• Lai sirdī veselība un mīlestība!

    Reklāmraksts
    21. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Lauma Kalniņa
    Februāris ir sirds veselības mēnesis, un ik gadu biedrība ParSirdi.lv rīko Sievietes sirds veselības dienas. 9. februārī šos svētkus svinējām arī mēs kopā ar mūsu foršajām IEVAS Veselības lasītājām un zinošajiem, superīgajiem speciālistiem. Zemāk lasi atskatu uz pasākumu.
    1. Savām lasītājām bijām sagatavojušas pārsteigumiem pilnu dienu – iedvesmojošas lekcijas un sarunas ar veselīga dzīvesveida eksperti, kardioloģi, GoRedForWomen vēstnesi profesori IVETU MINTĀLI, Latvijas Kardiologu biedrības prezidentu profesoru ANDREJU ĒRGLI, uztura speciālisti LIENI SONDORI. Mūsu īpašie viesi bija Sí biotech inovāciju attīstības un zinātniskās pētniecības vadītājs KRISTAPS ĒRGLIS, olīveļļu eksperts un veselīga dzīvesveida entuziasts INGUS LINĒ un Mēness aptiekas farmaceite.
    2. Anija Pelūde, IEVAS Veselības galvenā redaktore: «Mans novēlējums ir paskatīties uz sirdi ar prieku un svētku sajūtu: nevis domāt par slimībām, bet – kā no tām izvairīties, kā parūpēties par savu veselību.»
    3. Inese Mauriņa, pacientu biedrības Par Sirdi vadītāja: «Vēlamies mudināt dāmas pārbaudīt savu sirds veselību vēl pirms trauksmes zvaniem, tāpēc esam sarūpējuši noderīgu izdevumu Sievietes Sirds, kurā atradīsiet visvisādus praktiskus ieteikumus par veselību, ārstu konsultācijām, riska faktoriem.» Vēl līdz 28. februārim biedrība ParSirdi.lv aicina arī tevi konsultēties ar kardioloģi, endokrinoloģi un uztura speciālisti tiešsaistes platformā Medon. Piesakies: www.medon.lv.
    4. Vai zinājāt, ka Vidusjūras diēta ir vislabākā sirds veselībai? «Šo diētu droši varam saukt arī par Baltijas jūras diētu – mums taču ir gan vietējie dārzeņi, augļi un ogas, gan zivis, kā arī pilngraudu un piena produkti. Galvenā šīs diētas sastāvdaļa ir extra virgin jeb pirmā spieduma olīveļļa – vajadzētu četras ēdamkarotes dienā! Kaut vai ar maizīti apēd!» iesaka profesore Iveta Mintāle. «Veselīgs dzīvesveids ir labākais, ko varam darīt sirds un asinsvadu slimību, vēža, diabēta profilaksei – lai sasniegtu un noturētu normālu svaru, asinsspiedienu, cukura un holesterīna līmeni!» Tas nozīmē, ka daudz varam darīt pašas jau šodien, lai nodzīvotu garāku, veselīgāku, aktīvāku un priecīgāku dzīvi.
    5. «Palmu eļļu vispār nelietojam nekad! Palmu eļļa nav ne laba, ne slikta – tā ir inde!» paturiet to prātā, mīļās dāmas, piebalso profesors Andrejs Ērglis. «Un vēl atcerieties, ka nekādu brīnumzāļu nav! Neticiet tam, kas tiek sludināts sociālajos tīklos! Labi, ka mums ir uzticami mediji. Vienīgā brīnumzālīte varētu būt mīlestība. Tā ir mīlestība pret dzīvi, pret sevi un, protams, pret apkārtējiem. Mūsu veselību, pirmkārt, ietekmē dzīvesstils – nesmēķē, regulāri kusties un pareizi ēd. Mēs taču Latviju gribam tādu smuku un veselu! Un lai meitenes arī ir smukas!»
    6. «Es gan savā dzīvē nevienu dūmu neesmu ievilkusi! 98 gadus! Neviens netic, ka man pavisam drīz būs jau 99 gadi,» sarunā iesaistās IEVAS Veselības lasītāja Skaidrīte Teremta. «Gadu tomēr pīpojāt?» smaidot jautā profesors Ērglis. «Nē, neesmu smēķējusi 98 gadus, 11 mēnešus un 19 dienas! Asinsspiediens man ir normāls, redzu ļoti labi, brilles nevajag, kad lasu, bet ar dzirdi gan ir sliktāk… Es tikai dzirdēju trīs vārdus, ko jūs teicāt, un pirmais bija – diemžēl…» tā Skaidrītes kundze. Profesors turpina: «Man atkal ir otrādi – es diezgan labi dzirdu, bet švakāk redzu. Labā ziņa ir tā, ka jums ir fantastiska humora izjūta!» Skaidrītes kundze vēl tikai piebilst: «Jūs, dakteri, zināt to, kas notiek līdz zārkam, bet – kas notiek pēc zārka, gan nezināt!» Visas Sirds svētku svinētājas saņēma imunitāti stiprinošas dāvanas no Mēness aptiekas!
    7. Mēness aptiekas farmaceite «Aptieka ir pirmā vieta, uz kurieni dodas pacienti, kad saskaras ar kādām veselības problēmām. Un ir svarīgi, ka viņus sagaida profesionāls un zinošs farmaceits, kurš izskaidro visu par medikamentu iedarbību, pareizu un drošu lietošanu, mijiedarbību un blakusparādībām. Nu jau gandrīz trīs gadus piedāvājam arī online farmaceita attālinātās konsultācijas pa tālruni. Tas ir ērti tiem, kuriem veselības problēmu vai citu apstākļu dēļ ir grūtības nokļūt aptiekā, šo iespēju bieži izmanto arī jaunās māmiņas. Online konsultācija ir diskrētāka un privātāka, jo tev neviens nestāv aiz muguras, visu var mierīgi izrunāt. Tagad ir iespēja piegādāt zāles arī uz mājām. Var kalnus gāzt tikai tad, ja ir laba veselība! Novēlu ikvienam atrast savu farmaceitu, uzticamu, zinošu, saprotošu profesionāli, kurš vienmēr būs gatavs uzklausīt un palīdzēt gan krīzes situācijās, gan ikdienas gaitās!»
    8. Kristaps Ērglis, jaunais zinātnieks, kas nodarbojas ar bioloģiski aktīvu vielu pētniecību, atklāj, kāpēc smiltsērkšķi ir Latvijas superogas. «To apliecina gan zinātniskie pētījumi, gan arī Sí biotech kopīgi ar kardiologiem veiktā klīniskā novērojuma pētījuma pirmie rezultāti. Smiltsērkšķu sastāvā ir vairāk nekā 190 bioloģiski aktīvu vielu, arī veselīgās taukskābes omega 3, 6, 7 un 9!»
    9. Latvijas ārsti un zinātnieki ir radījuši unikālu produktu Hippocor – smiltsērkšķu sēklu eļļu kapsulās, kas veicina sirds un asinsvadu sistēmas veselību un mūsu imūnsistēmas darbību kopumā. Viena kapsula atbilst aptuveni 50 gramiem svaigu smiltsērkšķu ogu! Tik daudz ogu vienā piegājienā apēst būtu grūti.
    10. Daudzi ir sašutuši, cik augstas kļuvušas cenas veikalos, jā, arī gaļai! Uztura speciāliste Liene Sondore mums jautā: «Bet vai jūs vispār zināt, cik maksā cīsiņi? 12 eiro kilogramā! Jebkurš pārstrādāts produkts būs dārgāks, turklāt tam ir pievienotas klāt dažādas E vielas. Lūdzu, izlasiet produktu sastāvu! Arī palmu eļļa slēpjas visur, un, ja sastāvā rakstīts: augu tauki, tā ir tā pati kaitīgā palmu eļļa!» Uztura speciāliste aicina plānot ēdienkarti nedēļai un izveidot iepirkumu sarakstu. «Arī maciņam būs draudzīgāk plānot iepirkšanos reizi nedēļā. Un, kad gatavo vakariņas, ieplāno, ka kaut ko no tām varēsi paņemt līdzi uz darbu arī nākamajā dienā!»
    11. Liene Sondore mūs cienāja ar pašas ceptiem linsēklu un kaņepju sēklu krekeriem bez miltiem, olām, cukura! Un brīnumgardiem humosiem – viens ar turku zirņiem un kaņepēm, otrs ar grilētiem baklažāniem un saulē kaltētiem tomātiem. Humosu Liene pagatavoja tepat uz vietas pirms pašām svinībām – lai tiešām būtu svaigs!
    12. Nogaršojām arī profesores Ivetas Mintāles cepto veselīgo maizīti, kuras sastāvā ir pilngraudu milti, pavisam nedaudz sāls, drusciņ rauga un labs ūdens. «Maizi cepu čuguna katlā ar vāku augstā temperatūrā!» Un degustējām izcilas extra virgin olīveļļas no Spānijas. Viena – ārkārtīgi maiga un aromātiska pirmā spieduma olīveļļa, otra – tarhūna zaļā tonī ar labajiem antioksidantiem un izteiktu rūgtumiņu.
    13. Ingus Linē par sevi smejot teic, ka esot pozitīvi apsēsts ar extra virgin olīveļļu. «Tā ir gan garšīga, gan veselīga: satur 200 antioksidantus – būtībā tā ir izspiesta un neapstrādāta olīvu sula! Bet svarīgi izvēlēties tieši extra virgin, jo citām eļļām – vienkārši olīveļļai vai izspaidu olīveļļai – sastāvā ir tikai 5–15 procenti augstvērtīgās pirmā spieduma olīveļļas un klāt vēl dažādas ķīmiskas vielas.»
    14. Tas ir mīts, ka extra virgin olīveļļu nedrīkst izmantot cepšanai – tieši otrādi! Olīveļļa darbojas kā mētelītis, kas aizsargā labās vielas dārzeņos un uzlabo vērtīgo vielu uzsūkšanos organismā. «Par katru olīveļļu varu sniegt ne tikai ķīmisko analīžu datus par to kvalitāti, bet arī latvieša vēderam saprotamus ieteikumus – kuru eļļu labāk lietot kēksiņu mīklai, kurā cept pankūkas, kurā steiku, kuru uzpilināt brokastu omletei, kuru ēst vienkārši ar apgrauzdētu maizi, kuru uzdāvināt omei…» stāsta Ingus.
    15. Svētki izdevās – mēs ne tikai baudījām un svinējām, bet arī diskutējām, uzdevām jautājumus ārstiem un citiem savas jomas speciālistiem, un tagad tiešām esam iedvesmotas un kļuvušas zinošākas. Par sirds veselību jārūpējas jau tagad, nevajag gaidīt mirkli, kad sirsniņa mums ziņos, ka kaut kas nav kārtībā!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē