• Nestrādā galva – kas nepieciešams asākam prātam?

    Reklāmraksts
    3. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Iztukšota jau kārtējā kafijas tasīte, bet sakoncentrēties darbam tā arī nevar… Prāta nogurums ir zināma sajūta, kas nomoka daudzu cilvēku ikdienu. Ko varam darīt, lai veicinātu prāta veselību?

    Rūpes par prāta spējām ir svarīgas un tām ir vērts pievērst īpašu uzmanību. Profilaktiski mūsu smadzenēm par labu nāk veselīgs un sabalansēts uzturs, regulāras un mērenas fiziskās aktivitātes, kvalitatīvs miegs, kā arī ikdienas stresa un neveselīgu ieradumu mazināšana. Nedrīkst aizmirst arī par smadzeņu apgādāšanu ar tām sevišķi svarīgajiem D, B6 vitamīniem, Omega-3 taukskābēm un magniju, kas nodrošina barību smadzenēm.

    Atceries! Ja kognitīvās spējas ir traucētas ilgstoši, ir jāvēršas pie speciālista, kurš izvērtēs individuālo veselības stāvokli un vajadzības gadījumā norīkos veikt papildu izmeklējumus.

    Pārbaudi savu D vitamīna līmeni!

    Nesen veiktā pētījumā pierādīts, ka zemākam D vitamīna līmenim asinīs ir saistība ar vājākām kognitīvajām jeb prāta spējām vecāka gada gājuma cilvēkiem. Tas skaidrojams ar to, ka D vitamīns aizsargā smadzeņu šūnu jeb neironu struktūru. Papildus daudziem ieguvumiem, ko šis vitamīns nodrošina mūsu kaulu sistēmai, imunitātei un muskuļiem, varam D vitamīnu uzskatīt arī par veselīga prāta sargu.

    Magnijs un B6 uzmanībai

    Magnijs iesaistās D vitamīna veidošanās procesā un tā metabolismā jeb vielmaiņā. Magnijam ir pierādīta loma smadzeņu un nervu sistēmas funkcijās, tā adekvāts līmenis veicina spēju koncentrēt uzmanību. Ar magniju kopā ieteicams uzņemt arī B6 vitamīnu, kam ir zinātniski pierādīts efekts veselīgas nervu sistēmas uzturēšanā – abi mikroelementi viens otru papildina. Atbilstoši magnija un B6 vitamīna līmeņi organismā tiek saistīti ar laba garastāvokļa veicināšanu un smadzeņu funkciju uzlabošanos.

    Omega-3 taukskābes atmiņai

    Omega-3 taukskābes mums ir ļoti svarīgas jau no mazām dienām. Pierādīts, ka Omega-3 sastāvā esošās taukskābes EPS un DHS iesaistās normālā smadzeņu attīstībā un arī to darbībā. Zinātniski pierādīts, ka bērniem Omega-3 papildus uzņemšana veicina sociālās prasmes, savukārt, pieaugušajiem tās palēnina ar vecumu saistītu atmiņas pasliktināšanos. Smadzeņu šūnas ar augstu Omega-3 saturu to membrānās spēj labāk sazināties ar citām šūnām, kas ir svarīga smadzeņu darbības funkcija. Grūtniecēm tiek rekomendēts Omega-3 taukskābes uzņemt papildus, lai vecinātu mazuļa smadzeņu un redzes attīstību.

    Omega-3 taukskābes ir neaizvietojamas, tāpēc tās jāuzņem ar uzturu vai uztura bagātinātājiem. Ja šim jautājumam pievēršamies reālistiski, Latvijas apstākļos uzņemt Omega-3 taukskābes tikai ar uzturu ir praktiski neiespējami. Tās, galvenokārt, satur treknas zivis, liellopa gaļa un rieksti, ko ikdienā regulāri un nepieciešamajā daudzumā uzņem vien retais.

    Atbilstoši Latvijas apstākļiem pieejama NATEO D + produktu līnija, lai nodrošinātu pilnvērtīgu D vitamīna un papildus nepieciešamo uzturvielu uzņemšanu. NATEO D + Omega-3 kapsulas sevī apvieno ikdienas rekomendēto 4000 SV (starptautisko vienību) D vitamīna devu un 300 mg Omega-3 taukskābes. Labvēlīgu ietekmi var panākt ik dienas uzņemot vismaz 250mg EPS un DHS, kas atbilst vienai NATEO D + Omega-3 kapsulai. Savukārt, NATEO D + Magnijs B6 kapsulas satur 4000 SV D vitamīnu kombinācijā ar magnija bisglicināta helātu un B6 vitamīnu. Magnija bisglicināta helātu īpaši izceļ, jo tā biopieejamība jeb uzsūkšanās spēja ir krietni augstāka kā lielākajai daļai citu magnija savienojumu.

    Ar šādu vitamīnu un minerālvielu ikdienas devu palīdzēsim ne tikai prāta funkcijām un atmiņai, bet arī vienlaikus rūpēsimies par savu fizisko veselību, tajā skaitā kaulu un muskuļu sistēmu!

    Avoti:

    Peeri N et al. Association of Vitamin D and Magnesium Status with Cognitive Function in Older Adults, Curr Dev Nutr. 2019

    Wood A. Dietary and supplemental long-chain omega-3 fatty acids as moderators of cognitive impairment and Alzheimer’s disease. Eur J Nutr. 2022

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē