• 10 akvārija mājdzīvnieki, kas nav zivis

    Ūdensdzīvnieki
    Raivo Skrastiņš
    29. janvāris, 2023
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja tev mājās ir akvārijs, tas vēl nenozīmē, ka tajā iespējams turēt tikai zivis. Ir vēl daudz citu interesantu ūdens iemītnieku, ko vari iegādāties.

    Astoņkāji

    Atoņkāji nekad nav bijuši tie iecienītākie mājdzīvnieki, pēdējā laikā tie kļūst arvien populārāki pieredzējušu akvāristu vidū. Ir dažādu sugu astoņkāji, ko iespējams turēt mājas apstākļos.

    Pirms izlem par to iegādi, obligāti ievāc iespējami vairāk informācijas par viņu aprūpi, barošanu un kopšanu. Iegādājoties astoņkāji, jāatceras, ka tam nepieciešams atsevišķs akvārijs, kurā nedrīkst būt citas radības, proti, viens akvārijs – viens astoņkājis. Par akvārija iekārtošanu vēlams konsultēties ar cilvēkiem, kas jau tur vai ir turējuši šos dzīvniekus. Ja darīsi visu pareizi, tev mājās būs interesants un unikāls mājdzīvnieks.

    Akseloti

    Neparastas, bet glītas ūdens salamandras no Meksikas. Iespējams, visinteresantākā šo rāpuļu īpašība ir tā, ka viņi spēj ātri atjaunot vai sadziedēt pazaudēto vai traumēto locekli. Tāpat interesants šķiet fakts, ka viņi var sasniegt dzimumgatavību, neesot pieauguša īpatņa izmērā. Ja esi izlēmis mājās turēt akselotu, pārliecinies vai spēsi nodrošināt viņam vajadzīgos apstākļus. Akselotam nepieciešams vismaz 70–80 litru akvārijs, tāpat jāpiebilst, ka tie ir diezgan netīrīgi rāpuļi, tāpēc rēķinies, ka akvārijs bieži būs jātīra.

    Ugunīgā vēdera tritons

    Turot šo rāpuli akvārijā, jānodrošina īpaši apstākļi, proti, ūdens akvārijā drīkst būt tikai 70%, pārējai jābūt slīpai virsmai, jo tritonam patīk gozēties un sildīties. Daži pieredzējuši abinieku īpašnieki piedāvā savus mīluļus turēt uz peldošām koka mizām, uz kurām tritons varētu izlīst un atpūsties, ja tas ir nepieciešams.

    Tāpat akvārija ierīkotājam jāņem vērā, ka akvārijā jābūt daudz augiem, akmeņiem vai kādām citām slēptuvēm. Ugunīgie tritoni ir ugunīgo krupju radinieki, kas arī var izdalīt dažādus toksīnus, kas var kairināt ādu, tādēļ ieteicams pirms saskares ar tritonu uzvilkt cimdus.

    Stikla jeb spoku garneles

    Pēdējos gados šis garneļu paveids kļuvis par vienu no populārākajiem, ko cilvēki izvēlas turēt savos akvārijos. Nosaukums cēlies no viņu unikālā un pilnīgi caurspīdīgā ķermeņa. Raugoties uz garneli, var redzēt, kā vēderā attīstās mazās garnelītes, kā pa barības traktu virzās barība, tas var būt visai interesanti.

    Spoku garneles akvāristi parasti iepērk kā pārtiku zivīm un citiem plēsīgiem akvārija iedzīvotājiem.

    Bet ir daudzi cilvēki, kam patīk spoku garneles kā mājdzīvnieki, tā ir viņu izvēle, un to var saprast, jo garneles ir viegli aprūpējamas. Viss, kas tev jānodrošina, – lai akvārijs būtu bagātīgi apstādīts ar augiem. Garneles viegli vairojas un no akvārista nekādas papildu rūpes neprasa.

    Jūras pērtiķīši

    Šo radību nosaukums Sea monkeys jeb jūras pērtiķīši ir veikls mārketinga triks, kas tiek izmantots, lai pārdotu šos dzīvnieciņus bērniem kopā ar komiksiem veikalos. Patiesībā jūras pērtiķīši ir sālsūdens garneļu Artemia salina hibrīdi. Šo garneļu izdētās oliņas tiek pārdotas mazās paciņās. Atliek tās iebērt ūdenī, un pērtiķīši acumirklī atdzīvojas.

    Sausumā viņu olas var glabāties pat 10 gadu. Jūras pērtiķīši ir ideāli piemēroti bērniem – mazajam akvāristam būs nepieciešams vien akvārijs ar sālsūdeni. Pāris minūšu laikā pēc saskares ar ūdeni tie izšķilsies kā mazi punktiņi, kas augs un attīstīsies, vairosies, spēlēsies un rīkos dažādas cīņas īpaši izstrādātā akvārijā pat vairāku gadu garumā. Ir neiespējami vienaldzīgi nolūkoties uz šiem enerģiskajiem dabas brīnumiem.

    Saldūdens gliemeži

    Lielākoties gliemežus cilvēki tur akvārijā kopā ar zivīm vai citiem zemūdens iemītniekiem. Taču ir akvāristi, kas gliemežiem ierīko speciālu akvāriju.  Gliemežu uzturēšanas izmaksas ir ļoti niecīgas, ik pēc 2–4 nedēļām vien jānomaina 10–25 procenti ūdens. Ieteicams, lai akvārijam būtu cieši piegulošs vāks, jo gliemeži mēdz izkāpt no trauka, ja vien tiek dota šāda iespēja.

    Sarkanais nagu krabis

    Akvārijā var turēt vairākas krabju sugas, taču sarkanais nagu krabis ir viens no mazākajiem akvārija krabjiem un, pateicoties vienkāršajai kopšanai, derēs pat iesācējiem. Lai arī šis krabis izaug ne lielāks par 4 centimetriem, tā spīles ir spēcīgas, tāpēc jābūt ļoti uzmanīgam. Lai gan sarkanais nagu krabis spējīgs dzīvot arī saldūdenī, sālsūdenī tas jutīsies labāk.

    Akvārijs krabim jāiekārto tā, lai tajā būtu ne tikai ūdens (tas akvārijā jāielej ne vairāk par pusi), bet arī iespēja iziet uz sauszemes.

    Ievieto akvārijā arī akmeņus vai saknes, tā lai krabim būtu, kur pasauļoties. Taču raugi, lai krabis no akvārija nevarētu izlīst, jo viņi ir izcili akrobāti.

    Eiropas sarkanvēdera krupis

    Skaidrs, kāpēc šis abinieks ieguvis savu nosaukumu: viņam ir tipiski zaļa mugura un koši sarkans vēders. Kā jau abiniekam, viņam nepieciešams iekārtot akvāriju, kurā ir gan ūdens, gan sauszeme. Attiecībai jābūt aptuveni 1:1. Krupis no savas ādas izdala toksīnus, un, lai arī pastāv uzskats, ka šie toksīni cilvēkam nav kaitīgi, darbojoties ar šo mājdzīvnieku, jāuzvelk cimdi. Valda arī uzskats, ka šie toksīni var inficēt akvārija ūdeni, kas var kaitēt krupim, tāpēc saimniekam ūdens būs bieži jāmaina.

    Saldūdens vēži

    Vēžus nedrīkst turēt kopā ar citiem akvārija iemītniekiem. Ideāli, ja tiem iespējams ierīkot speciālu akvāriju. Ir vairāk nekā 100 sugu saldūdens vēžu, un dažādām šķirnēm ir dažādas prasības. Pirms vēža iegādes obligāti vajadzētu uzzināt sava izvēlētā vēža īpatnības. Atkarībā no vēža sugas tam nepieciešams 20–40 litru liels akvārijs. Lielākā akvārijā iespējams ievietot vairākus vēžus, taču tiem nepieciešama bieža ūdens maiņa, jo vēži ir netīrīgi un mēdz arī uzkrāt un slēpt barību.

    Sarkanausainais purva bruņrupucis

    Bruņrupuči ir vieni no populārākajiem mājdzīvniekiem, ko tur akvārijā, to veidi ir dažādi un attiecīgi arī prasības ir dažādas – katrai sugai ir nepieciešams sava veida biotops. Populārākais ir purva sarkanausainais bruņrupucis. Viņš nav prasīgs, bet akvāristam jābūt modram, jo bieži jāmaina ūdens, tāpat jāiekārto vieta, ko apspīdētu lampa, pie kuras bruņrupucis varētu sauļoties.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē