• Imunitāte draudzējas ar mūsu gremošanas sistēmu

    Reklāmraksts
    26. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Šī ziema mūs nelutina ar laikapstākļiem, kā arī apkārt klejo vīrusi, un pie novājinātas imunitātes tos ir viegli saķert. Konsultējāmies ar gastroenterologu, lai noskaidrotu, kā gremošanas mikroflora saistāma ar imunitāti un kā to veicināt.

    Ir noskaidrots, ka 70 – 80% no organisma imūnajām šūnām atrodas kuņģa-zarnu traktā. Zarnu mikrofloru bieži mēdz dēvēt par “papildus orgānu”, jo tā veic dažādas funkcijas, kuras nepieciešamas mūsu izdzīvošanai. “Vesela gremošanas sistēmas mikroflora piedalās imūnās sistēmas regulācijā un palīdz nodrošināt tās efektīvu darbību. Gremošanas sistēmas mikroflora un imūnā sistēma veido ciešas un draudzīgas attiecības, un tikai veiksmīgas sadarbības gadījumā tiek nodrošināta normāla imūnā sistēmas funkcionēšana,” tā par zarnu mikrofloru un imunitāti stāsta Capital Clinic Riga gastroenteroloģe Dr. Ilze Kikuste.

    Dr. Kikuste uzsver, lai uzturētu veselu gremošanas sistēmu, svarīgi ikdienā lietot uzturu, kas veicina mikrofloras pareizu sastāvu un darbību. “Veselu gremošanas sistēmas mikrofloru vislabāk nodrošināt ikdienā lietojot veselīgu uzturu un svaigus produktus. Noteikti uzturā jāiekļauj produkti, kas ir dabīgi labo baktēriju avoti, piemēram,  nesaldināti raudzēti piena produkti, dārzeņi,  pilngraudu produkti, augļi u.c. Jāierobežo uzturā pusfabrikāti, produkti ar augstu dzīvnieku tauku un olbaltumvielu saturu, jāmazina uzturā ogļhidrātu, īpaši saldumu, īpatsvars.”

    Taču ko darīt, ja tomēr imunitāte nav tik spēcīga un biežāk esam pakļauti veselības problēmām? Dr. Kikuste min, ka “izpētīti daudzi un sarežģīti mehānismi, kādā veidā gremošanas sistēma piedalās organisma imunitātes procesos, kā arī zināms, ka traucējumu gadījumā var attīstīties dažādas veselības problēmas, piemēram, hroniski iekaisuma procesi, infekciju slimības, autoimūnās slimības, alerģijas u.c. Nepieciešamības gadījumos, piemēram, vīrusu infekcijas vai antibiotiku lietošanas gadījumos, probiotiku preparāti palīdzēs ātrāk atjaunot normālu un veselīgu gremošanas sistēmas mikrofloru.”

    Lasi vēl

    Probiotikas ir labās zarnu baktērijas, kas uzņemtas papildus veicinās pareizu zarnu mikrofloras sastāvu. No probiotiķiem ar zinātniski pierādītu imunitātes atbalsta funkciju izceļas pienskābās baktērijas LGG®(Lactobacillus rhamnosus). LGG® probiotikas ir pasaulē ar pierādījumiem visbagātākās, tādēļ veselības speciālisti tās atzinuši par drošām visās vecuma grupās.

    Pie zarnu mikrofloras un imūnreakcijas uzlabojošām probiotikām pieder arī bifidobaktērijas. To vidū izceļas BB-12® (Bifidobacterium). Abu labo baktēriju kombinācija ir ne tikai efektīva veselīgas zarnu mikrofloras uzturēšanā, bet arī veicinās kopējo labsajūtu un imūnās spējas.

    Aptiekās pieejami dažādu ražotāju probiotiku kompleksi, taču svarīgi pievērst uzmanību sastāvā esošajiem baktēriju celmiem un to efektivitātes rādītājiem. Ar pierādītajiem baktēriju celmiem LGG un BB-12® aptiekās pieejams LIVEO pienskābo un bifidobaktēriju komplekss. LIVEO ir pielāgots trīs formās – pilienos, kapsulās un pulverīšu veidā, un ir piemērots jaundzimušajiem, bērniem un pieaugušajiem zarnu mikrofloras uzlabošanai.

    Avoti:

    https://www.chr-hansen.com/en/human-health-and-probiotics/our-probiotic-strains/bb-12

    https://www.chr-hansen.com/en/human-health-and-probiotics/our-probiotic-strains/lgg

    Davidson LE, et al. Eur J Clin Nutr. 2011

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē