• NATO gatavojoties Krievijas uzbrukumam. Noplūdis slepens Krievijas iebrukumu plāns?

    Politika
    Estere Jansone
    15. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia
    NATO gatavojas iespējamajam Krievijas uzbrukumam alianses austrumu flangam, pamatojoties uz slepenu dokumentu, kas nonācis tā rīcībā, vēsta vācu tabloīds «Bild», raksta ziņu aģentūra «LETA».

    Vācijas Aizsardzības ministrijas dokumentā izklāstīts iespējamais scenārijs konfliktam starp Krieviju un NATO, kas kulmināciju sasniegtu 2025.gadā. Izstrādātais scenārijs paredzēts plašākajām NATO mācībām kopš Aukstā kara beigām, kuras šogad paredzēts rīkot Baltijas reģionā.

    Drošības apsvērumu dēļ izdevums «Bild» nav atklājis visu dokumentā esošo informāciju par paredzēto NATO karaspēka pārvietošanos un iesaistīto karavīru skaitu.

    Saskaņā ar dokumentā izklāstīto scenāriju 2024.gada februārī Krievija plāno īstenot vēl vienu mobilizāciju, kurā tiktu iesaukti 200 000 vīru.

    Pēc tam pavasarī sāktu jaunu uzbrukumu Ukrainas frontē.

    Ukraiņiem, nesaņemot pietiekamu Rietumu palīdzību, saskaņā ar scenāriju krievi līdz jūnijam plānojot sakaut Ukrainas armiju. Pēc tam jūlijā krievi uzsāktu uzbrukumu Rietumiem, izmatojot kiberuzbrukumus un citas hibrīdkara metodes, kas pamatā tiktu pielietotas pret Baltijas valstīm.

    Reaģējot uz Baltijas valstīs izraisītajām etniskajām sadursmēm, Krievija septembrī savā teritorijā un Baltkrievijā organizēšot liela mēroga manevrus, kuros piedalītos 50 000 karavīru. Saskaņā ar izklāstīto scenāriju tālāka eskalācija notiktu oktobrī, Krievijai Kēnigsbergas (Karaļauču) apgabalā izvietojot papildu karaspēka kontingentu un vidēja darbības rādiusa raķetes.

    Decembrī Suvalku koridorā tikšot izprovocēts «robežkonflikts» un «nekārtības ar daudziem upuriem». Dokumentā izklāstītais scenārijs paredz, ka brīdi, kad ASV pēc novembrī notikušajām prezidenta vēlēšanām, iespējams, paliktu bez faktiska līdera, Krievija izmantotu, lai organizētu iebrukumu NATO teritorijā, pielietojot to pašu scenāriju, kādu tā izmantoja 2014. gadā pret Ukrainu.

    Dokumentā izklāstītajā scenārijā teikts, ka 2025.gada janvārī pēc Baltijas valstu un Polijas pieprasījuma tiktu sasaukta NATO padomes sēde, kurā tās paziņotu par pieaugušo apdraudējumu no Krievijas puses.

    2025.gada maijā NATO izlemtu par atturēšanas pasākumiem un «X dienā» uz alianses austrumu flangu sūtītu 300 000 vīru lielu kontingentu, lai novērstu iespējamo krievu uzbrukumu Suvalku koridoram no Kēnigsbergas (Karaļaučiem) un Baltkrievijas. Izklāstītais scenārijs beidzas mēnesi pēc «X dienas», taču dokumentā nav teikts, vai saskaņā ar scenāriju NATO izdotos Krieviju atturēt no uzbrukuma.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē