā arī iespēju robežās sniegt atbalstu valsts aizsardzības sistēmai militāra iebrukuma vai kara laikā.

    Darbs pie šīs iniciatīvas un grozījumiem Civilās aizsardzības un katastrofas pārvaldīšanas likumā tika sākts pirms Krievijas militārā iebrukuma Ukrainā, un šī kara izcelšanās Eiropā ir īpaši aktualizējusi šo jautājumu.

    Karš Ukrainā

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē