• Vai sāpīgas mēnešreizes iedzimst? Un kā sāpes mazināt? Atbild divas ginekoloģes!

    Jautājumi un atbildes
    Indra Ozoliņa
    7. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Andrey_Popov/Shutterstock.com
    Vai meitai var sāpīgas mēnešreizes varētu būt iedzimtas ģenētiski no mammas? Ko darīt, lai sāpes nebūtu tik izteiktas? Satrauktai lasītājai atbild Lāsma Līdaka, bērnu ginekoloģe Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, un ginekoloģe Vēsma Kažociņa.

    Lasītājas vēstule: Manai meitai (15 gadi) ir ļoti sāpīgas mēnešreizes, kas sākās jau 10 gadu vecumā. Pirmās divas asiņošanas dienas ir tik sāpīgas, ka meita vairākas reizes dienā dzer ibuprofēnu, bet arī tas ne vienmēr palīdz. Jāpiebilst, ka arī man visu mūžu (no 10 gadu vecuma) ir sāpīgas mēnešreizes. Vai tas var būt iedzimts? Kā meitai vēl palīdzēt, lai lielās sāpes mazinātu? Reizēm viņa nevar pat uz skolu aiziet, jo ļoti sāp vēders, ir krampji, pat slikta dūša. Madara

    Skaidro bērnu ginekoloģe Lāsma Līdaka

    Sāpīgas mēnešreizes ir nepatīkamas jebkurā vecumā, bet it īpaši pusaudzēm. Visbiežāk nav skaidri atklājama cēloņa, un ārsti to sauc par primāru dismenoreju. Šajā gadījumā kopā ar pacienti koncentrējamies uz veidiem, kā mēnešreizes padarīt mazāk apgrūtinošas.

    Dažreiz tomēr izdodas atklāt iemeslus, kādēļ menstruācijas ir sāpīgas.

    Piemēram, var būt dzemdes vai dzemdes kakla iedzimtas īpatnības – kaut vai divragu dzemde. Reti, bet iespējama arī pusaudžu endometrioze, kad dzemdes iekšējā slāņa jeb endometrija fragmenti atrodas ārpus dzemdes. Šādos gadījumos ginekologi to sauc par sekundāru dismenoreju un ārstēšana ir individuāla.

     Vispārēji ieteikumi sāpīgu mēnešreižu laikā.  

    • Režīms. Kārtīgs miegs, kārtīgi paēst (īpaši pirms dodas ārā no mājas), daudz uzņemt šķidrumu. Tas patiešām var ievērojami samazināt nepatīkamās sajūtas.
    • Aktivitātes, kas sagādā prieku un uzlabo pašsajūtu. Kādreiz bija uzskats, ka mēnešreižu laikā nedrīkst sportot, iet vannā un tamlīdzīgi… Tā nav! Drīkst darīt visu, kas palīdz. Citām meitenēm tas ir silts termofors uz vēdera, citām pastaiga. Šobrīd nopērkami pat peldkostīmi tieši mēnešreižu dienām, ja meitene nevēlas lietot tamponus.  
    • Lietot pretsāpju medikamentus laikus. Ja meitene jau jūt, ka tūlīt sāksies mēnešreizes, nevajag gaidīt brīdi, kad sāpes vairs nevarēs izturēt. Pretsāpju līdzekļus lietojot laikus, sāpes var arī nepastiprināties. Nav pierādīts, ka kāds pretsāpju līdzeklis būtu visefektīvākais.

    Tādēļ instrukcijā jāizlasa, kāda ir konkrētā preparāta deva un vienkārši jāizmēģina.

    Piemēram! Zinot, ka mēnešreizes ir sāpīgas pirmās divas dienas, savām pacientēm iesaku: tikko sākas mēnešreizes, šīs pirmās dienas lietot pretsāpju preparātus 2–3 reizes dienā pat tad, ja stipras sāpes neattīstās. Par bezrecepšu pretsāpju līdzekļu lietošanu var konsultēties aptiekā. Silti iesaku meitenei pretsāpju zāles nēsāt līdzi somā, jo jebkurai tabletei nepieciešamas vismaz 30–60 minūtes, lai medikaments iedarbotos.

    Ja, trīs mēnešus pēc kārtas izmēģinot bezrecepšu zāles, sāpes tik un tā neizdodas kontrolēt, tad meitenei nepieciešams klātienē konsultēties ar ginekologu un būs arī jāveic ginekoloģiskā ultrasonogrāfija.

    Skaidro ginekoloģe Vēsma Kažociņa

    Jā, šis stāsts liecina par iedzimtību. Ja pagājuši divi un vairāk gadi pēc pirmajām mēnešreizēm, tad mēs, ginekologi, uzskatām, ka hormonu līmenis ir nostabilizējies un meitenes organisms nobriedis. Lielākoties īpaša cēloņa sāpīgām menstruācijām pusaudzēm nav. Šo parādību ārsti dēvē par primāru dismenoreju.

    Iesaku palietot Magne B6 jau nedēļu pirms gaidāmajām mēnešreizēm un to laikā katru dienu uz nakti pa vienai tabletei vai kapsulai.

    Tas palīdzēs atslābināt muskuļus un nomierināt nervu sistēmu, līdz ar to mazināt sāpes. 

    Otrs variants – augu izcelsmes līdzeklis premenstruālā sindroma ārstēšanai Prefemin, ko lieto pa vienai tabletei dienā. Tas palīdz sakārtot hormonālo līdzsvaru un līdz ar to mazina sāpes. Ja pēc trim mēnešiem meita nejūt efektu, tad acīmredzot nav jēgas šo preparātu turpināt lietot.  

    Par ibuprofēnu… Ja tas pret sāpēm nepalīdz, varbūt nav bijusi pietiekama deva un 200 mg vietā jāizvēlas 400 mg. Bet, ja ibuprofēnam nav efekta, var palūgt, lai ārsts izraksta Nalgesin vai Nalgedol (Naproxen), ko ieņem pa vienai tabletei dienā, kamēr ir sāpes.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē