• Šodien ir visdepresīvākā diena gadā. Uzzini, kāpēc, un kā to uzlabot

    Psiholoģija
    Estere Jansone
    15. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ethan Sykes/Unsplash
    Janvāra trešā pirmdiena. Visi svētki beigušies, emocijas noplakušas, it kā nekas slikts nav noticis, tomēr pēkšņā nomāktība, tukšuma sajūta un enerģijas izsīkums šajā dienā pārņem daudzus.

    Katra gada trešo janvāra pirmdienu mēdz dēvēt par zilo pirmdienu jeb «Blue Monday». Šo terminu izgudrojusi britu tūrisma aģentūra «Sky Travel», kas savā 2005. gada preses relīzē prezentējusi šādu aprēķinu. Lai gan neparastā ideja ir saņēmusi ne mazums kritiku, tomēr tūrisma aģentūrai ir grūti nepiekrist.

    «Pēcsvētku skumjas, pēcatvaļinājuma sindroms – tie ir daži no terminiem, kā mēdz apzīmēt īslaicīgu nomāktību, kas var sekot svētku laika piesātinātībai un augstajam emocionālajam pacēlumam. Lai gan svētku periods ierasti saistās ar prieku, tomēr tas ir arī intensīvs laiks, kas no mums daudz prasa kā emocionāli un fiziski, tā arī finansiāli.

    Tas viss var sekmēt emocionālus pārdzīvojumus un pastiprināti tērēt mūsu iekšējos resursus.

    Mazāk miega, vairāk stresa, lielāks enerģijas patēriņš. Mazinoties fiziskajām un mentālajām spējām, dažādiem faktoriem ir vieglāk mūs izsist no līdzsvara,” skaidro Apotheka sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane.

    Pēcsvētku skumjas ir īslaicīga nomāktība, kam var piemist dažādas izpausmes: nomāktība, apātija, tukšuma, vilšanās, vientulības sajūta, trauksme, tāpat arī saspringums, miega traucējumi, apetītes samazināšanās, koncentrēšanās grūtības un enerģijas izsīkums. Šos faktorus var papildināt bažas par tēriņiem un finansiālo situāciju, aktīva slodze darbā vai skolā, kā arī savstarpējo attiecību jautājumi ar citiem cilvēkiem un pārējais svētku laikā piedzīvotais. Atšķirībā no depresijas, pēcsvētku nomāktība ir īslaicīga, tomēr, ja šie simptomi ilgst vairāk nekā pāris nedēļu, ieteicams vērsties pie veselības speciālista.

     

    Kā justies labāk?

    Ziemas sezonā, jo īpaši pēc tik intensīva perioda kā decembris, kad jāpaspēj teju viss – pienākumu gūzma, gatavošanās svētkiem, darba vai skolas pasākumi un vēl neskaitāmas lietas –, ne viens vien no mums var izjust pastiprinātu nogurumu un enerģijas trūkumu. Tāpēc farmaceite atgādina, ka ziemā īpaši jāparūpējas par fizisko un mentālo labsajūtu, neaizmirstot par mērenību: «Ziemassvētku bagātīgā maltīte nereti ir ar treknākiem un cukurotākiem ēdieniem nekā ikdienā ierasts, turklāt porciju lielums un biežums noved pie pārēšanās. Arī alkoholisko un saldināto dzērienu patēriņš veselību un pašsajūtu ietekmē negatīvi. Kad patērē pārāk daudz tauku un cukura, organisms piedzīvo īslaicīgu enerģijas kāpumu, kam seko daudz ilgāks miegainais periods, kas veicina mazkustīgumu un atkārtotu rokas stiepšanos pēc nākamās kaloriju porcijas. Tam visam pievienojot

    svētkos negulētās naktis pārmērības var nākt atpakaļ sliktākā fiziskajā un emocionālajā pašsajūtā.

     

    Lūk, kas palīdzēs tikt galā ar depresīvo noskaņojumu:

     

    Sabalansēts uzturs

    Pēcsvētku periodā atgriezies pie regulārām maltītēm, ēd mazākas porcijas, kā arī samazini uzņemto tauku, sāls un cukura daudzumu, dāvājot gremošanas sistēmai atslodzi no svētku pārmērībām un vienlaikus nodrošinot nepieciešamās uzturvielas, tostarp šķiedrvielas un olbaltumvielas. Lai uzlabotu gremošanas sistēmas darbību, noderēs pilngraudu produkti, kas veicina labvēlīgo baktēriju veidošanos, un dārzeņi, kas normalizē vēdera izeju un attīra zarnu traktu no toksīniem. Ja šķiedrvielu trūkst, ātro ogļhidrātu ietekmē cukura līmenis strauji paaugstinās, radot nogurumu, galvassāpes un vājuma sajūtu. Smadzeņu darbības uzlabošanai noderēs produkti, kas satur vērtīgās omega-3 taukskābes, magniju, cinku, B vitamīnu un citus vitamīnus un minerālvielas. Tāpat mentālās labsajūtas stiprināšanai var noderēt uztura bagātinātāji, kas normalizē nervu sistēmas darbību, piemēram, preparāti, kas satur baldriāna vai asinszāles ekstraktu. 

     

    Vitamīni un minerālvielas

    Ja enerģija patiešām ir zemā līmenī, var lietot preparātus, kuru sastāvā ir gan multivitamīni un minerālvielas, gan aminoskābes. Lai kliedētu nogurumu, nespēku un nervozitāti, stabilizētu nervu sistēmu, lieti noderēs magnijs un B grupas vitamīni. Trauksmi iespējams mazināt ar augu valsts preparātiem, piemēram, uztura bagātinātājiem, kuru sastāvā ir baldriāna, pasifloras vai melisas ekstrakts, kā arī dzerot zāļu tējas, piemēram, piparmētras vai māteres tēju. Savukārt imunitātes stiprināšanai visvairāk nepieciešami ir A, C, D, E vitamīni, arī tādas minerālvielas kā cinks, selēns, dzelzs un varš, kas piedalās imūnās sistēmas procesos un darbojas kā antioksidanti, aizsargājot šūnas no nelabvēlīgajiem ārējās vides faktoriem.

     

    Kvalitatīvs miegs

    Pilnvērtīgs miegs ir labas veselības priekšnoteikums – tas ļauj ķermenim atjaunoties, nodrošina enerģiju un dzīvesprieku, turklāt no miega daudzuma un kvalitātes atkarīga virkne organisma funkciju, tai skaitā imunitāte un smadzeņu darbība. Nepieciešams nodrošināt miega režīmu, ik vakaru dodoties gulēt vienā un tajā pašā laikā, kā arī miegam veltot septiņas līdz deviņas stundas. Ja vakaros neizdodas iemigt, ir miega traucējumi, var lietot melatonīna preparātus vai pagatavot relaksējošu tēju, piemēram, kumelītes, piparmētru, lavandas, baldriāna, melisas vai apiņu tēju.

     

    Fiziskas aktivitātes

    Ir pierādīts, ka regulāra sportošana palīdz cīnīties ar trauksmi un nomāktību. Laba fiziskā veselība, savukārt, sekmē labāku emocionālo un mentālo veselību. Noteikti jādodas ārā – pat ziemā un aukstumā, jo kaut 10 minūtes raitas pastaigas svaigā gaisā dos pozitīvu efektu – gan fiziskas aktivitātes, gan saules gaisma paaugstina serotonīna līmeni, kas uzlabo garastāvokli. Sporta zāle, dejas vai ziemas sporta veidi – katrs var atrast kādu fizisko aktivitāti, kas sagādā prieku.

     

    Laiks sev un kopā būšanai

    Līdzīgi kā veicam iesildīšanos un atsildīšanos treniņos, arī pirms un pēc svētkiem un ceļojumiem vēlams ieplānot kaut vienu dienu nesteidzīgai pārejai, atpūtai un mierīgākai nākamo soļu saplānošanai. Tikpat cik svarīgs ir laiks sev, tik būtiska ir arī kopā būšana un kvalitatīva laika pavadīšana ar sev tuviem cilvēkiem, tāpēc tikšanās ar tuvajiem, kopīga nākamo svētku, ceļojumu un citu aktivitāšu plānošana dos pozitīvas emocijas un palīdzēs atrast kaut ko, uz ko tiekties.

     

    Kā gatavoties nākamajiem svētkiem?

    Veselīgs dzīvesveids, regulāras, sabalansētas maltītes un pietiekama ūdens daudzuma uzņemšana  – šīs aktivitātes vieglāk īstenojamas ikdienā, kamēr ciemojoties, ārzemju ceļojumu laikā vai svētku jūklī to paveikt var būt izaicinājums. Ja ir sajūta, ka nākamie svētki var izsist no līdzsvara, var laikus veikt dažus priekšdarbus risku mazināšanai. Piemēram, jau plānošanas periodā novilkt sev nepieciešamās robežas un ieceres pielāgot, lai pēc iespējas nodrošinātu  savu fizisko un mentālo labsajūtu. Rūpes par sevi nedrīkstētu upurēt svētku, ceļojuma vai atvaļinājuma dēļ. Tāpat būtiski saglabāt laiku fiziskām aktivitātēm, miegam, arī laikam vienatnē, lai pabūtu ar savām domām un emocijām.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē