• Labam miegam svarīga sabalansēta gremošanas sistēma

    Reklāmraksts
    26. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Vai zināji, ka mēs miegā pavadām aptuveni trešo daļu savas dzīves? Zināms, ka pieaugušam cilvēkam vēlams diennaktī pavadīt dusā vismaz 6–8 stundas, lai justos atpūties. Dažādo dzīves apstākļu dēļ miega kvalitāte mums katram var atšķirties. Iemesli miega traucējumiem var būt ļoti dažādi un pat ļoti neparasti. Viens no tiem – mūsu vēders! Konsultējamies ar gastroenterologu, lai noskaidrotu saikni starp miega kvalitāti un mūsu gremošanas sistēmu.

    Zinātnieki Ķīnā izpētījuši, ka zarnu mikrofloras sastāvs ir cieši saistīts ar miega traucējumiem – cilvēkiem ar bezmiegu ir izmainīts zarnu baktēriju sastāvs. Zinātnieki pierādījuši, ka tas saistāms ar stresa ietekmi uz organismu. Devāmies šo skaidrot pie Capital Clinic Riga gastroenteroloģes Dr. Ilzes Kikustes. Par saikni starp miega traucējumiem un mūsu vēderu, daktere stāsta: “Gremošanas sistēmas darbība ir ļoti cieši (ar dažādu mehānismu palīdzību) saistīta ar centrālo nervu sistēmu. Pēdējos gados aizvien vairāk tiek lietots termins “zarnu-smadzeņu ass mijiedarbības traucējumi”, tādā veidā apstiprinot zarnu – smadzeņu mijiedarbības lomu dažādu traucējumu attīstībā, kā arī veselīgas pašsajūtas, tai skaitā laba miega nodrošināšanā.”

    Saikne starp miegu un zarnu mikrofloru ir kā apburts loks. Slikts miegs var izjaukt līdzsvaru mikroflorā, savukārt traucēts gremošanas process var radīt problēmas ar miegu. Dr. Kikuste šo fenomenu komentē: “Zarnu-smadzeņu ass mijiedarbība tiek nodrošināta ar dažādu sarežģītu mehānismu palīdzību, piemēram, piedaloties veģetatīvajai nervu sistēmai, lielu lomu spēlē arī gremošanas sistēmas mikrofloras stāvoklis, zarnu sieniņas caurlaidība, neiromediatoru jeb dažādu hormonu aktivitāte un stāvoklis. Svarīga ir sabalansēta gremošanas sistēmas motorikas darbība u.c. mehānismi.”

    Miega traucējumu risināšanā Dr. Kikuste iesaka konsultēties ar ārstu. “Svarīga ir sabalansēta gremošanas sistēmas motorikas darbība u.c. mehānismi. Zarnu darbības traucējumu gadījumā, kuri traucē kvalitatīvam miegam vislabāk būtu kopā ar savu ģimenes ārstu vai ārstu-speciālistu kopīgi izanalizēt konkrēto zarnu darbības traucējumu raksturu un atbilstoši tam tiktu noteikta pareizā ārstēšana vai nepieciešamības gadījumā – izmeklējumu plāns.”

    Lasi vēl

    Kā vienu no potenciālajiem līdzekļiem, ko speciālisti var ieteikt pie zarnu darbības traucējumiem mikrofloras veicināšanai, ir probiotikas jeb labās baktērijas.

    Divi zarnām draudzīgi labo baktēriju celmi ir pienskābās baktērijas LGG® un bifidobaktērijas BB-12®. LGG® un BB-12® ir probiotikas, kas mūsu zarnās pastāv dabiski. Turklāt bifidobaktērijām BB-12® jau ir zinātniski pierādīta efektivitāte uz koliku mocītu zīdaiņu miega ilguma palielināšanu par 1 stundu! BB-12® lietošana var palīdzēt nomierināt zīdaiņus ar kolikām, kas pārmērīgi raud. Abu baktēriju salikums nodrošina atbalstu labvēlīgas vēdera mikrofloras izveidei un tās uzturēšanai.

    Gan LGG® gan BB-12® pieejamas aptiekās nopērkamajā LIVEO probiotiku kompleksā. LIVEO piemērots visai ģimenei, katram ērtā formā – pilienu, kapsulu vai pulverīšu veidā. Dažādās formas ļauj LIVEO piemērot gan jaundzimušo un bērnu, gan pieaugušo vajadzībām.

    Avoti:

    https://www.chr-hansen.com/en/human-health-and-probiotics/our-probiotic-strains/bb-12

    https://www.chr-hansen.com/en/human-health-and-probiotics/our-probiotic-strains/lgg

    https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12119-insomnia

    Li Y et al. The Role of Microbiome in Insomnia, Circadian Disturbance and Depression. Front Psychiatry. 2018

    https://www.chr-hansen.com/en/media/press-releases/2021/10/new-study-shows-favorable-impact-of-bifidobacterium-bb12-on-infants-with-colic-symptoms

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē