• Vasara nāk! Ko darīt, lai nepārkarstu?

    Padomi
    Ginta Auzniece-Jaunzeme
    18. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Karstums strauji tuvojas. Tas nes līdzi ne tikai prieku, smieklus un atpūtu, bet arī grūtumu, kas rodas pārliekas tveices dēļ. Ko darīt, lai nedraudētu pārkaršana, stāsta ģimenes ārsts Pauls Princis.
    • Regulāri padzeries – karstā laikā katram dienā jāizdzer vismaz 2 litri ūdens.
    • Sabalansē ārā un iekšā pavadāmo laiku. Vismaz ik pēc 40–45 minūtēm no karstuma atvēsinies ēnā, vējiņā vai telpās.
    • Atrodoties saulē, valkā galvassegu. Velc gaišas, vieglas drēbes.
    • Ja atpūties pie dabas, atvēsinies ne pārāk ekstrēmi, toties regulāri, lai ķermenis nemaz nepagūtu sakarst, – aplaisties ar ūdeni, biežāk nopeldies. Taču ar ilgstošu atrašanos ūdenī gan jāuzmanās, jo ūdens spēcīgāk par citām virsmām atstaro siltumu, tāpēc, ilgstoši atrodoties ūdenī, var kļūt tikai sliktāk.

    Ideāli, ja naktī temperatūra istabā nebūtu augstāka par 24 grādiem. Ja tā ir vairāk par 28 grādiem, tas draud ar pārkaršanu, pat neatrodoties saulē.

    • Pat ja tev ir paaugstināts asinsspiediens vai sirds kaite, karstā laikā drīksti atļauties mazliet vairāk sāls nekā ikdienā, jo ar svīšanu sāļi no organisma tiek zaudēti, bet tie ir arī vajadzīgi dažādu dzīvībai svarīgu procesu nodrošināšanai.
    • Izcils galvas smadzeņu enerģijas lādiņš ir cukurs, tāpēc karstā laikā oficiāli drīksti panašķēties – pieliekot karotīti cukura pie kafijas vai tējas, apēdot saldējumu, gabaliņu tumšās šokolādes, augļus un ogas.

    Izvairies no sātīgām, treknām maltītēm – apēstā pastrādāšana ir papildu slodze organismam.

    • Labs asinsvadu stimulants ir arī kafija, bet – nepārspīlē. Ja lieto kafiju ikdienā, karstā laikā droši vari izdzert divas tasītes dienā, bet – ja ikdienā ar kafiju esi uz jūs, tev no tās sākas sirdsklauves, diskomforts, karstais laiks nav piemērotākais brīdis uzsākt kafijas dzeršanu. Līdzīgs stimulējošs efekts ir arī zaļajai tējai.
    • Karstā laikā saviem pacientiem iesaku C vitamīnu – 500 mg dienā. Bērniem – 250 mg dienā. Tas labi tonizē asinsvadu sieniņas, kas arī palīdz labāk pielāgoties karstumam.
    • Ja darba vai kādu citu iemeslu dēļ esi spiests pavadīt tiešā karstumā ilgas stundas, profilaktiski vasarā vari palietot Zeļeņina pilienus – pa 15–20 pilieniem pie neliela daudzuma ūdens 3–4 reizes dienā.
    • Ja karsto laiku panes slikti, vari palietot Mildronātu 250 mg – pa vienai kapsulai dienā. Tikai ņem vērā, ka to nedrīkst lietot pašā karstuma epicentrā (tātad – dienas vidū), jo aktīvajām vielām piemīt īpašība karsēt, sildīt organismu no iekšpuses. Tāpēc labāk lieto no rīta.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē