• Kuri vitamīni un mikroelementi svarīgi, lai pavasari sāktu enerģiski?

    Reklāmraksts
    1. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Drūmākais gadalaiks ir aiz muguras, dienas kļūst arvien garākas un gaišākas – pašsajūta uzlabojas vien šo lasot! Taču ne tad, ja mūs nomāc slimības vai alerģijas… Ar kurām uzturvielām nepieciešams bruņoties, lai pavasarī iesoļotu pilni enerģijas un ar labu imunitāti?

    Par labu pašsajūtu organismā atbild vairākas minerālvielas, vitamīni, minerālvielas un taukskābes. Zināmākie labie palīgi pašsajūtai Latvijas platuma grādos ir D vitamīns, Omega-3 taukskābes, magnijs un B6 vitamīns. Pierādīts, ka D vitamīns kopā ar Omega-3 taukskābēm iesaistās garastāvokļa regulācijā, jo tieši ietekmē laimes hormona serotonīna izdalīšanos. Magnijs un B6 vitamīns, savukārt, atbild ne tikai par labu fizisko pašsajūtu, bet arī normalizē miegu un nervu sistēmas darbību. Efektīvs paņēmiens, kā mazināt drūmo garastāvokli pavasarī, ir jau laicīgi sākt lietot šīs uzturvielas, kas pamodina organismu no “ziemas miega”.

    D vitamīns

    D vitamīnu dabiskā veidā iespējams uzņemt ar saules stariem. Lai arī atrašanās pavasara saulē viennozīmīgi paceļ garastāvokli, ar to nebūt D vitamīna līmeni nepacelsim. Latvijas ģeogrāfiskais novietojums neļauj D vitamīnu iegūt visa gada garumā, bet vien īsu laiku vasarā. Tādēļ lielai daļai iedzīvotāju nākas D vitamīnu lietot visa gada garumā uztura bagātinātāja veidā, lai paceltu un noturētu optimālu D vitamīna līmeni asinīs. Lai to sasniegtu, ieteicams izvēlēties D vitamīnu atbilstošā devā.

    Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) noteikusi, ka ikdienas rekomendētā D vitamīna deva pieaugušajiem un senioriem ir 4000 SV (starptautiskās vienības), kas ir pilnīgi droša profilaktiskai lietošanai ilgstošā laika periodā. Tomēr – ja rodas aizdomas par D vitamīna deficītu, ieteicams noteikt savu D vitamīna līmeni asins analīzēs un kopā ar savu ģimenes ārstu izvēlēties atbilstošu D vitamīna devu.

    Omega-3

    Omega-3 taukskābju galvenais avots pārtikā ir treknās zivis, piemēram, lasis, menca, makrele. Katrs pats sev varam uzdot jautājumu, cik gan bieži uzturā sanāk šīs zivis lietot. Tieši tādēļ Omega-3 taukskābes ieteicams uzņemt papildus – tās veicina sirds un asinsvadu veselību.

    Organismam būtu nepieciešams ikdienā uzņemt vismaz 250 mg ar diviem svarīgiem Omega-3 taukskābju veidiem – DHS jeb dokosaheksaēnskābi un EPS jeb eikozapentaēnskābi. Organisms šīs taukskābes pats nevar saražot, bet to efekts ir neaizstājams. DHS un EPS veicina normālu smadzeņu un sirds darbību un palīdz uzturēt normālu redzi.

    Magnijs un B6 vitamīns

    Magnijam ir daudzas svarīgas lomas mūsu organismā. Piemēram, magnijs atbalsta veselīgu muskuļu un nervu darbību un atbild par enerģijas ražošanu – tieši to, kas pavasarī mums pietrūkst! Ja vēlamies uzņemt magniju ar pārtiku, to vislabāk iespējams izdarīt, piemēram, ar spinātiem, mandelēm vai zemesriekstiem.

    Lielākā daļa cilvēku izvēlas magniju ikdienā uzņemt papildus uztura bagātinātāju formā. Šim mikroelementam precīzu dienas devu noteikt ir grūti, jo viedokļi ir dalās. Viss atkarīgs no ķīmiskā savienojuma, kādā magnijs pieejams. Piemēram, magnija oksīds ir ar stipri zemāku uzsūkšanās spēju kā magnija bisglicināta helāts. Tas nozīmē, ka magnija oksīdu nākas lietot krietni lielākās devās, lai tam būtu jūtams efekts.

    Visbeidzot, B6 vitamīns nodrošina pareizu smadzeņu un nervu sistēmas darbību. B6 vitamīnu varam uzņemt uzturā ar banāniem, tunci vai liellopa aknām. Profilaktiska dienas deva B6 vitamīnam ir 1,4 mg.

    Kopā B6 vitamīns un magnijs pastiprina viens otra iedarbību. Abiem ir līdzīgi efekti uz organismu, kā arī tie atrodami tajos pašos pārtikas produktos. Svarīgi ir izvēlēties labas kvalitātes magnija un B6 kombināciju ar augstu biopieejamību jeb uzsūkšanās spēju.

    Izdevīga alternatīva ir kombinēti uztura bagātinātāji, kuri satur nosauktos vitamīnus, minerālvielas un taukskābes atbilstošā dienas devā vienā kapsulā. NATEO D + produktu līnija piedāvā divus dažādus variantus, lai sagaidītu pavasari labākā veselībā un noskaņojumā. NATEO D + Omega-3 viena kapsula apvieno D vitamīnu un Omega-3 taukskābes ieteicamajā dienas devā, savukārt NATEO D + Magnijs B6 viena kapsula nodrošinās mūsu organismu ar atbilstošu D, B6 vitamīna un magnija bisglicināta helāta devu.

     

    Avoti:

    https://www.healthandscience.eu/ – Vitamin D and omega-3 improve mental health by regulating the synthesis of serotonin

    https://www.healthandscience.eu/ – Magnesium combined with vitamin B6 has a better effect on severe stress than magnesium supplements alone

    https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/assets/UL_Summary_tables.pdf

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē