• Kādu fēnu lieto Rūta Dvinska? Padomi, kā nopirkt labu matu žāvētāju

    Skaistumkopšana
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    22. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Dmitrijs Suļžics (F64)
    Konsultē Karīna Pisareva, friziera amata meistare, frizieru skolotāja; Nauris Jeste, Cenuklubs.lv produktu kategorijas vadītājs; Rūdolfs Treilis, fiziķis, Mančestras un Kembridžas universitātes maģistrs, Daremas universitātes doktorants.

    Tātad – gribu pirkt jaunu fēnu. Zinu, zinu – elektro­preču veikalos pilni plaukti, un internetveikalos tieši tas pats. Tiec nu gudra, kuru ņemt! Varētu domāt: kāda jēga maksāt simtus, ja rezultāts par 12 eiro tas pats – sausi mati. Tomēr tā gluži nav.

    Tomēr, ja gudri pameklē, itin labu mantu var nopirkt arī par saprātīgu naudu.

    Izdomā, cik naudas vari atļauties tērēt fēnam, piemēram, līdz 50, līdz 100, 200 eiro vai vairāk, un tad attiecīgajā cenu grupā meklē labāko.

    • Motors

    Izklausās neinteresanti, jo tu neko nesaproti no fēnu motoriem, ja? Es arī nesapratu, bet īsais kurss ir šāds. Fēniem izmanto divu veidu motorus, ko apzīmē ar burtiem DC un AC. DC motori ir vieglāki, skaļāki, ar mazāku jaudu, un to mūžs ir maksimāli 700 darba stundas.

    Fēni ar šādu motoru parasti ir lētāki nekā tie, kuros iebūvēts AC motors, ko izmanto profesionālajiem fēniem.

    AC motora mūžs ir 700–1200 darba stundas, tas gan ir smagāks, toties klusāks, izturīgāks un spēcīgāks, bet – dārgāks. Tātad – ja blakus ir divi fēni, viens ar AC, otrs ar BC motoru, ņem to, kam ir AC motors.

    • Jauda

    Parasti fēna aprakstā norādīta motora jauda, kas var būt no 1200 W līdz pat 2300 W un vairāk. Droši vien arī tu domāsi, ka nešauboties jāizvēlas tas, kuram ir vislielākā jauda, bet – nesteidzies. Man savulaik bija putekļsūcējs, kas rūca kā mežonis – motors kā elle, toties putekļus nevis sūca, bet pārvietoja no viena istabas kakta uz otru. Līdzīgi arī ar fēniem – jaudīgs fēns automātiski nenozīmē, ka tas radīs spēcīgu gaisa plūsmu.

    • Gaisa plūsma

    Un nu būs sliktā ziņa – ne visi fēnu ražotāji norāda gaisa plūsmas ātrumu un apjomu. Turklāt, ja norāda, tad atšķirīgās mērvienībās: ātrumu viens uzrāda metros sekundē, cits kilometros stundā, savukārt apjomu vēl kā citādi, īsāk izsakoties – gudrs netiksi.

    Praksē gadās, ka fēnam ar mazāku motora jaudu gaisa plūsma mēdz būt ātrāka un labāka nekā krietni jaudīgākam.

    Tāpēc izmēri fēna gaisa plūsmu ar sajūtām – ieslēdz vislielāko un izmēģini to pret plaukstu. Ņem to, kam gaisa plūsma ir visspēcīgākā un apjomīgākā. Ne vienmēr izmantosi tikai un vienīgi to, bet, ja vajadzēs, izžāvēsi matus ļoti ātri.

    • Žāvēšanas režīmi

    Manam tagadējam fēnam ir tikai trīs temperatūras un gaisa plūsmu varianti: vēsa un ļoti lēna, vidēji silta un maķenīt spēcīgāka, un trešā – karsta, un pūš kā traks. Piedod, vecais, bet tas nekam neder. Izvēloties fēnu, raugies, lai tam ir atsevišķa siltuma regulēšanas un atsevišķa – gaisa plūsmas stipruma regulēšanas poga. Ņem to fēnu, kam ir visvairāk gaisa plūsmas un siltuma variāciju.

    Svarīgi! Noteikti pieskati, lai fēnam ir arī aukstā gaisa poga, kas lieti noderēs matu veidošanā: ar karsto gaisu uzsildīsi, ar auksto atdzesējot nostiprināsi.

    • Vads

    Manam vecajam fēnam, nabadziņam, ir īss vads – ja, stāvot pie spoguļa, turu to labajā rokā, ir labi, bet pārlikt kreisajā jau grūtāk – vads par īsu. Protams, var ķēpāties ar pagarinātājiem, bet tas nebūs ērti. Profesionālajiem fēniem mēdz būt pat trīs metrus garš vads. Ņem fēnu ar iespējami garāku vadu.

    • Jonizācija

    Šī ir štelle, ko fēnu ražotāji mēdz uzsvērt. Tagad atkal būs ātrais kurss fizikā. Tātad fēnu ražotāji sola, ka jonizācijas funkcija ļauj saglabāt matu mitrumu un novērš elektrizēšanos, jo negatīvie joni ūdens pilienus sadala sīkāk, līdz ar to mati ātrāk ir sausi, tāpēc žāvēšanai var izmantot zemāku temperatūru.

    Jonizāciju var panākt divējādi: fēnā ievietojot nelielu elektronu paātrinātāju vai arī izmantojot materiālu, kurš paaugstinātā temperatūrā dabīgi izdala elektronus.

    Ja fēnā ievietotais elektronu paātrinātājs savu laiku ir nokalpojis, jonizācija nenotiks, bet to pārbaudīt nav iespējams. Šis ir viens no iemesliem, kāpēc fēnu pēc dažiem gadiem vajadzētu mainīt. Ja tev šķiet, ka mati pēc žāvēšanas ar veco fēnu ir sliktāki nekā iepriekš – pērc jaunu.

    • Apkope

    Atzīšos, nezināju, ka fēns jātīra, bet izpētīju savu un sajutos kā sivēnaste. Manam vecajam fēnam aizmugurē ir sietiņš, turklāt visai putekļains. Mēģināju patīrīt ar birstīti, gribētos nomazgāt, bet nevaru noņemt – turas kā mūris. Ir fēni, kam šis sietiņš noņemas pavisam viegli, bet ir arī tādi, kura noņemšanai vajadzēs skrūvgriezi. Pērkot jaunu fēnu, pārbaudi, cik viegli to būs tīrīt.

    • Svars un skaņa

    Jo vieglāks fēns, jo vieglāk ar to strādāt. Pētot svaru, salīdzini fēnus ar viena tipa motoriem, jo profesionālo fēnu AC motori ir smagāki nekā parastie DC. Noteikti pārbaudi skaņu visos žāvēšanas režīmos, izvēloties klusāko.

    • Veidošanas uzgaļi

    Ja gribi matus tikai žāvēt, pietiek ar fēnu, bet parasti komplektā ir vairāki uzgaļi matu veidošanai. Ja tu tādus jau izmanto, vari pētīt un pirkt fēnu ar piemērotāko komplektu, bet, ja neizmanto, – tiem nav izšķirīgas nozīmes fēna izvēlē.

    Debesu brīnumi

    Reizēm ražotāji preču aprakstos izmanto pārgudras frāzes un terminus par sazin kādiem megaatklājumiem, kas tavus matus izžāvēs kaut kā īpaši. Kāda fēna aprakstā atradu stāstu, ka tas, izmantojot infrasarkano starojumu, acumirklī nosaka matu stāvokli un izvēlas matu dabisko mitruma līmeni uzturošu ieveidošanas temperatūru.

    Nosūtīju šo aprakstu fiziķim, un viņš groza galvu – tas galīgi neizklausoties reāli, jo infrasarkanais starojums diez vai kaut ko spētu noteikt, turklāt vēl arī ietekmēt temperatūru.

    Savukārt kāda cita fēna spēja radīt īpaši spēcīgu gaisa plūsmu nudien varētu matus izžāvēt salīdzinoši ātrāk arī mērenā karstumā. Neuzķeries uz pārāk saldiem solījumiem, pērkot salīdzinoši lētu mantu.

    Pieredze

    Tas pūš kaut kā citādi

    Rūta Dvinska, žurnāliste: «Man ir gari un ļoti biezi mati. Ja izmazgātiem ļauju žūt dabiski, vēl vakarā pakausī tie ir mitri. Šad tad ļauju matiem izžūt pašiem, bet biežāk tomēr lietoju fēnu. Man tie bijuši dažādi, bet nevienu neesmu pirkusi parastā veikalā – parasti aprunājos ar savu frizieri un pirku fēnu, kādu izmanto profesionāļi.

    Cik sapratu, pats galvenais kritērijs bija tas, lai matus varu izžāvēt iespējami ātri.

    Reiz izmēģināju draudzenes Dyson fēnu. Pirms tam tiešām neticēju, ka tas spēj padarīt matus citādus. Uzskatīju, ka tas ir placebo efekts, bet… pamēģināju un – mati tiešām bija gludāki, nesapinās. Tā nu jau otro gadu man ir Dyson. Cena ārkārtīgi augsta, bet uzskatu, ka ir tā vērts. Grūti pateikt, kā tieši tas notiek, bet šis fēns ir ļoti spēcīgs, un gaisa plūsma ir citāda un salīdzinoši vēsāka. Izžāvē ātrāk.

    Meitenēm, kas grib matus ne tikai izžāvēt, bet arī ieveidot, jāzina, ka ar Dyson lokas izdosies ļoti glītas, bet, tā kā fēns nav karsts, tās sliktāk turēsies, tāpēc noteikti vajadzēs izmantot spēcīgāku fiksācijas līdzekli.»

    Lūk, daži fēni iedvesmai

    Dyson Supersonic, cena ap 450 eiro.

    Daudzas dāmas, kas lieto šo fēnu, tā arī saka – mūžam nemainītu ne pret ko citu. Pierādījums, ka ne jau motora jauda ir galvenais. Šim fēnam tā ir salīdzinoši neliela, savukārt gaisa plūsma – spēcīga un apjomīga.

    GAMA iQ2 Perfetto, cena ap 300 eiro.

    Ļoti viegls profesionālais fēns – sver tikai 300 gramus, 12 digitāli ātruma un siltuma režīmi.

    DIVA Atmos Atom, cena ap 300 eiro

    Ļoti viegls profesionālais fēns – sver tikai 300 gramus, kluss, uzgaļi piestiprinās ar magnētu.

    Philips Prestige Pro, cena ap 100 eiro

    Viss, ko vajag, – jaudīgs motors, spēcīga gaisa plūsma, garš vads. Nav lieku uzgaļu matu veidošanai.

    Remington Silk, cena – ap 60 eiro

    Nekādas vainas – spēcīgs motors un gaisa plūsma, garš vads, seši ātruma/karstuma režīmi.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē