• Ja sāp galva – 5 soļi, ko veic, pirms ķeries pie pretsāpju tabletes

    Slimības
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    2. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Visbiežāk galva iesāpas sasprindzinājuma dēļ, ko rada emocionālas vai fiziskas grūtības, kā tautā saka – no stresa. Galvassāpes, kas nav kādas citas slimības izpausme, visbiežāk iet roku rokā ar saspringumu, nemieru, raizēm, bailēm, nedrošību, pārslodzi, nogurumu.

    1. Izej ārā pastaigāties vai atver logu. Paēd, padzeries ūdeni un iztaisno muguru.

    Jā, tā arī var būt, ka galva sāp tieši no sasmakuša gaisa, neēšanas, nedzeršanas.

    2. Atslābinies, veicot elpošanas vingrinājumus.

    Tādu ir daudz, bet visvienkāršākais – paelpo ar vēderu! Iztaisno muguru, sajūtot, ka krūškurvis ir atvērts, saules pinuma zona nav saspiesta, pleci atbrīvoti un iztaisnoti un galva stāv taisni, nevis ir noliekta uz priekšu vai atgāzta atpakaļ. Ja poza ir dabiska, brīva, nesasprindzināta, elpa ķermenī plūst vieglāk, dziļāk, mierīgāk.

    Ieelpojot sajūti, kā ar gaisu piepildās vispirms krūškurvja daļa un pēc tam arī vēders. Ieelpas beigās lai tas ir piepūties.

    Izelpojot gaiss no ķermeņa virzās laukā pa to pašu ceļu – sākumā iztukšojas vēders un kļūst gluži plakans, tad izelpa izplūst cauri krūškurvim un laukā pa nāsīm, pleci atbrīvojas, ķermenis atslābinās. Vari patestēt sevi: nogulties uz muguras, uzlikt roku uz vēdera un just, kā vēders ieelpā piepildās kā balons, bet līdz ar izelpu tas saplok.

    3. Atslābini muskuļus.

    Aukstumā un trauksmē muskuļi saspringst neapzināti. Bet ļoti bieži saspringuma radītās galvassāpes saistītas ar konkrētu ķermeņa pozu, kurā tu atrodies ilgstoši. Piemēram, pie datora. Apsēdies ergonomiski pareizi, ik pēc laika izkusties, pavingro, pastaigā.

    Pamasē hegu punktu. Tas ir akupresūrā svarīgs punkts, kuru jebkurš var nemanot pamasēt pat ļaužu pilnā telpā vai sapulcē, kas rada saspringumu. Hegu punkts atrodas plaukstas ārpusē padziļinājumā starp īkšķi un rādītājpirkstu, pašā trijstūra virsotnē. Atrodi sāpīgo vietu un masē pretēji pulksteņa rādītāja kustības virzienam. Pavēro sevi – vajadzētu palīdzēt!

    4. Izmēģini dabas aptieciņas klāstu!

    • Tēja no kumelītes ziediem, pelašķa, raudenes vai māteres lakstiem, melisas vai piparmētras lapām, ko gatavo vienkārši: 1 ēdamkaroti drogu aplej ar 1 glāzi verdoša ūdens, ļauj, lai pusstundu ievelkas, un nokās.
    • Varbūt tev līdzēs, ja atgulsies un uz pieres uzliksi svaigu kāposta, diždadža, māllēpes lapu vai lielās ceļtekas lapu apliekamos.
    • Vīgriezes tēja mazina asinsspiedienu, līdz ar to galvassāpes šī iemesla dēļ.
    • Septembris ir laiks, kad var rakt baldriāna saknes. Tēja līdz arī pret galvassāpēm, bet to nedrīkst lietot ilgstoši.

    5. Dabūji svaigu gaisu, izkustējies, paelpoji ar vēderu, iedzēri tēju, it kā nomierinājies, bet nekas nelīdzēja? Galva joprojām sāp? Izmēri asinsspiedienu!

    Ja augsts, dodies pie ģimenes ārsta un sāc skaidrot – kāpēc. Ja tas jau izdarīts – mazini asinsspiedienu ar metodēm, kuras ārsts ieteicis un kas tev palīdz. Pie daktera noteikti aizej arī tad, ja nevari saprast, kāpēc agrāk galva tikpat kā nesāpēja, bet tagad sāp bieži. Svarīgi izslēgt varbūtību, ka šādi izpaužas kāda organiska kaite.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē