• Latvijā ienāk Pakrojas muižas spirta brūža dzērieni

    Reklāmraksts
    5. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Pakrojas muiža, kas atrodas kaimiņos Lietuvā, daudziem latviešiem ir pazīstama jau sen. Taču ne visi zina, ka šeit ne vien tiek rīkoti lielākie Ziemeļeiropā ziedu un gaismas laternu festivāli, bet arī strādā spirta rūpnīca, kas ir savā ziņā unikāla, un kuras pirmsākumi meklējami jau 16. gadsimtā. Rūpnīcā tiek rūpīgi piekoptas lietuviešu garšu tradīcijas, un šeit ražotie dzērieni tiek eksportēti uz astoņām Eiropas valstīm, Taivānu un Dienvidkoreju. Tagad šīs inovatīvās garšas ir atrodamas arī Latvijas bāros un dzērienu veikalos.

    Muižas spirta rūpnīca sāka darboties gandrīz pirms pieciem gadiem. Brūžas sākotnējā ideja bija – atjaunot lietuviešu, īpaši Ziemeļlietuvas reģiona, garšu tradīcijas, kas atklājas dzērienos. Jau 16. gadsimtā šajā novadā darbojās spirta rūpnīca, kurā rūpīgi tika veidotas receptes, izmantojot vietējo pļavu un mežu augus. Šos dzērienus varēja iegādāties pie muižas ārsta un reģionālajās aptiekās.

    Lai saglabātu autentiskumu un kvalitāti, Pakrojas muižas mūsdienu spirta brūžā ražošanas procesā izmanto uz vietas audzētus garšaugus, augļus un dārzeņus. Tās vadītājs Šarunas Karalius apgalvo, ka tieši šāda metode piešķir dzērieniem īpašu garšu un nodrošina visaugstāko kvalitāti. «Ievērojamu daudzumu garšaugu un stādu cenšamies izaudzēt paši. Tā ir labākā kvalitātes kontrole, kad katru rītu varam salasīt, piemēram, Pakrojas muižas dārzos audzētu timiānu. Tikai mēs paši izlemjam, vai augu ziedēšana vai gatavība ir pietiekama, lai tie no ražas laukiem aizceļotu tālākai izmantošanai, vai ir jāpagaida vēl mazliet».

    Zemnieku saimniecībā, kas atrodas aptuveni 20 kilometrus no muižas, ārstniecības augu pētniece Romutė laukos un mežos audzē vai lasa dažādas dabas veltes: kļavu ziedus, purva grīšļus, smiltsērkšķu lapas, pelašķus, parasto un rūgto ērkšķi, monardas, kumelītes un salviju. Savāktie augi nonāk kaltē, un vēlāk spirta rūpnīcā pēc ilga un rūpīga procesa tie kļūst par ekskluzīvo dzērienu sastāvdaļu.

    Sākusi ar pieciem stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, pašlaik Pakrojas muižas spirta rūpnīca paplašina darbību gan daudzveidības ziņā, gan ģeogrāfiski. Šopavasar Londonā notikušajā «World Gin Awards» Pakrojas muižā ražotais džins ieguva zelta godalgu un tika izvēlēts ne tikai kā labākais Lietuvas džins, bet arī iekļuva finālā. Savas darbības nepilnu piecu gadu laikā brūžas dzērieni saņēmuši vairāk nekā 30 apbalvojumus ASV, Vācijā, Lielbritānijā, Polijā un pat tālajā Japānā.

    Un «Timiāna liķieris ar medu un safrānu», kas, iespējams, ir aktuālākais Lietuvas mūsdienu virtuves pārstāvis kulinārijas pasaulē, pat saņēma «Labākā starptautiskā garšaugu liķiera» balvu. Tik godpilnu novērtējumu dzēriens ieguva Amerikas destilācijas institūta rīkotajā balsojumā. Šī organizācija apvieno vairāk nekā 2000 amatniecības spirta rūpnīcu no ASV un visas pasaules.

    Esam priecīgi, ka varam iepazīstināt ar Pakrojas muižas spirta rūpnīcas godalgotām garšām arī Latvijas iedzīvotājus, kā arī aicinām apmeklēt brūža stendu izstādē «Riga Food 2023».

    *ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. ALKOHOLISKO DZĒRIENU PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē