• Karsta tendence – gaismas maskas skaistumam. Varbūt tev arī tādu vajag?

    Skaistumkopšana
    Iveta Dzērve
    26. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto - no publicitātes materiāliem.
    Foto - no publicitātes materiāliem.
    Tā sauktās gaismas maskas mūs apspīdina no Holivudas zvaigžņu ieteikumiem, influenceru video un interneta reklāmām. Tās sola fantastiski uzlabot sejas ādas stāvokli. Hm, bet ja nu tas ir tikai triks?

    Konsultē dermatoloģe, veneroloģe Anna Bērziņa Dr. Annas Bērziņas Ādas klīnika.

    Kā tas strādā?

    «Tā ir fizika,» smaidot atbild daktere Anna Bērziņa un aicina atcerēties nodarbības 8. klasē. Īss ekskurss, ja piemirsies: «Gaismas spektrs ir visu gaismas viļņu klāsts, no kuriem daļu mēs ar aci redzam, bet daļu ne – tomēr mūs ietekmē visi. Piemēram, ultravioletos starus mēs neredzam, bet zinām, ka tie mūsu ādai ir kaitīgi, tāpēc ir jāsargājas ar aizsarg­krēmiem, apģērbu, cepurēm. Savukārt redzamais spektrs ietver krāsas no sarkanās līdz violetajai, starp tām ir oranža, dzeltena, zaļa un zila. Katras krāsas gaismai ir cits viļņa garums, tie iekļūst atšķirīgā dziļumā un dažādi uzvedas mūsu ādā. Tas ir līdzīgi kā lāzeriem. Katram viļņa garumam ir savs hromofors jeb mērķis ādā. Piemēram, aleksandrīta lāzeram, ko izmanto epilācijā, hromofors ir melanīns (tumšais pigments), tāpēc tas iedarbojas uz tumšo matiņu sakni. Vai CO2 lāzera mērķis ir ūdens, tāpēc ar to varam noslīpēt audus un tā noņemt dzimumzīmi vai papilomu.

    LED jeb Light Emitting Diode ir cits darbības princips nekā lāzeriem, kas ir daudz spēcīgāki un vairāk fokusēti, tomēr ideja – gaismas vilnis, kas iekļūst ādā un tajā paveic uzdevumu, – ir līdzīga. Dermatoloģijā, arī fizioterapijā gaismu izmanto jau sen. To sauc par fotobiomodulāciju vai fototerapiju. Noteikta garuma gaismas viļņi palīdz straujāk notikt dzīšanas procesiem, atjaunoties ādas šūnām, arī muskuļiem, cīnīties ar iekaisumu. Mājās lietojamās ierīces – gaismas maskas – tirgū ir nonākušas samērā nesen un, lai gan iemantojušas lielu popularitāti, vēl nav ļoti izpētītas. Tiesa, pieejamie dati liecina, ka lielākoties tās nav kaitīgas, un tas ir primāri svarīgi. Ne velti pirmais noteikums ārstiem ir: nekaitēt! Lūk, ja cilvēkam nav bijušas ādas onkoloģiskās slimības, ja viņš nelieto medikamentus, piemēram, antibiotikas, kas var izraisīt fotosensitivitāti, ja ievēro ražotāja ieteikumus un rekomendēto, teiksim, desmit minūšu vietā masku nelieto pusstundu, kaitējumam nevajadzētu rasties. Piesardzības dēļ gaismas maskas neiesaku lietot arī grūtniecēm, jo šī ir grupa, kam pētījumu nav un, visticamāk, arī netiks veikti. Tāpat sievietēm, kam uz sejas ir izteiktas dzimumzīmes, pirms maskas lietošanas vēlams konsultēties ar ādas ārstu,» piebilst Anna Bērziņa.

    Bet vai no šīm maskām ir jēga? «Zinu, ka vairākas manas klientes gaismas maskas ir iegādājušās, lielākoties ir apmierinātas ar rezultātiem, bet es nevaru teikt, ka esmu redzējusi, ka tieši pēc maskas lietošanas būtu neticami ādas stāvokļa uzlabojumi. Uzskatu, ka maskas ir labs papildu līdzeklis, bet ir jāsaprot, ko tās var izdarīt un ko nevar. Tās neaizvietos ne fillerus, ne lāzerus, ne botulīnu. Gaismas maskas nav brīnumlīdzekļi, pēc kuriem sievietes ilgojas. Tās neatceļ ādas kopšanu, ja nepieciešams – ārstēšanu. Nevajag no priedes gaidīt apelsīnus. Bet kopumā mana attieksme pret gaismas maskām ir pozitīva. Mājās lietojamie ādas kopšanas instrumenti mani parasti maz interesē, jo zinu, ka ārsta kabinetā izmantotie ir daudz efektīvāki, tomēr šo masku pat es vēlos izmēģināt,» atzīst daktere Bērziņa.

    Sarkanā

    Sarkanā gaisma esot vislabākā novecošanas procesu palēnināšanai. Ieteicamie viļņa garumi: 620–750 nm, bet visvairāk vēlamais anti-aging procedūrām – ap 630 nm.

    Jāņem vērā, ka neatkarīgu pētījumu gandrīz nav. Pētījumā, ko veica šo ierīču ražotāji, brīvprātīgie noteiktu laiku pusi sejas apstaroja ar sarkano gaismu, bet otru ne. Tad tika veikta biopsija – paņemts mazs ādas gabaliņa paraugs no abām sejas pusēm. Laboratoriski pierādīja, ka apstarotajā pusē ādā ir augstāks gan fibroblastu (šūnas, kas ražo kolagēnu), gan elastīnu (šķiedras, kas nodrošina ādas izturību un tvirtumu) blīvums. Pateicoties šīm īpašībām, sarkanā gaisma ir arī noderīga, lai veicinātu rētu dzīšanu. Sarkanās gaismas terapiju lieto arī, lai mazinātu sāpes, palīdzētu atjaunoties muskuļiem.

    Sarkanās gaismas masku lietotāji novērojuši arī labvēlīgu ietekmi uz mentālo veselību – uzlabojies miegs, vairāk enerģijas, asākas kognitīvās spējas, mazinās trauksme un depresija. Vai šiem pozitīvajiem efektiem tiešām ir saistība ar gaismu? Vai, iespējams, par labu nāk tās desmit, piecpa­dsmit minūtes, kamēr guli ar masku, relaksējies, nonāc meditatīvā stāvoklī?

    Vīrieši, kuri regulāri lieto sarkanās gaismas maskas, pamanījuši, ka vietās, kur agrāk bārda auga šķidrāk, tā kļuvusi biezāka. Sievietēm, kam sejas apmatojums ir problēma, par to vajadzētu padomāt, jo šis efekts, ka matiņi aug sparīgāk, varētu nepatikt.

    Zilā

    Zilās gaismas viļņi ir īsāki (415– 470 nm), un tiem piemīt antibakteriāls efekts. Šī gaisma nomierina iekaisumu un palīdz cīnīties pret akni. Dermatoloģijā zilo gaismu minētajam nolūkam izmanto jau sen, jo ir pierādīts, ka tā provocē ķīmisku reakciju, kuras rezultātā iet bojā akni izraisošās baktērijas. Ja izsitumi jau ir atstājuši rētas un negludumus, iesaka kombinēt sarkanās un zilās gaismas terapiju, jo zilā gaisma mazina iekaisumu, bet sarkanā – veicina ādas atjaunošanos, palīdz sadzīt. Gaismas terapiju var lietot arī pusaudži, kam tā bieži ir sevišķi aktuāla tēma.

    «Zilās gaismas maskas lietošana būs labs palīglīdzeklis cīņā pret akni, bet tā nekādā gadījumā neaizvietos ādas attīrīšanu, pareizo līdzekļu lietošanu un, ja nepieciešams, arī medikamentozo ārstēšanu,» atgādina daktere Bērziņa. «Ārstējot izsitumus, visdrīzāk tiek lietots serums, emulsija. Tie jālieto pēc gaismas maskas lietošanas, nevis pirms. Tas attiecas uz visiem krēmiem vai citiem uz ādas klājamiem līdzekļiem. Tos nevajadzētu apstarot, jo nav zināms, kāda varētu būt to reakcija,» komentē daktere Bērziņa.

    Starp citu, sarkano gaismu droši var lietot gan no rīta, gan vakarā, bet zilā ieteicama tikai dienas pirmajā pusē, jo uzmundrina un pirms miega var radīt trauksmainību. Bet, lai nerastos pārpratumi, visu gaismas masku lietošanas laikā obligāti ir jāsargā acis. Ja maska nav radīta ar atverēm acīm, to lietojot, ir jāizmanto speciālas aizsarg­brilles, jo tādā daudzumā LED gaisma ir kaitīga acīm un var izraisīt bojājumu.

    Izvēles kritēriji

    Tā kā šobrīd LED maskas ir topā, tās piedāvā visdažādākie ražotāji par visdažādākajām cenām. Viena interneta reklāma izlēca pat tikai par 12 eiro! Bet vai no tādas būs kāda jēga? «Arī krēmi mēdz maksāt vien pāris eiro, bet vai jūs riskētu tādu likt uz sejas? Skaidrs, ka ļoti zema cena nozīmē – izmantoti paši lētākie materiāli, nav ieguldīta nauda produkta izpētē un drošībā,» vērtē Anna Bērziņa.

    Kritēriji,  izvēloties savu LED gaismas masku

    Vairāk nav labāk. Piemēram, ja zini, ka tev nepieciešama sarkanās krāsas terapija, nepērc tādas pašas cenu kategorijas divi vienā, labāk izvēlies ar vienu vai otru gaismu.

    Marķējumi. Ja uz ASV ražotajām maskām ir simbols FDA (Food and Drug Administration – Pārtikas un medikamentu administrācija), tas ir labs garants, ka maska ir droša. Lai saņemtu šo apstiprinājumu, iekārtām ir jāiziet nopietnas pārbaudes.

    Stiprums. To apzīmē kā power density vai optical power. Tas rāda, cik milivatu enerģija tiek novadīta uz vienu ādas kvadrātcentimetru. Šie skaitļi maskām mēdz būt no 30 līdz 100. Ādas skaistumkopšanas procedūrām līdz 50 būs gana.

    Deva, kas uz marķējuma būs lasāma kā dose. Tas rāda, cik daudz enerģijas āda saņems procedūras laikā, ko iesaka ražotājs. Labs rādītājs ir 3–15 džouli uz ādas kvadrātcentimetru.

    LED daudzums. Jo vairāk, jo vienmērīgāk gaisma nosegs sejas ādu. Un, jo vairāk LED, jo ar mazāku intensitāti tām jāspīd, lai nodrošinātu efektu, kas dod cerību, ka maska kalpos ilgāk.

    Izmantotais materiāls. Lielākā daļa lietotāju balso par kvalitatīva silikona maskām, jo tās pielāgojas sejas formai. Maskas, kas ir stingra materiāla un nelokās, var nederēt, jo sejas formas mums atšķiras.

    Uzlāde. Dažām maskām ir vadiņš, tāpēc visdrīzāk ar to nāksies gulēt netālu no rozetes. Citas uzlādē, un tad ar tām var staigāt apkārt. Pirms pērc, noskaidro un izlem, kā tev būs ērtāk.

    Mūsu izvēle!

    MZ Skin Lightmax Supercharged Led Mask 2.0
No ērta un patīkama silikona izgatavoto premium klases masku izstrādājusi Londonā strādājošā ārste Dr. Maryam Zamani. Tā ir FDA sertificēta, ar klīniskajiem pētījumiem, kas veikti uz 100 cilvēkiem, tai ir apstiprināta efektivitāte. Viena no spēcīgākajām nopērkamajām maskām: tajā ir 84 spēcīgas LED, kas nodrošina anti-age un pretaknes programmas. Šo lieto arī Kima Kardašjana un Madonna. 855 €, mzskin.com
    MZ Skin Lightmax Supercharged Led Mask 2.0 No ērta un patīkama silikona izgatavoto premium klases masku izstrādājusi Londonā strādājošā ārste Dr. Maryam Zamani. Tā ir FDA sertificēta, ar klīniskajiem pētījumiem, kas veikti uz 100 cilvēkiem, tai ir apstiprināta efektivitāte. Viena no spēcīgākajām nopērkamajām maskām: tajā ir 84 spēcīgas LED, kas nodrošina anti-age un pretaknes programmas. Šo lieto arī Kima Kardašjana un Madonna. 855 €, mzskin.com
    Dr. Dennis Gros DRx SpectraLite Face Ware Pro 
Ārsta izstrādāta, FDA apstiprināta gaismas terapijas maska ar 100 sarkanām un 62 zilām LED gaismām. Var ieslēgt katru krāsu atsevišķi un abas kopā. Jālieto trīs minūtes dienā. Pirmos manāmos uzlabojumus sola divu nedēļu laikā. 525 €, cultbeauty.com
    Dr. Dennis Gros DRx SpectraLite Face Ware Pro Ārsta izstrādāta, FDA apstiprināta gaismas terapijas maska ar 100 sarkanām un 62 zilām LED gaismām. Var ieslēgt katru krāsu atsevišķi un abas kopā. Jālieto trīs minūtes dienā. Pirmos manāmos uzlabojumus sola divu nedēļu laikā. 525 €, cultbeauty.com
    CurrentBody Skin LED Light Therapy Mask
Viena no visvairāk pirktajām sarkanās gaismas terapijas maskām, tāpēc tai ir daudz atsauksmju – lielākoties pozitīvas. Gatavota no droša un ērta silikona, viegli pielāgojama sejas formai, tajā iestrādātas 132 LED, FDA apstiprināta. 349 €, amazon.de
    CurrentBody Skin LED Light Therapy Mask Viena no visvairāk pirktajām sarkanās gaismas terapijas maskām, tāpēc tai ir daudz atsauksmju – lielākoties pozitīvas. Gatavota no droša un ērta silikona, viegli pielāgojama sejas formai, tajā iestrādātas 132 LED, FDA apstiprināta. 349 €, amazon.de
    Dermalux Flex MD LED Light Therapy Device
Šī vairs nav maska, bet gaismas terapijas ierīce ar 360 LED gaismām no zīmola, kas gatavo ierīces ārstu kabinetiem. Tajā ir gan zilais, gan sarkanais krāsu spektrs (trīs dažādi viļņu garumi), tā ir medicīniski CE sertificēta aknei, psoriāzei, brūču dzīšanai un sāpju atvieglošanai. FDA apstiprināts gan sejas, gan ķermeņa lietošanai. Bez šīs ierīces ceļojumos nedodas ne Viktorija Bekhema, ne Keita Mosa. 2253 €, currentbody.com
    Dermalux Flex MD LED Light Therapy Device Šī vairs nav maska, bet gaismas terapijas ierīce ar 360 LED gaismām no zīmola, kas gatavo ierīces ārstu kabinetiem. Tajā ir gan zilais, gan sarkanais krāsu spektrs (trīs dažādi viļņu garumi), tā ir medicīniski CE sertificēta aknei, psoriāzei, brūču dzīšanai un sāpju atvieglošanai. FDA apstiprināts gan sejas, gan ķermeņa lietošanai. Bez šīs ierīces ceļojumos nedodas ne Viktorija Bekhema, ne Keita Mosa. 2253 €, currentbody.com

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē