• 5 grāmatas pavasara plaukumā. Iesaka bibliotekāre

    Psiholoģija
    Santa.lv
    Santa.lv
    24. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Dean Drobot / Shutterstock
    Iesaka Aija Bremšmite, Ogres Centrālās bibliotēkas galvenā bibliotekāre, raidieraksta Piedzīvot lappuses veidotāja, saņēmusi Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas atzinību un titulu Grāmatu draugs 2021.
    1. Inga Grencberga, Marija. Déjà vu 
      Zvaigzne ABC
      Déjà vu ir viena no dzīves neparastākajām sajūtām. Tas ir kā starpstāvoklis starp ceļa sākumu un beigām, patība, līdz kurai aizsniegties var vien ļaujoties. Ingas Grencbergas jaunākais romāns rosina ļauties, plūst līdzi Marijas ceļam pie sava kodola. Tas aicina noticēt mīlestībai. Tā ir kaislību un mīlestības pilna grāmata, taču nemeklējiet tajā gultas ainas vai trauku plēšanu. Ingas Grencbergas Marija ir sieviete, kas kaislīgi iemīl sevi. Beidzot un kārtīgi, ar visām rētām, grumbām un citām nepilnībām. Romāns iedrošina sievietes nebaidīties no savām alkām un vēlmes būt brīvai.  Skaisti, pārliecinoši, inteliģenti un sievišķīgi pacilājoši. Romāns, ko uzdāvināt draudzenei vai mīļotajam vīrietim, lai arī viņam ir iespēja iegremdēties visos tavos déjà vu.
    2. Darja Kalašņikova, Ēna un jūra 
      Tulkojusi Māra Poļakova
      Aminori
      Ko jūs darītu, ja satiktos ar savu ēnu, savu tumšāko pusi? Ukraiņu māksliniece, politiskā aktīviste un rakstniece savu ēnu pirmo reizi satika bērnībā. Tolaik viņas vecāki palīdzēja to pieradināt. Otro reizi tas notika pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, kad ēna Darjas pasaulē ienāca atkal, šoreiz daudz tumšāka un biedējošāka. Tai līdzās – arī naids un dusmas, un tā ir ēna, ar kuru grūti sadzīvot. Šobrīd Darja Kalašņikova dzīvo Latvijā, te tapusi viņas grāmata par satikšanos ar tumsu un apziņu, ka nākotne atkarīga no spējas piedot, samierināties un dzīvot drosmīgi. Tie ir stāsti par sievietēm un vīriešiem, ukraiņiem un baltkrieviem, aktīvistiem un vienkāršiem ģimenes cilvēkiem, kas meklē atbildes un drosmi dzīvot tālāk.
    3. Rute Kārkliņa, Ellīgi skaisti noslēpumi 
      Zvaigzne ABC
      Mūsu sirdis ir pilnas sīku, mazu krikumiņu: tur ir bērnības atmiņas, tuvinieku apskāvieni un vārdi, kas veidojuši mūs un atstājuši mūsos pēdas. Reiz pagājušie mirkļi ir palikuši mūsu sirdīs un prātos un atgādina par visu, kas reiz bijis un noticis. Autores maigais un emocionālais rokraksts aizkustina, dažbrīd pat tik ļoti, ka apjoma ziņā visai kompaktās grāmatas lasīšanas laikā ir jāiepauzē, lai atgūtos un sasmeltos spēkus nākamajam stāstam. Šajā grāmatā izlasīsiet un atpazīsiet, iespējams, arī savus un savas ģimenes noslēpumus. Varbūt tie ir skaisti, varbūt ellīgi, taču katrā ziņā tādi, kas veidojuši dziļāku kodolu.  Empātijas un cilvēkmīlestības pilna grāmata, kas lakoniski un gaumīgi atzīstas mīlestībā gara spēkam. Pārliecinoša un skaista autores debija.
    4. Sallija Hepvorta, Dvēseles radinieki 
      No angļu valodas tulkojusi Dita Katlapa
      Izdevniecība Helios
      Ja pavasarī pietrūkst mazliet spriedzes, iesaku šo romānu, kura centrā ir šausminošs notikums laulāto Geiba un Pipas dzīvē. Kopš abi iegādājušies māju tā sauktās pašnāvnieku klints tuvumā, Geibs ir paspējis izglābt vairāku cilvēku dzīves. Taču reiz pienāk liktenīgā diena, kad pašnāvnieku atrunāt neizdodas. Viscaur grāmatai skan jautājums – kas īsti notika klints malā? Vai tas, ko stāsta Geibs, ir taisnība? Ko redzēja Pipa? Un kas galu galā bija sieviete, kura gājusi bojā klints pakājē? Romāna notikumi pamazām atklājas no dažādu varoņu skatpunktiem, un līdz atrisinājumam autore tur lasītāju pamatīgā spriedzē.  Grāmatu lasiet pavasara atvaļinājumā. Pavisam labi, ja sanāk to lasīt jūras tuvumā, kur fonā dzirdami viļņu šļaksti un vējš – papildu noskaņai un sajūtai, ka notikumi risinās tepat tuvumā.
    5. Donna Tarta, Ciglītis 
      No angļu valodas tulkojusi Silvija Brice
      Zvaigzne ABC
      Biezs, blīvs un absolūti pārņemošs teksts – tā īsumā raksturojams romāns, kura lappusēs iepazīstam trīspadsmitgadīgā Teo dzīvi, dramatisku un dziļas vientulības pilnu. Stāsts, no kura neiespējami atrauties, – tas pārņem lasītāja prātu un pat ķermeni, kas saspringst dramatiskākajās vietās un skumst līdzi bezcerības un vientulības brīžos. Kūleņiem veļas notikumi Teo dzīvē, un romāns drīz vien pārtop par spraigu trilleri. Abstrahējoties no sižeta pavērsieniem un Teo dzīvesstāsta, teksts ir absolūts meistardarbs (bravo autorei un romāna tulkotājai!), kurā katrs vārds ir precīzs un pamatots. Romānu vērts baudīt pa mazam gabaliņam, taču diez vai tas būs iespējams, jo Donna Tarta jūsu uzmanību piesaistīs jau ar pirmo rindkopu.

     

     

     

     

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē