• FOTO: Garšīgākās dzelteno tomātu šķirnes. Iesaka pieredzējuši tomātu audzētāji

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    18. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Vai esi dzirdējis apgalvojumu, ka dzeltenie tomāti ir saldāki, maigāki un ar plānāku miziņu? Savas iecienītākās dzelteno un oranžo tomātu šķirnes iesaka četri pieredzējuši tomātu audzētāji. Un ēdāji.

    Elga Bražūne un Saiva Pekuse, dārzniecības Neslinko saimnieces

    Kādēļ dzeltenos? Vairākumam dzelteno tomātu miziņa ir plānāka nekā citiem, un tos viegli nomizot. Tiem ir maiga mīkstuma konsistence, tajos ir mazāk skābes, un tie ir pirmie tomāti, kurus var dot bērniem.

    Mūsu mīļākie

    • ‘Saules Dāvana’. Pēdējos gados kļuvusi par miltaino tomātu cienītāju mīļāko šķirni. Uzgriezti uz sviestmaizēm, tie nesulo, ir ar viegli saldu aromātu, kas nemainās visā ražošanas periodā. Piemērota audzēšanai siltumnīcā ar diviem dzinumiem, Augstums 1,6 m.
    • ‘Sivēnu Saime’. Šķirne ar izcilu ražību. Stāds ātraudzīgs, produktīvais garums 1,8 m, atļauj 1–2 sānu dzinumus, katru no tiem uzsienot. Koši oranžos, vidēji lielos plūmjveida tomātus gan veselus, gan sagrieztus var konservēt visdažādākajos veidos. Tie maz sulo, ir labi žāvēšanai. Stāds ir izturīgs un spēj ražot ilgi rudenī. Augļus, kuri pie auga ienākties nepaspēj, nolasa, un tie pamazām nogatavojas telpās. 
    • ‘Saldā Hurma’. Īpaši aromātisko un skaisto augļu vilinājums to ierindojis tomātu audzētāju mīļāko šķirņu pirmajā rindā. Ja tomātu cienītāji to vēlas audzēt gadu no gada, tas ir īstākais apliecinājums, ka šķirne sevi izcili pierādījusi. Augstums 1,2 m, atstāj vienu vai divus sānu dzinumus. Var audzēt gan siltumnīcās, gan nojumēs. 
    • ‘Dzintariņš’. Mazas, koši dzeltenas tomātu lāsītes. Bieži šie mazie, supergaršīgie tomātiņi līdz virtuvei nemaz nenonāk, jo tiek notiesāti turpat siltumnīcā. Stāds ir gara auguma, strauji aug. Audzē plašu, atstājot 4–6 sānu dzinumus, lai raža lielāka un ilgāk ražo.
    • ‘Ziemeļu Dzeltenais’. Viena no senākajām mūsu kolekcijas šķirnēm, kas nezaudē pieprasījumu gan pēc sēklām, gan stādiem. Šīs šķirnes sēklas mums atnesa kāda uz Sibīriju izsūtītā meita. Zinot, ka mēs uzturam senas tomātu šķirnes, viņa sava tēva vārdā lūdza šo šķirni turpināt audzēt, lai tā neizzūd. To audzējuši izsūtītie latvieši Sibīrijā un, atgriežoties dzimtenē, līdzi atveduši sēklas, lai turpinātu to audzēt Latvijā. Šķirne ir izturīga un piemērota audzēšanai gan lecektīs, gan atklātā laukā. Agra, ar nelieliem, apaļiem, dzelteniem, aromātiskiem, saldskābeniem tomātiņiem. Augstums 0,8 m. Pazarītes var nelauzt. 
    • ‘Bērnu Buratīno’. Viens no bērnu mīļākajiem tomātiem. Vislabāk bērniem patīk nokost tomāta garos degunus. Tomātos ir maz sēklu, tie ir gaļīgi un miltaini. Piemēroti gan sviestmaizēm, gan salātu gatavošanai. Šķirnes īpatnība – šauras lapas, kas bieži sarullējas un piekļaujas stāda stumbram. Augums nenoturīgs, regulāri aprūpējams. Garums 1,5 m, audzē ar centrālo un vienu sānu dzinumu.
    • ‘Oranžā Vērša Sirds’. Šos košos, izcili gaļīgos, miltainos sirdsveida tomātus novērtēs tie, kuriem patīk ēst tomātmaizītes. Stāds izaug 1,8 m, ražo pakāpeniski.
    • ‘Sprīdītis’. Gaismas mazprasīga šķirne, viena no retajām, kas piemērota audzēšanai istabā. Auglīši – koši dzeltenas bumbiņas, saulainā vidē saldākas. Krūmiņš ap 30 cm augsts, kompakts. Pazarītes neizlauž. Katram stādam vajadzīgs pods ar augsnes tilpumu ap 5 litriem. Bieži vien aprūpēt šādus stādiņus vecāki uztic bērniem. 

    Valdis Pūliņš, Tomātu sētas saimnieks

    Kādēļ dzeltenos? Dzeltenie un oranžie tomāti ir bagāti ar bēta karotīnu, antioksidantiem, vitamīniem, šķiedrvielām, mikroelementiem un tāpēc ļoti veselīgi. Tie ir saldāki nekā sarkanie tomāti, ar maigu garšu. Tos var ēst pat alerģijas slimnieki, bērni un veci cilvēki, tie ir piemēroti diētiskam uzturam. Pēdējos gados ir izveidotas skaistas un ekskluzīvas dzeltenas šķirnes ar antociānu, piemēram ‘Wolverine’ (zināms arī ar nosaukumu ‘Āmrija’), ‘Purple Sunrise’ (‘Purpura rīts’), ‘Great Yellow Blue’. 

    Pastāv uzskats, ka sarkanie tomāti tiek audzēti senāk nekā dzeltenie. Patiesībā ir gluži pretēji – pirmie tomāti, kurus sāka audzēt Eiropā, bija dzelteni. Arī tomāta nosaukums franču valodā pomme d’ore tulkojumā nozīmē zelta ābols. Pats trešdaļu no visiem stādu tieši dzeltenos un oranžos tomātus, kas kļūst arvien populārāki. 

    Mani mīļākie

    • ‘Guinel Yellow’. Nokarena šķirne, piemērota audzēšanai augstos podos, paaugstinātās dobēs vai piekārtos grozos, uz balkona un lodžijas. Pazarītes neizlauž. Augļi iegareni, 4–7 cm gari, ar smailu galu. Zeltaini dzelteni, negatavi ar gaiši zaļām svītrām, kas nogatavojoties kļūst gaiši dzeltenas vai baltas. Salda tomātu garša ar citrusaugļu nokrāsu. Der konservēšanai. 
    • ‘Evas Dzeltenā Sirds’ (‘Eva Yellow Heart’). Vidēji agrīna, ražīga. Lapas smalkas, plānas – kā visām sirds formas šķirnēm. Augļi gaiši dzelteni, gaļīgi, 300–600 g, ļoti maz sēklu, mīkstums blīvs, marmelādei līdzīgs, salds, ar augļu garšu. Kad tomāts gatavs, parādās rozā tonis. Audzē siltumnīcā ar vienu vai divām galotnēm. Augstums 1,7–1,8 m. Laba salātiem, sviestmaizēm.
    • ‘Jautrā Kaimiņiene’ (‘Весёлая соседка’). Vidēji vēla šķirne audzēšanai siltumnīcā ar vienu vai divām galotnēm. 2 m augstumā jāgalotņo. Augļi plakani apaļi, stipri rievoti, daudzkameru, 250–300 g, ķekarā 3–4. Mīkstumam ir bagātīga tomātu garša un aromāts, tāpēc vislabāk izmantot uzgriešanai un salātiem.
    • ‘Lapsas Deguns’ (‘Лискин нос’). Vidēji agrīna šķirne, izturīga pret slimībām. Augstums 1,7–1,8 m. Ieteicams veidot ar divām galotnēm. Dzeltenīgi oranžie augļi ir gan sirds formas, gan ar garenāku snīpi, kas atgādina lapsas degunu, 200–500 g. Pat augšējos ķekaros nav mazu augļu. Ļoti blīvs, gaļīgs mīkstums. Bagātīga, sabalansēta garša. Lieliska šķirne salātiem, biezsulai, sviestmaizēm, kā arī zīdaiņu un diētas pārtikai. 
    • ‘Sahara’ (‘Sakhara’). Vidēji agrīna šķirne. Augstums 1,8–2 m, audzē ar 1–2 galotnēm. Augļi dzelteni, var būt ar nelielu sārtumu, saldi, sulīgi, 150–300 g, ideāli piemēroti sulai. 
    • ‘Persiku Princis’ (‘Принц персиковый’). Vidēji agrīna, ļoti ražīga šķirne. Augstums siltumnīcā 1,7–1,9 m. Ieteicams audzēt ar divām galotnēm. Ja augusta vidū negalotņo, var sasniegt 2,5 m augstumu un turpina ražot līdz salam, pat līdz novembra beigām. Ķekarā 8–10 iegareni augļi persiku oranžā krāsā, ļoti gaļīgi un saldi, 100–150 g. Šķirne piemērota salātiem, sulām un konservēšanai.
    • ‘Sizraņas Oranžais’ (‘Сызранский оранжевый’). Vidēji agrīna lielaugļu šķirne. Labi mēslojot, 500–700 g (tāpēc ķekari noteikti jāatsien), pēdējie – 150–200 g. Oranžie augļi nedaudz rievoti, gaļīgi. Lieliski salātiem, sviestmaizēm un mērcēm. Augstums līdz 2 m. 
    • ‘Zelta Straume’ (‘Золотий потік’). Agrīna un ļoti ražīga šķirne, nogatavojas 85–95 dienās. Augstums līdz 65 cm, pazarītes nav jāizlauž. Augļi ovāli, 65–70 g, zeltaini oranži, blīvi, ilgi glabājas, transportējami, ļoti garšīgi. Lieliska šķirne veselu augļu konservēšanai un salātu gatavošanai. Labi aug laukā.
    • Santa Meļķe, zemnieku saimniecības Zutiņi saimniece

      Kādēļ dzeltenos? Nevar teikt, ka visas dzeltenās šķirnes būs saldas un mazāk skābas nekā sarkanās. Tomēr no personīgās pieredzes – vissaldākie lielaugļu tomāti baudīti tieši dzeltenā un oranžā krāsā. 

      Mani mīļākie

      • ‘Sibīrijas Dzeltenie Banāni’. Indeterminanta, vidēji agra, ražīga tomātu šķirne. Augumā līdz 1,8 m. Augļi ap 100 g, miltaini. Piemēroti konservēšanai, jo garenās formas dēļ ērti iegulst burkā. Var izmantot arī pildīšanai, jo sēklu kabatiņa veidojas tukša un tomātu ir viegli iztīrīt, lai aizpildītu ar kādu krēmsiera pildījumu. Garša tomātīgi piesātināta, taču nav salduma rekordisti.
      • ‘Elsera Fermas Brūnais’ (‘Elser Farm Brown Derby’). Līdz 1,8 m augsti. Tumši oranži augļi, 250–400 g, sulīgi, bet nejūk. Neaizmirstams struktūras dēļ – kūst mutē kā sviests. Garša izteikti tomātīga, bet reizē salda. Labi iederas salātos, uz maizītēm, arī šķēlēšanai. Līdz mērces katlam parasti nepaspēj nonākt, jo tiek apēsti. 
      • ‘Saldais Krējums’. Mans favorīts mazo tomātu kategorijā. Vidēji agrs. Augumā ap 2 m. Var droši audzēt ar divām un pat vairākām galotnēm. Ļoti saldas, skaisti dzintarainas plūmītes (50–70 g) skaistos, garos ķekaros. Miziņa vidēji bieza. Ilgi ražo, arī rudenī. Izcila slimību noturība. Lielisks uzkodām – pie šī visi piestās panašķēties.
      •  ‘Meloņu Tomāts’. Augstums līdz 1,80 m. Koši oranži saplacinātas formas augļi ar maz izteiktām ribām, 200 g. Saldi augļaina garša. Struktūra mazliet atgādina meloni – viegli irstoša un mutē kūstoša. Sulīgi, bet piemēroti arī sviestmaizēm un salātiem. Patiks saldo tomātu cienītājiem.
      • ‘Gerija Zelta Lācis’ (‘Gary’s Golden Bear’). Augstums līdz 1,8 m. Skaisti noapaļoti sirdsveida augļi, 250–400 g. Ļoti mazas sēklu kabatiņas, tāpēc ideāls šķēlēšanai uz maizītēm vai kopā ar sieriem uz plates. Garša maiga un salda. Miziņa plāna, serdīte maziņa, bez dziļiem un koksnainiem atzariem. 
      • ‘Beļģu Dižais’ (‘Grand Belgium’). Vidēji agra šķirne. Oranžie augļi lieli, gaļīgi, ar blīvu mīkstumu un ļoti patīkamu bagātu garšu. Ap 500 g smagi, neplaisā, ķekaros pa 3–5. Nogatavojas vienmērīgi, neveidojot zaļos pleciņus. Ražas maksimumu sasniedz, kad agrie tomāti jau noražojuši. Pēdējos augļus novācam oktobra vidū.
      • ‘Gaļīgās Brokastis’. Augums 1,7 m. Bagātīgi ražojoša lielaugļu (350 g) oranžo tomātu šķirne. Saldi, miltaini, lieliski salātos un šķēlēšanai. Ja nevar apēst svaigus, sanāk brīnišķīgas biezsulas un mērces. 
      • ‘Gourmansun’ F1. Ļoti iecienīts un garšīgs hibrīds. Lauž gandrīz visus stereotipus par hibrīdiem. Piesātināta garša ar augļainām notīm. Mīkstums blīvs, un augļi veidojas kvalitatīvi. Piemērots tiem, kam nav paveicies ar iespēju nodrošināt tomātiem maksimāli labus kopšanas apstākļus (pietiekami izgaismotu, labi ventilētu siltumnīcu). Šai šķirnei piemīt ļoti laba slimību izturība, un augļi aizmetas arī paaugstinātā temperatūrā.
      • Natālija Zeltiņa, Tomātu varavīksnes saimniece

        Kādēļ dzeltenos? Mana pieredze liecina, ka dzeltenie un oranžie tomāti ir mazāk prasīgi nekā sarkanie un aveņu krāsas tomāti, kuriem karstā laikā vajag daudz kālija, lai izstrādātos sarkanais pigments likopēns. Tiem arī neveidojas cietie pleciņi kā sarkanajiem tomātiem. Nevienai no ieteiktajām šķirnēm nav arī lielas, cietas serdes. Dzeltenajiem tomātiem ir salda, patīkami maiga garša. Tikai pavisam nedaudziem piemīt skābumiņš, kāds mēdz būt sarkanajiem tomātiem. Dzeltenie tomāti ieteicami alerģiskiem cilvēkiem, bērniem un kuņģa slimniekiem, jo ir ļoti maigi un nekairina kuņģi.

        Mani mīļākie

        • ‘Jūsu Majestāte’. Vidēji agra šķirne. Augstums līdz 1,9 m. Var veidot ar divām vai trim galotnēm. Lai neplaisātu, nedrīkst pārlaistīt. Augļi saldi, gaļīgi, ap 350 g, mīkstums līdzinās marmelādei. Neatsulojas. Plāna miziņa. Ilgstoši ražo. Piemēroti salātiem, sulai, mērču gatavošanai. ‘Minusinskas Oranžais’. Vidēji agra šķirne, izturīga pret slimībām. Spēcīgs augs, līdz 2 m augsts. Ļoti lieli (līdz pat 1 kg), garšīgi, miltaini, apaļi, nedaudz ieplakani augļi ar marmelādei līdzīgu mīkstumu. Ķekarā vidēji veidojas seši tomāti. Piemēroti salātiem, sviestmaizēm, sulām, želejai. Var uzgriezt pie gaļas, jo neatsulojas. Vieni no maniem favorītiem.
        • ‘Bronzas Zēns’. Vidēji agra šķirne. Izaug līdz 2 m. Atgādina palielas plūmītes. Sver 90–100 g. Koši oranži ar bronzas tonējumu. Īpatnēja dienvidu augļu garša. Piemēroti konservēšanai, arī ēšanai svaigā veidā. Viegli kārtot burciņā, var salikt rindā kā zaldātiņus. Labi izskatās savā sulā.  
        • ‘Pelnrušķīte’. Vidēji agra šķirne. Augstums 1,6–1,8 m. Audzēju ar divām galotnītēm, var arī ar vienu. Jāpiesien un laikus jāatsien galotnīte ar aukliņu, citādi dzen pazarītes un var zaudēt daļu ražas. Augļi zeltaini oranži, gaļīgi, ar plānu miziņu, tomēr stingri, izlīdzināta lieluma, līdz 400 g, neplaisā. Piemēroti sviestmaizēm, salātiem, želejas gatavošanai, arī sulai, kas mazliet garšo pēc persikiem.
        • ‘Mandarīniņi’. Vidēji agra šķirne. Stāds ļoti spēcīgs, izaug līdz 1,8 m augsts. Audzēju ar divām galotnēm. Ražo līdz vēlam rudenim. Forma un krāsa atgādina mandarīnus. Izstādēs vienmēr piesaista skatītājus. Blīvi, sulīgi, gaļīgi augļi ar nelielu skābumiņu, sver līdz 100 g. Piemēroti salātiem un konservēšanai, tos ir viegli sakārtot burciņā. Nešķīst.
        • ‘Medus no Altaja’. Vidēji agra šķirne, izturīga pret slimībām. Audzēju ar divām galotnēm. Augs ļoti spēcīgs, līdz 1,8 m augsts. Ražo pakāpeniski līdz vēlam rudenim. Augļi dzeltenoranži, mēdz būt ļoti lieli, pat līdz 1 kg. Sulīgi, gaļīgi, ar bagātīgu, sabalansētu garšu. Plāna miza, neplaisā. Piemēroti salātiem, sulām, sviestmaizēm.
        • ‘Nakts Svece’. Vidēji agra šķirne, augstums 1,7–2 m. Augļi sirds formas, ar asu deguntiņu, spilgti oranži, 300–500 g. Gaļīgi, ar blīvu mīkstumu, kas līdzinās marmelādei, un ļoti patīkamu, bagātu garšu. Veidoju ar divām galotnītēm, var arī ar vienu, bet tad augļi būs vēl lielāki un grūtāk izmantojami. Piemēroti salātiem, sviestmaizēm, tomātiem želejā.
        • ‘Citrona Gigants’. Viena no agrākajām šķirnēm, līdz 1,4 m augsta. Pirmais ķekars sāk veidoties ļoti tuvu zemei, ap 7. vai 9. lapu. Koši citrondzelteni, lieli tomāti, līdz pat 900 g, tāpēc veido augu ar divām galotnēm. Sulīgi, saldi, garšīgi. Viena no retajām dzeltenajām šķirnēm, kurām nedaudz piemīt skābumiņš. Piemērota salātiem, sulai, sviestmaizēm.
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē