• Iekštelpu pārbūve. Kāpēc dokumentiem jābūt kārtībā?

    Māja
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    26. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: grinny / Shutterstock
    Māja nopirkta, bet plānojums, pēc īpašnieku domām, nekam neder. Rīt ķersies pie pārbūvēšanas? Stop! Pirms zāģēt un lauzt, noskaidro, kā to izdarīt likumīgi. Konsultē Vēsma Lukstiņa, Cēsu novada pašvaldības būvvaldes arhitekte.

    Sazinies ar būvvaldi!

    Lai gan pirms pāris gadiem valsts atviegloja ēku pārbūves noteikumus, būs gana grūti saprast, tieši kas un kā jādara konkrētajā situācijā, jo noteikumos satiekas gan ēkas atrašanās vieta, gan tās lietošanas veids un lielums, gan tas, ko tieši tajā gribi pārveidot.

    Tādēļ pirmais zelta likums: sazinies ar būvvaldi tajā pašvaldībā, kurā atrodas tavs īpašums!

    Ja māja ir Zilupē, nepaļaujies ieteikumiem, ko stāsta draugs no Rucavas – sak, viņš tikko tam visam izpēries cauri, tāpēc labi zina, kas un kā. Lai arī likumi par iekštelpu pārbūvei vajadzīgajiem dokumentiem visā valstī ir vienādi, tomēr, iespējams, ir kāda nianse, ko var zināt tieši konkrētās pašvaldības būvvaldē. Turklāt tur tevi konsultēs par baltu velti! Protams, padomu var prasīt arī arhitektiem, projektētājiem un būvkonstruktoriem, bet tad par konsultāciju būs jāmaksā. 

    Pārbaudi pamatlietas!

    Vispirms pārliecinies, kas ir ēkas īpašnieks. Ja tu – lieliski, uz priekšu, jo tev ir tiesības ar savu īpašumu darīt, ko vēlies. Ja ēkai ir vairāki īpašnieki, pārbūvei būs jāpiekrīt visiem. 

    Pēc tam noskaidro, kāds ir dokumentos juridiski fiksētais ēkas lietošanas veids – dzīvojamā māja, šķūnis, klēts, pirts utt. Ja pārbūvēsi ēku, kam lietošanas veids nemainās, viss būs vienkāršāk, ja mainās – sarežģītāk.

    Proti, pārbīdīt sienas dzīvojamajā mājā būs juridiski vienkāršāk nekā kūti, šķūni vai klēti pārbūvēt par dzīvojamo māju.  

    Vēl pārbūves saskaņošanā svarīgs ir ēkas lielums. Vispārīgajos būvnoteikumos visas ēkas dala trijās grupās – mazas, vidējas un milzīgas ēkas. Lauku māja noteikti piederēs šīs klasifikācijas 1. vai 2. grupai, jo 1. grupa ir vienstāva ēkas līdz 60 kvadrātmetriem, savukārt 3. grupa – milzīgās ēkas ar tūkstošiem kvadrātmetru platību, sešiem stāviem, apakšzemes stāvu, bet 2. grupa – visas pārējās ēkas.  

    Ko tu gribi mainīt?

    Tagad svarīgi saprast, ko tieši mājā gribi pārveidot, jo no tā atkarīgs, cik elementāra vai piņķerīga būs darbu saskaņošana. Ir četri varianti: vienkāršota atjaunošana vai atjaunošana, kā arī vienkāršota pārbūve vai pārbūve. Būvniecības saskaņošana būvvaldē atkarīga no tā, kas un kā tiks pārbūvēts. Ja iecerēts tikai kosmētiskais remonts – mājā krāso sienas un grīdas vai pārlīmē tapetes –, nekas nav jāsaskaņo, jo ēkas plānojumā nekas nemainās. Tāpat nekas nav jāskaņo, ja ēkas fasāde vai jumts tiek pārkrāsots tādā pašā tonī, kāds tas bijis pirms tam. Savukārt lielāki darbi ir jāsaskaņo. Katra ēka sastāv no nesošām un nenesošām konstrukcijām, un tieši tās ir pamatu pamats tam, kā notiek saskaņošana.

    • Vienkāršota atjaunošana ir būvdarbi, kuru rezultātā ēkā vai tās daļā kaut ko funkcionāli vai tehniski uzlabo, nemainot ēkas nolietojušos nesošos elementus vai konstrukcijas, – būvapjoms un lietošanas veids paliek tas pats, un ēkas fasāde netiek skarta. Piemēram, vienkāršotā atjaunošana būs tad, ja gribi nojaukt kādu nenesošo starpsienu vai izbūvēt jaunu.
    • Atjaunošana. Tie ir gadījumi, kad tiek skarta ēkas fasāde – piemēram, mazie logi mainīti pret lielākiem. Tāpat atjaunošana ir arī nolietojušos būves nesošo elementu vai konstrukciju nomaiņa. 
    • Vienkāršota pārbūve ir jau lielāki iekštelpu būvdarbi – tiek skartas ēkas nesošās konstrukcijas, tās nepārvietojot. Piemēram, nesošajā sienā durvis tiek izbūvētas citā vietā, pašu sienu nepārvietojot u. tml. 
    • Pārbūve. Vēl lielāki darbi, kad mainās būves vai tās daļas apjoms vai tiek pārvietoti ēkas nesošie elementi vai konstrukcijas. Piemēram – gribi nojaukt vai citā vietā pārcelt nesošo sienu. 

    Kādi darbi, tāda saskaņošana

    Atkarībā no iekštelpu darbu apjoma var būt trīs dokumentu sakārtošanas varianti.

    • Paziņojums par būvniecību
      Ja mājā notiks vienkāršotā atjaunošana, tātad nesošās konstrukcijas netiks skartas, dokumentu sakārtošana būs pavisam vienkārša – pietiks, ka Būvniecības informācijas sistēmā iesniegsi paziņojumu par būvniecību. Atver mājaslapu www.bis.gov.lv, sadaļā e-pakalpojumi atrodi Paziņojums par būvniecību un aizpildi prasīto. Tiklīdz tas izdarīts, vari ķerties pie darba – dokumenti ir kārtībā.
    • Paskaidrojuma raksts
      Ja tiek skartas ēkas nesošās konstrukcijas, tiek pārveidota tās fasāde vai ja ēkai mainās lietošanas veids, bet tā netiek pārbūvēta, tā būs vienkāršotā pārbūve. Šādos gadījumos Būvniecības informācijas sistēmā jāiesniedz Paskaidrojuma raksts. Būvvalde to izskatīs un, ja vajadzēs, prasīs vēl kādu papildu informāciju, un plānoto pārbūvi saskaņos vai nesaskaņos. 
      Ņem vērā! Vienkāršotās atjaunošanas vai vienkāršotās pārbūves projektu privātmājai vai palīgēkai līdz 400 kvadrātmetriem var izstrādāt pats ēkas īpašnieks, savukārt citos gadījumos jāpiesaista sertificēts projektētājs. 
    • Būvprojekts
      Ja gribi mājā pārvietot nesošās sienas, izbūvēt dzīvojamās telpas neizmantotos bēniņos, izbūvēt otro stāvu, paplašināt ēku, šķūni pārbūvēt par dzīvojamo māju, tā jau būs ēkas pārbūve, kam vajadzēs būvvaldē iesniegt būvprojektu. Te saviem spēkiem galā netiksi – tā izstrādei būs jāpiesaista sertificēts speciālists.

    Izdarīts ir – saskaņots nav

    Ko darīt, ja telpa pārbūvēta, bet dokumentus iesniegt nav ienācis prātā?

    Ja viss izdarīts pareizi – konstrukcijas ir drošas un pārbūve nevienu nepadraud –, dokumentāciju var iesniegt pēc tam, kad viss jau padarīts. Ja izrādīsies, ka telpas pārveidotas tā, kā to nedrīkstēja darīt, pārbūve netiks saskaņota un īpašniekam var pat uzlikt pienākumu atgriezt ēku iepriekšējā stāvoklī. Turklāt par patvaļīgu būvniecību draud sods.

    Ja papīri nebūs sakārtoti

    Nelikumīga telpu pārbūve var sagādāt pamatīgas nepatikšanas. Lūk, kas var notikt:

    • ja reiz izlemsi māju pārdot, bet kadastrālās uzmērīšanas lietā būs atzīmēta patvaļīga būvniecība, pircējam kredītu neviens nodos; 
    • ja māju apdrošināsi, patvaļīga būvniecība var būt iemesls, lai apdrošinātājs atteiktu izmaksāt apdrošināšanas atlīdzības. 

    Tāpēc – pat ja mājā nojauc tikai vienu sienu, vietējās pašvaldības būvvaldē noskaidro, kam un kādi dokumenti jāiesniedz. Bieži vien tas patiešām nav nekas sarežģīts, bet likums ir likums – tas jāievēro. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē