• Ko darīt ar neapēstajām olām? 5 receptes, ar kurām nav iespējams kļūdīties

    Lieldienas
    Estere Jansone
    1. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Dana Nestorova/Unsplash
    Daudziem noteikti būs pazīstama šī situācija – Lieldienas atnākušas, olas skaisti nokrāsotas, arī jautrās olu kaujas jau aizvadītas. Rodas jautājums – ko lai iesāk ar visu šo vārīto olu daudzumu?

    Avokado un olu sendvičs

    Gatava avokado svaigā garša, kas papildināta ar svaigām, aromātiskām dillēm un maigām sinepēm, lieliski sader ar tunci, vārītām olām un kraukšķīgiem pilngraudu tostermaizes grauzdiņiem. Šī ātri un vienkārši pagatavojamā sviestmaize ir ideāla uzkoda un labi izskatīsies arī tavā Instagram kontā.

    Sastāvdaļas 4 porcijām:

    2 cieti vārītas olas

    8 šķēles pilngraudu maizes

    80 g  tunča

    2 avokado

    4 selerijas kāti

    1 buntīte diļļu vai citu zaļumu

    1 ēdamkarote Dižonas sinepju

    daži pilieni sarkano piparu mērces

    Pagatavošana

    Kamēr pilngraudu maizes šķēles grauzdējas uz pannas, gatavos avokado sasmalcini ar dakšiņu. Seleriju un dilles smalki sakapā ar nazi. Visu sajauc, pievieno sinepes, sāli, piparus un sarkano piparu mērci. Iegūto krēmu smērē uz grauzdiņa, pārklāj ar tunča gabaliņu un sagrieztām olām. Visu noslēdz ar otro grauzdiņa šķēli. 

    Olas skotu gaumē

    Šis ir mazliet neparastāks veids, kā izmantot vārītas olas, «noslēpjot» tās gardā maltās gaļas garoziņā. Ideāli, ja tev mājās ir friteris, bet noderēs arī katliņš. Kraukšķīga un sātīga recepte, kas veidos kārtīgas brīvdienu maltītes pamatu.

    Sastāvdaļas 4 porcijām

    Saulespuķu eļļa fritēšanai

    4 vārītas olas

    2 svaigas olas

    250 g svaigās jauktās maltas gaļas

    60 g sīpolu

    4 ēdamkarotes rīvmaizes

    2 ēdamkarotes kviešu miltu

    1 tējkarote sinepju

    Sāls un pipari pēc garšas

    ​Pagatavošana

    Sīpolus nomizo un smalki sagriez. Bļodā liec svaigu jaukto malto gaļu, pievieno sagrieztos sīpolus, pusi rīvmaizes, vienu jēlu olu, sinepes, sāli un piparus un visu samīci.

    Pēc tam nolobi vārītās olas. Maltās gaļas masu sadali četrās daļās un apviļā ap vārīto olu, izveidojot tai gaļas kažociņu. Pēc tam šīs olas apviļā miltos, tad sakultā olā un visbeidzot rīvmaizē. Šādi sagatavotās olas fritē apmēram 5 minūtes 160 grādus karstā eļļā, kamēr izveidojas kraukšķīga garoziņa.

    Krēmīgie kartupeļu un olu salāti

    Šī vienkāršā kartupeļu un olu salātu recepte ir ideāli piemērota pāri palikušo vārīto kartupeļu un olu izlietošanai. Ar jogurta bāzes mērci tā ir lieliska alternatīva ogļhidrātiem bagātajai majonēzes versijai. Tāpēc šie salāti ir brīnišķīgi krēmīgi un neticami garšīgi!

    Sastāvdaļas 2 porcijām

    2 vārītas olas

    500 g vārītu kartupeļu

    1 sauja marinētu dārzeņu pēc izvēles

    150 g jogurta bez piedevām

    1 ēdamkarote etiķa

    1/2 tējkarote sinepju

    1–2 ēdamkarotes smalcinātu pētersīļu, diļļu, lociņu

    sāls un pipari pēc garšas

    Pagatavošana

    Te ļoti labi noderēs vārītie kartupeļi, kas palikuši pāri no iepriekšējās dienas. Kartupeļus un olas sagriež plānās šķēlēs, liek bļodiņā, pievieno smalki sagrieztos marinējumus.

    Mērcei sajauc jogurtu ar etiķi un sinepēm, pēc garšas pievieno sāli, piparus un sasmalcinātos garšaugus – pētersīļus, dilles un lociņus.

    Mērci pārlej pārējām sastāvdaļām un kārtīgi samaisi. Salāti garšos vislabāk, ja ļausi tiem ledusskapī ievilkties vismaz stundu. Te garšos vēsi un viegli.

    Avokado salāti ar brokoļiem, gurķi un olu

    Atsvaidzinoši un sātīgi – avokado salāti ar brokoļiem, gurķi un vārītu olu – var būt lieliska pēcsvētku pusdienu maltīte veselīga uztura cienītājiem. 

    Sastāvdaļas 1 porcijai

    2 vārītas olas

    ½ brokoļa

    1 avokado

    ½ svaiga gurķa

    neliela buntīte diļļu

    1 ēdamkarote svaiga citrona vai laima sulas

    1 ēdamkarote olīveļļas

    1 ēdamkarote skābā krējuma

    šķipsniņa cukura

    sāls un pipari pēc garšas

    Pagatavošana

    Sagriez brokoli kumosa lieluma gabaliņos un tvaicē 7 minūtes (vai noblanšē nedaudz īsāku laiku). Tikmēr sagriez avokado līdzīga izmēra gabaliņos, gurķi sagriez šķēlītēs un smalki sakapā dilles. Vārītās olas sagriez daiviņās. Salātu bļodā kārto brokoļus, gurķi, avokado un olu. Mērci pagatavo, sajaucot dilles, citrona vai laima sulu, olīveļļu, krējumu, cukuru, sāli un piparus. Pārlej mērci salātiem un kārtīgi samaisi.

    Siltie olu un svaigo dārzeņu salāti

    Kā zināms, olās ir daudz svarīgu vitamīnu un noderīgu uzturvielu, piemēram, tās ir bagātas ar D vitamīnu, folijskābi un dzelzi. Tikmēr paprikā ir pat vairāk C vitamīna nekā apelsīnā! Tādēļ šie olu un dārzeņu salāti būs vienlaikus gardi un ļoti veselīgi!

    Sastāvdaļas 1 porcijai

    2 vārītas olas

    ½ cukini

    100 g ķiršu tomātiņu

    1 dzeltenā paprika

    1 sarkanā paprika

    1 mazs sīpols

    2 ēdamkarotes olīveļļas

    Zaļumi pēc izvēles

    Sāls, pipari pēc garšas

    Pagatavošana

    Sagriez visus dārzeņus un pāris minūtes apcep uz pannas. Sagriez vārītās olas daiviņās. Tomātiņus griez uz pusēm. Visu kārto bļodiņā un pārkaisi ar smalki sagrieztiem zaļumiem. Salāti ir ēšanai gatavi!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē