• No Ukrainas ievestajiem bezsaimnieku dzīvniekiem Latvijā ir jāievēro karantīna

    Daba un dzīvnieki
    Ziņu aģentūra LETA
    15. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    No Ukrainas ievestajiem bezsaimnieku dzīvniekiem Latvijā ir jāievēro karantīna, lai nodrošinātu trakumsērgas risku mazināšanu, aģentūru LETA informēja Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).

    Dienests aicina ikvienu, kurš ievedis Latvijā bezsaimnieku dzīvniekus no Ukrainas, nekavējoties vērsties PVD, lai saņemtu informāciju par turpmāko rīcību trakumsērgas risku mazināšanai.

    Trakumsērgai, kas ir bīstama un letāla slimība gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem, ir garš, dažkārt pat vairāk nekā gadu ilgs inkubācijas periods, tāpēc pastāv risks, ka no Ukrainas ievestie bezsaimnieku dzīvnieki var būt inficēti.

    Lai ievestie dzīvnieki neapdraudētu citu dzīvnieku un cilvēku veselību un dzīvību, šiem dzīvniekiem ir jānosaka karantīnas periods gan pirms, gan pēc obligātas vakcinācijas pret trakumsērgu.

    Pieteikties var jebkurā PVD pārvaldē visā Latvijā. Katrs gadījums tiks izvērtēts atsevišķi.

    Tāpat dienestā minēja, ka pirmdien, 14.martā, PVD veica pārbaudi dzīvnieku patversmē «Ulubele», kas izmitinājusi vairāk nekā 40 no Ukrainas dzīvnieku patversmēm ievestus dzīvniekus. Visiem ievestajiem dzīvniekiem ir noteikts novērošanas periods, kas atbilstoši spēkā esošajiem noteikumiem ir 45 dienas pirms un 21 diena pēc trakumsērgas vakcinācijas.

    «To, cik ilgi noteikt karantīnu, nelemj ne dzīvnieka ievedējs, ne patversmes īpašnieks. Karantīnas ilgums, pamatojoties uz veterinārmedicīniskiem, ne emocionāliem argumentiem, ir noteikts normatīvos», skaidroja PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktore Kristīne Lamberga.

    PVD aicina dzīvnieku patversmes un citus dzīvnieku glābējus ar izpratni izturēties pret veselības nosacījumiem, kas jāievēro dzīvnieku un cilvēku drošībai.

    Jau ziņots, ka PVD atviegloja prasības mājdzīvnieku ievešanai Latvijā no Ukrainas – patvēruma meklētāju no Ukrainas mājdzīvniekus Latvijā reģistrē, čipo un vakcinē bez maksas.

    Vienlaikus PVD uzsvēris, ka nekontrolēta Ukrainas patversmēs mītošo dzīvnieku pārvešana uz Latviju var radīt riskus cilvēku un dzīvnieku veselībai, ņemot vērā plašo trakumsērgas izplatību Ukrainā. Dzīvnieku patversmēs galvenokārt nonāk bezsaimnieka un klaiņojošie dzīvnieki, kuri, atšķirībā no mājās dzīvojošajiem, parasti nav vakcinēti un to veselības statuss ir neskaidrs.

    Tāpat LETA jau vēstīja, ka 24.februārī Ukrainā iebruka Krievijas karaspēks, sākot apšaudīt ne tikai militāros, bet arī civilos objektus un izraisot bēgļu straumes.

    Karš Ukrainā

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē