• Mazgājam veļu efektīvi un ekonomiski! Kas jauns mazgāšanas līdzekļu pasaulē?

    Māja
    Aiva Alksne
    26. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Luca Santilli / Shutterstock
    Tev šķiet, ka par veļas mazgāšanu zini visu? Iespējams, tu maldies, jo nemitīgi tiek radīti arvien jauni mazgāšanas līdzekļi – katrs ar savām īpašībām un iedarbību. Kā izvēlēties visvairāk piemēroto, un kā to pareizi lietot?

    Konsultē Kristīne Zaharova, Rietumu bāzes saimniece; Līga Holodņikova, uzņēmuma Spodrība pārstāve.

    Nepārspīlē ar temperatūru

    Daudzas no mums paradušas visu mazgāt 40 grādu temperatūrā – ar domu: ja ūdens nebūs gana karsts, pulveris vai kapsula neizšķīdīs un drēbes neizmazgāsies. Un ar vecāko paaudžu veļas pulveriem tā patiešām arī bija. Taču mūsdienās ir citādi – ir līdzekļi, kas sāk darboties jau no 15 grādiem, ir tādi, kas no 20 vai 30 grādiem – uz katras pulvera pakas vai želejas pudeles ir norādīta temperatūra, no kuras mazgāšanas līdzeklis uzsāk savu darbu. Tātad ne vienmēr veļa jāmazgā 40 grādu vai augstākā temperatūrā – mazgājot, piemēram, 20 grādos tiks gan saudzēts audums, gan taupīti energoresursi. 

    Bet kā ar baktērijām?

    Izmantojot efektīvus mazgāšanas līdzekļus un mazgājot apģērbu tikai zemās temperatūrās, tomēr jāņem vērā, ka baktērijas netiek iznīcinātas (tās, tāpat kā putekļu ērcītes, iet bojā 60 grādu temperatūrā), tāpēc veļasmašīna ar laiku var sākt nelabi ost. Risinājums – ik pa laikam veļasmašīnā kaut ko, piemēram, gultasveļu un dvieļus, izmazgāt arī 60 grādu temperatūrā – tad var būt drošs, ka veļas mašīnā nedzīvo ne baktērijas, ne putekļu ērcītes.

    Kapsulas – tikai garajos ciklos

    Par vispraktiskāko izvēli tiek uzskatītas kapsulas, jo tajās viss ir sadozēts tieši tik, cik norādītajam veļas daudzumam nepieciešams. Līdz ar to kapsulas ir ērti lietot un arī pats iepakojums neaizņem daudz vietas. Kapsulas mēdz būt dažādas – vienkāršas (ar vienu komponentu), divi vienā (mazgājamais līdzeklis un mīkstinātājs), trīs vienā (mazgājamais līdzeklis, mīkstinātājs un traipu izņemšanas līdzeklis) vai pat četri vienā – mazgājamais līdzeklis, mīkstinātājs, traipu izņēmējs, un kā ceturtā sastāvdaļa tajā var būt tekstila šķiedru aizsardzības līdzeklis, atkaļķotājs vai dezinfekcijas līdzeklis veļasmašīnai. 

    Izmantojot kapsulas, noteikti jāņem vērā divas lietas. Pirmkārt, kapsulas ieteicams lietot tikai garajās mazgāšanas programmās. Īsajām programmām (piemēram, mazgājot vilnas un delikāti kopjamus apģērbus) tās nav piemērotas, jo kapsulas apvalciņš var neizkust, tad tas ieķep drēbēs, turklāt arī bojā veļasmašīnas ūdens noteces sūknīti. Otrkārt, lietojot kapsulas, svarīgi darīt tieši tā, kā parādīts zīmējumā uz iepakojuma, – kapsula jāieliek pirmā un tikai tad veļa, jo, ja kapsula tiek ielikta starp vai uz drēbēm, tā nevarēs laikus izšķīst un pilnvērtīgi paveikt savu darbu. 

    Pulveri vai želeju?

    Lai gan meistari, kas remontē veļasmašīnas, mēdz apgalvot, ka, lai pasargātu tehniku no nosēdumiem un aizsērējumiem, labāks ir viens vai otrs mazgāšanas līdzekļa veids (starp citu, arī viņiem domas dalās – ir gan pulvera, gan želejas noliedzēji), patiesībā tas vairāk ir gaumes jautājums. Tiesa, šķidrie veļas mazgāšanas līdzekļi labāk izskalojas no auduma, līdz ar to mazāk kairina ādu valkājot apģērbu. 

    Gan želeju, gan pulveri prātīgāk ir bērt nevis veļasmašīnas šālītē, bet uzreiz bundulī – kad veļasmašīna sāk savu darbu, tajā vienlaikus gan ieplūst ūdens, gan arī kādas pirmās desmit sekundes tiek skalots prom vecais ūdens un tas nozīmē – tam līdzi aizskalojas daļa mazgāšanas līdzekļa no šālītes. 

    Ideālais scenārijs

    Nevaram prasīt no mazgāšanas līdzekļa neiespējamo – lai tas izcili mazgātu un būtu arī absolūti nekaitīgs. Taču tas nenozīmē, ka vajadzētu atteikties no ekoloģiskajiem hipoalerģiskajiem mazgāšanas līdzekļiem. Ja vēlies, lai tavs krekliņš vai blūzīte dzīvo pēc iespējas ilgāk, tā mazgāšanai nemaz nav nepieciešami agresīvi līdzekļi – ja drēbes tikai jāatsvaidzina, pietiks ar želeju un ātro mazgāšanas ciklu. Savukārt, ja gadījies kāds traips, to izņemšanai paredzēti speciāli līdzekļi.

    Starp citu, ja baltai blūzei no sviedriem iekrāsojušās paduses, ir īpašs līdzeklis, kas paredzēts tieši šim mērķim, – apģērbs ar to jāapstrādā pirms mazgāšanas.

    Bieži vien pat nav nepieciešami īpaši spēcīgi līdzekļi, pietiek ar žults ziepēm. 

    Lietojot traipu izņēmējus, svarīgi ļaut tiem pietiekami ilgi iedarboties. Jāņem vērā, lūk, kas – ja uz iepakojuma rakstīts, ka līdzeklis uz traipa jātur 10–15 minūtes, ar to domāts traips, kas tiek tīrīts uzreiz, tiklīdz iegūts. Ja tīrīšana notiek nevis tūliņ, bet pēc kāda laika, līdzeklim vajadzētu ļaut iedarboties vismaz divas stundas. 

    Veļas mīkstinātājiem – jā vai nē?

    Īsā atbilde uz šo jautājumu būtu – labāk jau iztikt bez, jo tā tomēr ir ķīmija, kas mazgāšanas procesā nav gluži nepieciešama. Daudzi mīkstinātājus lieto, jo mājās ir ciets – kaļķains – ūdens, taču šo problēmu mīkstinātājs neatrisinās. Kāpēc vēl šos līdzekļus var izmantot? Tie mazina statisko elektrību apģērbam ar sintētikas piejaukumu. Un vēl, protams, smaržai, ja patīk, ka izmazgātajai veļai ir aromāts. Ja negribas lietot mīkstinātāju, ir vēl divi risinājumi, kā panākt, lai dvieļi un gultasveļa iegūst smaržu. Pirmais – aromātiskās pērlītes, kuras pievieno pirms veļas mazgāšanas tieši veļasmašīnas tvertnē. Otrs – veļas aroms. Šis šķidrums lietojams divējādi. Var 2–3 spiedienus no pudelītes iepilināt tajā dozatora ailītē, kas paredzēta mīkstinātājam, vai tikpat lielu daudzumu no pudelītes iespiest speciālajā gumijas bumbā, kas paredzēta ievietošanai veļas žāvētājā. Bumba, veļai žāvējoties, mehāniski uzkuplinās veļas šķiedras, tās būs mīkstas, un no bumbas pakāpeniski izdalīsies aroms, kas veļai piešķirs patīkamu smaržu.

    Bieži vien pārspīlējam, pievienojot pārāk lielu daudzumu veļas mīkstinātāja.

    Patiesībā, ja tas ir koncentrēts līdzeklis, pietiks ar trešdaļu korķīša. Un vēl svarīgi ir pirms katras lietošanas reizes veļas mīkstinātāju sakratīt, jo nereti šiem līdzekļiem pievienotas sastāvdaļas, kas mēdz noslāņoties. 

    Krāsainajām vienu, baltajām citu vai pietiks ar universālo?

    Parasti veikala plauktā ir izvēle – gan pulveri, gan želejas, gan kapsulas, gan tabletes (presēts pulveris porcijās) ir paredzēti vai nu universālai mazgāšanai, vai krāsainai, vai baltai veļai. Universālo līdzekli, protams, var izmantot visu krāsu apģērba mazgāšanai, tomēr jāņem vērā – ja mazgājamais līdzeklis ir spēcīgas iedarbības, košās krāsas savu spilgtumu var mazliet zaudēt, tādēļ, ja garderobē ir daudz krāsainu apģērbu, ieteicamāk izvēlēties tieši krāsainajai veļai paredzēto līdzekli. Savukārt želejai, kas paredzēta baltai veļai, ir pievienota optiski balinoša viela, kas noņem baltai veļai dzelteno un pelēko toni (tas mēdz rasties no ūdens). Nopērkams arī speciāls līdzeklis melnām drēbēm – mazgājot ar to, tumšā veļa būs pasargāta no gaišajām plūksnām, bet tas arī ir vienīgais ieguvums. 

    Īpaši jāuzmanās, izvēloties mazgāšanas līdzekli vilnai un zīdam. Lielākajai daļai universālo un krāsainas veļas mazgāšanai paredzēto līdzekļu uz iepakojuma būs atrodama norāde Nedrīkst mazgāt vilnu un zīdu! Apģērbus, kas šūti no šiem materiāliem vai no citiem delikātiem audumiem (mežģīnes, tills, likra) paredzēts mazgāt tikai ar speciālu maigu līdzekli. Parasti šiem līdzekļiem nosaukumā ir vārdi wolle, side, fine

    Savi īpaši mazgāšanas līdzekļi ieteicami arī sporta un āra apģērbiem, kas šūti no mūsdienīgajiem tekstilmateriāliem ar īpašām šķiedrām sastāvā. Šiem materiāliem nereti pievienots impregnants, kas apģērbu pasargā no sviedru iesūkšanās dziļi šķiedrās, turklāt šādiem mazgāšanas līdzekļiem pievienota viela, kas likvidē nepatīkamos aromātus. Tiesa, šie mazgāšanas līdzekļi ir dārgi un nopērkami ne gluži kurā katrā veikalā, un, ja tāds līdzeklis nav pieejams, sporta drēbju mazgāšanai var izmantot to pašu vilnas un zīda izstrādājumu mazgāšanai paredzēto šķidrumu.  

    Kas ir ekobumba?

    Ekoloģiskās veļas bumbas iekšpusē atrodas mazas keramiskas lodītes, kas rotē un izdala negatīvos jonus, tā mīkstinot ūdeni. Tāda bumba kalpo ilgi – līdz pat 1000 mazgāšanas reizēm – un īpaši piemērota cilvēkiem, kas cieš no alerģijām. To var lietot jebkurā mazgāšanas ciklā un temperatūrā un jebkāda veida audumiem. Izmantojot ekoloģisko veļas mazgāšanas bumbu, var par pusi samazināt drēbju mazgāšanai nepieciešamā līdzekļa daudzumu. Ar krāsu ķērājiem – piesardzīgi!

    Lai krāsainās drēbes mazgāšanas laikā nejauši cita citu nesakrāsotu, veļasmašīnā var likt krāsu ķērājus – salvetes, kas visai efektīvi paveic savu darbiņu. Taču daudziem veļasmašīnu meistariem pret šīm salvetēm ir ļoti noraidoša attieksme, jo esot bijis ne viens vien gadījums, kad salvete kopā ar ūdeni tiek ierauta veļasmašīnā, to neatgriezeniski sabojājot.  

    Zini!

    Ja instrukcija uz etiķetes ir svešvalodā un nesaproti, kas tur rakstīts, ņem palīgā telefonu – Google tajā piedāvā ierāmēt tekstu un tūlīt pat to arī iztulkot latviešu valodā, un tev viss – viens un divi – kļūs saprotams.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē