• Kefīrs vai labās baktērijas – kam ir efekts uz zarnu darbību?

    Reklāmraksts
    26. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Par skābpiena produktu labo ietekmi uz mūsu zarnu traktu dzirdēts jau izsenis. Nav melots, jo kefīru vai jogurtu tiešām var uzskatīt par veselību veicinošiem, ja vien produkta etiķetē norādīto probiotisko baktēriju daudzums ir atbilstoši liels, un labo baktēriju celmi ir ar zinātniskiem pierādījumiem. Konsultējamies ar gastroenterologu, kādos gadījumos varam iztikt ar glāzi kefīra, bet kādos – labāk izvēlēties labo baktēriju kompleksu.

    Par labajām jeb probiotiskajām baktērijām sauc zarnu trakta mikroorganismus, kas papildus uzņemti, dod labumu gremošanas sistēmai un līdz ar to arī veselībai kopumā. Šādas baktērijas atrodas praktiski visos skābpiena produktos. Capital Clinic Riga gastroenteroloģe Dr. Ilze Kikuste stāsta: “Skābpiena jeb raudzēta piena produkti ir pienskābo baktēriju dabīgs uztura avots. Ikdienas ēdienkartē rekomendēts iekļaut nesaldinātus raudzētus piena produktus kā veselīga uztura sastāvdaļu un labo baktēriju avotu. Savukārt akūtos gadījumos noteikti jāizprot konkrētās sūdzības iemesls un atbilstoši tam var izvēlēties nepieciešamo ārstēšanu, kā arī probiotiku preparātu.”

    Atklāts jautājums gan ir, vai kefīrs un citi skābpiena produkti var palīdzēt pie tādām sūdzībām kā akūts vēdera vīruss vai aizcietējumi. Dr. Kikuste norāda, ka drīzāk nē. “Visbiežāk probiotikas jeb labās baktērijas kā medikamenti tiek ieteiktas vīrusu infekciju gadījumos un situācijās, kad tiek lietotas antibiotikas, kā arī dažādu citu gremošanas sistēmas darbības traucējumu gadījumos. Jāatceras, ka probiotiku sastāvā labo baktēriju daudzums ir ievērojami lielāks nekā uztura produktos.”

    Speciālistu viedoklis šajā jautājumā ir vienots – pie minētajām problēmām labāk lietot labās baktērijas jeb probiotikas papildus uztura bagātinātāju veidā. Lai probiotiskais līdzeklis dotu efektu, tā sastāvā jābūt vismaz 1 miljardam dzīvotspējīgu pienskābo un bifidobaktēriju un to sastāvam jābūt zinātniski pierādītam pētījumos. Respektīvi, pie produkta iegādes ir jāpārliecinās, ka izvēlamies līdzekli, kas risinās mūsu konkrēto problēmu un ka tas ir atbilstošā devā, lai varētu runāt par veselību veicinošu efektu.

    Lasi vēl

    Ja salīdzinām kefīru ar probiotikām, vērā ņemams apstāklis arī ir veids, kā labās baktērijas nokļūst līdz mūsu zarnām. Daļa probiotisko līdzekļu tiek ražoti pēc speciālas “matrices” tehnoloģijas, kas neļauj uz baktērijām iedarboties kuņģa skābei un tās iznīcināt. Savukārt kefīra labās baktērijas tiek pakļautas kuņģa skābes iedarbībai, līdz ar to varam sagaidīt, ka izdzīvo stipri mazāks skaits veselību veicinošo mikroorganismu.

    Ļoti veiksmīgs probiotisko baktēriju salikums ir pasaulē atzītās LGG® un BB-12® baktērijas. Šī kombinācija izceļas ar sevišķi augstu zinātnisko pierādījumu līmeni, pie tam LGG® ir pasaulē visvairāk pētītās probiotiskās baktērijas. Vadlīnijās LGG® norāda kā pirmo izvēli akūta vēdera vīrusa un caurejas gadījumā. Tāpat pierādīts, ka LGG® samazina vēdera pūšanos. Savukārt BB-12® īpaši piemērots bērniem, kur zinātniski noteikts to zarnu darbības veicinošais efekts.

    Latvijas aptiekās pieejams LIVEO probiotiku komplekss ar tieši šādu labo baktēriju sastāvu. Pie tam LIVEO ražošanas procesā tiek izmantota speciālā “matrices” tehnoloģija, kas pasargā baktērijas no agresīvās kuņģa skābes. Rezultātā maksimāls skaits dzīvu labo baktēriju nonāk zarnu traktā. LIVEO probiotiku komplekss pieejams kapsulu, pilienu un dabiski saldu pulverīšu veidā. Tas ir drošs lietošanai arī zīdaiņiem un grūtniecēm, jo tā sastāvā esošās baktērijas ir sertificētas un apstiprinātas kā drošas visā populācijā.

    Avoti:

    https://www.chr-hansen.com/en/human-health-and-probiotics/our-probiotic-strains/lgg

    https://www.chr-hansen.com/en/human-health-and-probiotics/our-probiotic-strains/bb-12

    Pedersen N, Andersen NN, Végh Z et al. Ehealth: low FODMAP diet vs Lactobacillus rhamnosus GG in irritable bowel syndrome. World J Gastroenterol. 2014 November

    https://www.webmd.com/diet/kefir-good-for-you

    https://www.worldgastroenterology.org/guidelines/probiotics-and-prebiotics

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē