• Ilgviļņi atkal modē: Kā neizskatīties pēc aitas un nesabojāt matus?

    Modes tendences
    Gundega Gauja
    Gundega Gauja
    21. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Ja tev ilgākus gadus nav bijis ilgviļņu vai arī tu joprojām domā, ka tā ir viena vienīga matu bojāšana, tad nē – viss ir sen mainījies. Ilgvilnis, kā to smaidot dēvē populārais frizieris Andris Kačanovskis, pilnīgi noteikti arī šobrīd ir modē! Turklāt to vienlīdz iecienījušas gan sievietes, gan vīrieši.

    Konsultē Andris Kačanovskis, salona RigaTopHair īpašnieks, frizieris, pasniedzējs.

    Slavenais ilgvilnis man pēdējo reizi bija ģimnāzijas pēdējā klasē. Atceros briesmīgu ķīmisku smaku, kas vējoja, kamēr tie tika likti, un arī to, ka tie noēda manu matu krāsu krietni dzeltenāku un izsausēja matus kā tuksneša vējš – to ļoti labi varēja redzēt kā ar lineālu novilktā līnijā, kad sāka ataugt normāli mati. Man arī likās, ka galvas līdzība ar sprogainu aitu bija pārāk uzkrītoša. Pēc kāda laika visu šo bagātību nācās vienkārši nogriezt, lai atgrieztos pie taisniem, bet vismaz nesabojātiem matiem. Toreiz izlēmu, ka ļaušos dažādiem matu eksperimentiem, taču pie ilgviļņiem gan neatgriezīšos principā. Šo cieto lēmumu vēl vairāk pastiprināja paziņas pieredze, kurai meistars frizētavā noņēma ilgviļņa rulli ar visu matu šķipsnu. Nu nē, paldies. Un tā pagāja kādi gadi. Taisni mati, protams, ir forši, taču nemanot piezagās ilgas pēc ilgspēlējošām lokām. Tādām, par kurām nav pārāk jāuztraucas un kas neprasa pārāk lielas pūles.

    «Tu esi pilnīgi atpalikusi – tagad ilgviļņi nemaz vairs nebojā matus, vai tad tu uz Mēness esi dzīvojusi?» man nesen teica. Labi, labi. Esmu ar mieru pārskatīt savu seno traumu un dodos pie viena no zināmākajiem ilgviļņu speciālistiem Rīgā, kuram, starp citu, pašam matos ir slavenais ilgvilnis!

    Modē astoņdesmitie, deviņdesmitie un arī ilgviļņi

    «Ilgvilni tā arī nekad neesmu pārstājis likt – kā sāku pirms trīsdesmit gadiem, tā esmu to darījis visu savas profesionālās karjeras laiku,» saka frizieris Andris Kačanovskis. «Ja pavērojat mūsdienu modes tendences apģērbā, tad tur ir vērojams pagājušā gadsimta astoņdesmito un deviņdesmito gadu stils. Tam raksturīga izteikta forma un apjoms. Modes cikls izmetis kārtējo apli, un tas vērojams arī frizūru tendencēs.» Ilgviļņus šobrīd visvairāk izvēlas tieši jaunieši – gan sievietes, gan vīrieši –, bet ne tikai. Lielākoties cilvēki, kas grib padarīt savu dzīvi vienkāršāku, atvieglot matu kopšanu. Kā saka frizieris – ilgvilnis ir ideāla vasaras frizūra. «Aizej peldēties, izkāp no ūdens, saspaidi matus plaukstās, un tev jau ir frizūra, jo ilgviļņi matiem iedod dzīvību. Taču daudzi joprojām dzīvo stigmā par padomju laika ilgviļņiem. Kad es sāku strādāt, atceros, ka pārsvarā visās postpadomju frizētavās bija ļoti tievi koka rullīši un kāds visai mistisks sastāvs ar briesmīgu ķīmiju. Bet viss ir ļoti mainījies.»

    Šobrīd vēlmi pēc ilgviļņiem lielākoties nosaka sociālajos tīklos redzētais – Instagram, Pinterest, TikTok iespējams atrast un izvēlēties visdažādākos tēlus. Savus ilgviļņotos matus tur izrāda kā sievietes, tā vīrieši, tāpēc klienti nereti ierodas pie friziera, rādot iecerēto rezultātu telefonā. Tiesa, frizieris ievērojis, ka daudzās bildēs, kur it kā attēloti ilgviļņi, to nemaz nav, un dažreiz tas cilvēkiem jauc galvu. «Ļoti daudzas dāmas nāk ar maldīgu priekšstatu par to, kas ir ilgvilnis. Viņas rāda attēlus ar skaisti salokotām frizūrām un grib tā izskatīties visu laiku. Viņas ir iedomājušās, ka ilgvilnis to spēj paveikt, tāpēc konsultācijas laikā dāmām ir vilšanās, ka, ieliekot ilgviļņus, viņu sapņu frizūra vis nesanāks. Taču iepriecinoši, ka ilgvilnis ļoti labi kalpo kā bāze matu veidošanai. Ilgviļņotus matus ir tiešām vieglāk ieveidot, veidojums labāk turas, un pēc mazgāšanas mats atgriežas savā dabīgajā, proti, ilgviļņotajā stāvoklī.»

    Moderns sastāvs, saudzējošas formulas

    Šobrīd frizētavas strādā ar modernām, daudz saudzīgākām un patentētām ilgviļņu sastāva formulām. To sastāvā ir pat pievienotas tādas vielas, kā, piemēram, olbaltumvielas un aminoskābes, kas papildus kopj un rūpējas par matiem. Pateicoties mūsdienu patentētajām tehnoloģijām, ilgviļņu sastāvs ne tikai padara matus lokainus, bet vienlaikus arī stiprina un pat kopj.

    Taču sastāvs joprojām nav galvenais un izšķirīgais apstāklis – lai labi varētu ielikt ilgviļņus, frizierim ir jāprot to darīt. «Jāmāk diagnosticēt matus, precīzi jāizprot klienta vēlmes, jāspēj izvēlēties piemērotu ilgviļņu sastāvu, precīzi ievērot tehnoloģiskos procesus un konsultēt par to, kā ilgviļņus vēlāk kopt mājās. Tas ir sarežģīts un laikietilpīgs process, kam ne visiem frizieriem pietiek laika, pacietības un zināšanu. Nejēgas rokās ilgviļņi nesanāks un mati būs sabojāti arī ar pasaulē labāko ilgviļņu sastāvu.»

    Kā tas notiek

    Ilgviļņu ielikšana ir sarežģīts ķīmisks process – no sākuma matus sagatavo ar vieniem līdzekļiem, izlīdzina matu PH līmeni, uz vajadzīgajām zonām uzliek aizsardzības līdzekli, tikai tad liek pašu sastāvu, pēc tam seko pēcapstrāde. Rezultātā matam tiek mainīta forma, tas tiek ielokots vai iztaisnots. To, cik ļoti mats būs lokains, nosaka izmantoto rullīšu diametrs un tehnika, kādā mati tiek uztīti.

    Uz uztītajiem matiem tiek uzklāts ilgviļņu sastāvs jeb losjons, kurš izjauc jeb pārrauj matu disulfītu saites. Tad šis sastāvs tiek rūpīgi izskalots. Nākamais solis ir neitralizēšana, kuras laikā matu saites tiek atkal savienotas (pa īsāko ceļu). Mati tiek vēlreiz skaloti un tiek veikta pēcapstrāde. Atkarībā no sastāva ilgviļņi tiek dalīti grupās – sārmainie, skābie, thio-free un citi. Kā skaidro Andris Kačanovskis, klientam nav nekādas vajadzības iedziļināties un mēģināt noorientēties šajos specifiskajos ilgviļņu veidos, jo tā ir profesionāļu virtuve. Ir tikai pēc iespējas smalkāk jāizstāsta savam meistaram, kādu efektu vēlies panākt, un viņš pats zinās, kuru ilgviļņu veidu izmantot.

    Matus var uztīt visā garumā, taču to var darīt arī tikai atsevišķās zonās, tikai pie matu saknēm vai tikai uz galiem. Tos var tīt horizontāli un var sagriezt vērpetē un tad tīt, iegūstot spirāles efektu.

    Kam derēs un kam ne

    Kopumā ilgviļņi piemēroti praktiski visu tipu matiem – bieziem, plāniem, smalkiem. Ilgvilnis ir lielisks palīgs smalkiem, taisniem matiem, kas netur apjomu, kā arī cietiem un taisniem matiem, kurus grūti ieveidot.

    Vai ilgviļņus var kombinēt ar matu krāsošanu? Jā, ja pareizi tiek ievēroti visi ilgviļņu likšanas nosacījumi, tomēr ideālā gadījumā pirmos ieliek ilgviļņus un tad citā dienā matus nokrāso. «Ilgviļņi piešķir frizūrai raksturu! Matu griezums ir tas, kas pielāgo vēlamo frizūru katram sejas tipam un stilam. Savukārt neredzu lielu jēgu likt ilgvilni matos, kas paši par sevi jau ir kupli un lokaini. Izņēmums varētu būt gadījums, kad dažādās galvas zonās mati lokojas dažādi, vai vietām lokojas un vietām ne. Šajā gadījumā ilgvilnis izlīdzinās lokas. Vēl ilgviļņiem nebūtu piemēroti daudzreiz balināti un pamatīgi novājināti mati,» skaidro meistars. «Kopumā tas ir stāsts par praktisku, ērtu frizūru, kas ir apjomīga, var droši vairākas dienas staigāt un nemazgāt matus. Izeju ārā mūsu slavenajā Baltijas klimatā – lietus, vējš, migla, mitrums –, bet ilgvilnim nekas nekait!»

    Lai nepiedzīvotu vilšanos

    •Sagatavo mājasdarbu ar vēlamajiem attēliem un bildēm ar savu iepriekšējo pieredzi.

    •Esi godīga ar frizieri, detalizēti izstāsti savu matu pieredzi vismaz gada griezumā – neslēp, ja mati bijuši balināti un tad aizkrāsoti, noteikti izstāsti par citām ķīmiskām procedūrām, piemēram, keratīna taisnošanu u. c.

    •Ja ir aizdomas, ka varētu būt alerģiska ādas reakcija, atnāc iepriekš uz testu nelielam ādas laukumam.

    •Uzdod daudz jautājumu!

    Kopšana un veidošana

    •Kopšana, veidošana jāizvēlas atbilstoši vēlamajam efektam. Visprecīzāko konsultāciju ir jāsniedz tavam frizierim. Tikai viņš precīzi pazīst tevi, tavus matus un paradumus.

    Matu mazgāšanai piemērotākie ir mitrinošie šampūni – lieto krāsotiem, ķīmiski apstrādātiem matiem domātus līdzekļus vai speciālo šampūnu lokainiem matiem.

    •Svarīgi! Šampūna uzdevums ir attīrīt matus un sagatavot tos nākamajam solim – kondicionierim, kas jālieto obligāti katrā mazgāšanas reizē. Atkarībā no matu biezuma, garuma un stāvokļa jālieto mitrinošie, krāsotiem, ķīmiski apstrādātiem vai lokainiem matiem domāti kondicionieri.

    •Matu masku lieto, ja nepieciešama papildu mitrināšana vai mata struktūras atjaunošana.

    Veidošanai jāizmanto kāds no loku pastiprinošiem līdzekļiem – krēms, aerosols, želeja vai putas. Ļoti populāri ir līdzekļi, kuru sastāvā ir jūras sāls brīvākam pludmales efektam. Papildu mitrināšanai var izmantot eļļu vai serumu. Veidojuma nostiprināšanai jāizmanto matulaka, aerosola vasks vai pūderis.

    •Kupli un apjomīgi mati nekādi nevar pēc sajūtām būt gludi un zīdaini – to ir vērts atcerēties.

    Laužam mītus!

    Ja ieliek ilgviļņus, tad vēlāk pašai nekas nav jādara.

    Nav taisnība.  Mati ir jākopj un jālieto atbilstoša kosmētika. Ilgviļņoti, lokaini mati ir jākopj, jāķemmē, jāžāvē citādi nekā taisni un gludi mati.

    Ilgviļņi sabojā matus.

    Nav taisnība. Matus sabojā nepraša frizieris, nevis ilgviļņu sastāvs!

    Ilgviļņiem nedrīkst vēlreiz likt pāri jaunus ilgviļņus.

    Nav taisnība. Drīkst – visu darot ­pareizi, nekādām problēmām nevajadzētu būt.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē