• Profesore: Grūtnieces var un pat ir ieteicams vakcinēt pret Covid-19

    Ziņu aģentūra LETA
    30. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Grūtnieces var un ir pat ir ieteicams vakcinēt pret Covid-19, paudusi Rīgas Stradiņa universitātes Bioloģijas un mikrobioloģijas katedras vadītāja un profesore Juta Kroiča.

    Atsaucoties uz pētījumu, kas veikts Izraēlā, viņa atzina, ka grūtnieces var vakcinēt pret Covid-19, turklāt tas «dara labu» arī jaundzimušajiem. «Tieši tāpat kā ar gripas vakcīnu, ko ļoti rekomendē grūtniecēm, jo tad jaundzimušais arī pirmo dzīves gadu ir pasargāts pret šo infekciju,» otrdien vebinārā Daugavpil uzsvēra zinātniece.

    Viņa stāstīja, ka Izraēlā, veicot grūtnieču vakcinēšanu, sievietēm nav bijis blakusparādību.

    Vienlaikus Kroiča atzina, ka pavasarī maldīgi uzskatīts, ka grūtnieces neslimo ar Covid-19 ļoti smagi un infekcija viņām nav bīstama. Izraēlā ir bijuši gadījumi, kad pēc inficēšanās grūtnieces bija jāpieslēdz pie mākslīgas elpināšanas vai slimība noveda pie bērna zaudēšanas vai cita nopietna klīniskā gadījuma. Arī Latvijā bijuši gadījumi, kad Covid-19 pozitīvas grūtnieces nācies stacionēt, viņa stāstīja.

    «Tā kā var vakcinēt un grūtniecēm pat iesaka,» sacīja Kroiča.

    Kā ziņots, pirmdien pirmo poti pret Covid-19 Latvijā saņēmuši 1552 cilvēki, bet otro – 361, tādējādi kopumā tikušas vakcinētas 1913 personas, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

    Vakcinācija šonedēļ iesākusies nedaudz gausāk nekā iepriekšējās nedēļās – iepriekšējās nedēļas pirmdienā Latvijā tika vakcinēti ap 2550 cilvēki, bet vēl pirms nedēļas – ap 3700 cilvēki. Pagājušajā nedēļā kopumā bija līdz šim augstākais vakcinēšanas pret Covid-19 temps, vakcinējot vidēji ap 3400 cilvēkus dienā.

    Vakar pirmo poti pret Covid-19 pārsvarā saņēmuši seniori un personas ar hroniskām slimībām, bet starp potētajiem bijuši arī pāris izglītības darbinieki, kuru vakcinēšanas sākšana gan plānota pēc pāris nedēļām. Vakcinācija ar pirmo poti notikusi 120 iestādēs – pārsvarā ģimenes ārstu praksēs, kurās vidēji savakcinēti 10 līdz 20 cilvēki. Visaktīvāk vakcināciju veikuši Talsu un Ludzas medicīnas centri. Pirmajai potei visbiežāk izmantota AstraZeneca vakcīna, taču daudz lietota arī Moderna vakcīna.

    Savukārt otro poti vakar pamatā saņēmuši seniori, mediķi un ārstniecības iestāžu darbinieki, un tai izmantota Moderna vakcīna. Vakcinēšana ar otro poti notikusi 11 iestādēs, aptuveni pusi vakcīnu sapotējot Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē