• Labo baktēriju spēks – vairāk ne vienmēr ir labāk!

    Reklāmraksts
    26. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Tautā iemīļots teiciens “jo vairāk, jo labāk”, bet tas ne vienmēr atbilst patiesībai. Šāds gadījums attiecināms arī uz probiotikām jeb labajām baktērijām. Teiciens, lai arī labskanīgs, vismaz šajā gadījumā ir mīts. Iedziļināmies zarnu trakta darbībā un arī priekšnoteikumos, kādām jābūt labajām baktērijām.

    Mūsu zarnu traktā dzīvo neskaitāmi daudz un dažādas baktērijas. Tās var būt labvēlīgas, neitrālas vai ar negatīvu ietekmi uz cilvēka veselību. Galvenais, lai zarnās būtu atbilstoši liela un spēcīga labvēlīgo baktēriju populācija, tad vēders nešķobīsies. Probiotikas var uztvert kā dabiskus šo labvēlīgo baktēriju palīgus, kas nodrošinās, ka tām ir pārsvars pār sliktajiem zarnu iemītniekiem.

    Vaicājām viedokli par labajām baktērijām Capital Clinic Riga gastroenteroloģei Dr. Ilzei Kikustei. Ārste par probiotikām stāsta: “Labās baktērijas jeb probiotikas pēc definīcijas ir dzīvi mikroorganismi, kas, ja tiek uzņemti pietiekamā daudzumā, pozitīvi ietekmē organismu. Probiotiku preparātos (kapsulās, pilienos, pulveros u.c.) jābūt vismaz 109 – 1010 probiotisko baktēriju kolonijas veidojošo vienību (KVV), lai tiktu nodrošināts probiotiskā līdzekļa pozitīvs efekts. Labās baktērijas, kas ir probiotiku sastāvā, vienmēr ir jāuztver kā medikamenti. Probiotikas ar konkrētu labo baktēriju sastāvu un daudzumu tiek pārbaudītas klīniskajos pētījumos katrai konkrētai slimībai. Tādēļ katras slimības jeb problēmas gadījumā efektīvas var būt dažādas probiotiķu devas un kombinācijas.”

    Tātad speciālisti par atbilstošu probiotiku devu uzskata sākot no 109  jeb vienkāršiem vārdiem sakot – 1 miljards ar dzīvot un vairoties spējīgām labajām baktērijām. Te arī slēpjas atbilde uz jautājumu par baktēriju daudzumu. Visas probiotikas, kuru vienā devā būs vairāk par 1 miljardu, būs ar aptuveni tik pat lielu efektu kā tās, kurās ir šis 1 miljards.

    Kā Dr. Kikuste min, svarīgi labo baktēriju sakarā ir uzsvērt ne tikai to daudzumu, bet arī pierādījumu un pētījumu esamību. Pasaulē šobrīd visvairāk pētītas ir L. rhamnosus LGGÒ probiotikas. Tās bieži parādās arī Pasaules Gastroenterologu organizācijas rekomendācijās. Piemēram, LGGÒ labās baktērijas tiek nosauktas kā pirmā izvēle akūta vēdera vīrusa gadījumā, kā arī caureju gadījumos.

    Lasi vēl

    Ar plašu pētījumu klāstu var lepoties arī bifidobaktērijas BB-12®. Lai gan tās ir ar zinātniski pierādītu efektivitāti arī pieaugušajiem, savu popularitāti BB-12® iemantojušas tieši zīdaiņu un bērnu grupās. Tās tiek rekomendētas zīdaiņiem koliku gadījumā, bet tik pat efektīvi var palīdzēt akūta vēdera vīrusa gadījumā arī pieaugušajiem. Labās baktērijas atjauno veselīgu zarnu mikrofloru jeb mikroorganismu sastāvu, tādējādi novēršot nevēlamos simptomus un veicinot labas pašsajūtas atjaunošanos.

    Probiotiku komplekss LIVEO satur gan LGG®, gan BB-12® baktērijas, kas ir pasaulē visvairāk pētītās pienskābās un bifidobaktērijas. Produkta dažādās formas – kapsulas, pilieni, dabiski saldi pulverīši – ļauj LIVEO piemērot gan jaundzimušo un bērnu, gan pieaugušo vajadzībām. LIVEO pilieni un LIVEO Kids pulverīši satur vismaz 1 miljardu dzīvotspējīgu pienskābo un bifidobaktēriju, un būs piemēroti lietošanai jau no zīdaiņa vecuma. Savukārt LIVEO 4 kapsulas satur vismaz 4 miljardus dzīvotspējīgu LGG® un BB-12® baktēriju, un būs piemērotas bērniem un pieaugušajiem. Produkti nesatur laktozi, saldinātājus un aromatizētājus.

    Avoti:

    V. Skuja, Kā uzlabot zarnu mikrobiotu, lietojot medikamentus, 2021

    https://www.worldgastroenterology.org/guidelines/probiotics-and-prebiotics

    https://www.chr-hansen.com/en/human-health-and-probiotics/our-probiotic-strains/bb-12

    https://www.chr-hansen.com/en/human-health-and-probiotics/our-probiotic-strains/lgg

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē