• Modē viegli kopjams, dabisks dārzs. Kā tādu izveidot?

    Dārzs
    Lauma Lūse-Kreicberga
    25. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Tatyana Mut / Shutterstock
    Dārzu dizainā joprojām aktuāla tendence ir dabisks, mazāk kopjams dārzs, kurš piesaista bites, tauriņus un putnus, kur ir daudz smaržu un krāsu. Modernam dārzam ir arī terapeitiska nozīme un tas ir baudāms visas sezonas garumā.

    Konsultē Signe Miltiņa, dārzu veidotāja.

    • Aktuāli ir izvēlēties vietējos augus, kas atbilst konkrētajai vietai, kur atrodas dārzs, – lai pēc iespējas mazāk resursu būtu jāpatērē dārza ierīkošanai un uzturēšanai, nemainot esošos apstākļus, bet pielāgojoties tiem.  
    • Joprojām moderni ir veidot dabiskus ziemciešu un graudzāļu stādījumus, atsakoties no ziemciešu stādīšanas monokulturālos blokos, tā vietā veidojot brīvi sajauktas plūstošas augu grupas, kas pāriet cita citā. Man prieks, ka arī pie mums cilvēki arvien biežāk izvēlas šādas dobes un man tik mīļās graudzāles kļuvušas ļoti populāras un tagad pieejamas lielā izvēlē.
    • Aktuālas ir arī puķu pļavas vai sausumizturīgi augi, kas nomaina vai samazina intensīvi kopjama zāliena platības dārzā.
    • Joprojām ļoti iecienīti ir virtuves jeb ēdamo un garšaugu dārziņi, veidojot speciālu dārza zonu ar augstajām dobēm vai iekļaujot garšaugus dekoratīvajos stādījumos. 
    • Atdzimst griezto ziedu dārzi, kur pārsvarā tiek audzētas viengadīgās puķes – lauvmutītes, cinnijas, kosmejas, puķuzirnīši un citas puķes, arī dālijas. Novērtējam, ka pašu audzētam puķu pušķim ir pavisam cita enerģētiskā vērtība nekā pirktam. 
    • Dārza segumu veidošanai tiek izmantoti dabiskie materiāli, atsakoties no lieliem, bruģētiem laukumiem – oļi, akmeņu taciņas, kas liek mums palēnināt gaitu, vairāk vērot un izbaudīt dārzu.
    • Starp populārākajiem minami dārza struktūru un telpu veidojoši augi, kas piesaista arī ar krāšņu ziedēšanu vai interesantu lapojumu:
      - nelieli koki vai krūmi: rododendri, magnolijas, Japānas ķirši, dekoratīvās ābeles, neparastas kļavu šķirnes
      - graudzāles: miskantes, molīnijas, ciesas, grīšļi, seslērijas, sporobolas u. c.
      - ziemcietes, īpaši, tās, kuras ne tikai krāšņi zied, bet arī izceļas ar faktūru, formu un saglabā struktūru arī ziemā: ehinācijas, vējmietiņi, veronikas, rudbekijas, salvijas, čīkstenes u. c. 
      - augi, kuri vienlaikus ir dekoratīvi un kuru ogas izmantojamas ēšanai, – korintes, pīlādži.
    • Dārza aksesuāriem un mēbelēm vēlams būt vienā stilā ar dārzu un ēku, lai veidotu vienotu noskaņu. Patlaban modē ir ērtas, minimālistiskas skandināvu stila mēbeles no alumīnija vai tērauda, kā arī vintage stila mēbeles un aksesuāri. 
    • Veidojot kastes, apmales un augstās dobes, priekšroka tiek dota dabiskiem materiāliem – koka brusām, Cor-ten tēraudam, kas laikapstākļu ietekmē parāda savu raksturu.
    • Populāri ir dārza telpā veidot interesantus efektus, izmantojot īpašus spoguļus, kas vizuāli paplašina dārzu, kā arī ūdens atspulgu traukus, kas rada papildu dimensiju dārzā, vai nelielus ūdens objektus, kas rada skaņu.
    • Lai piesaistītu putnus dārzam, ir moderni tajā izvietot stilīgas putnu barotavas un dzirdinātavas.

    Vairāk par aktuālajām dārzu tendencēm lasi Santa+!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē