• Septiņi laimīga dārznieka likumi

    Reklāmraksts
    10. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Dārzs ir daudzu latviešu laimes terapija. Taču, lai darbošanās dārzā tik tiešām sagādātu prieku, ir vērts pievērst uzmanību septiņiem laimīga dārznieka likumiem.

    Pirms dārza darbiem ir svarīgi iesildīties

    Dārza darbi sniedz ne tikai prieku un gandarījumu, bet nodrošina arī patīkamu fizisku slodzi. Taču tieši tāpat, kā ir jāiesildās pirms jebkuras sportošanas, atbilstoši jāsagatavojas arī pirms fiziskas slodzes dārzā.

    Pamatvingrojumi, ko pirms dārza darbiem iesaka fizioterapeiti, ir: izstaipīties, izapļot roku, kāju un gūžu locītavas, izstaipīt sānus un mierīgi izkustināt kaklu. Tikai tad, kad ķermenis ir iesildīts, var ķerties pie ravēšanas, sēšanas un citiem dārza darbiem. Taču jāatceras, ka arī to laikā ir svarīgi pievērst uzmanību ķermeņa pašsajūtai, piemēram, lai nesanāk pārāk ilgi aizsēdēties vienā pozā.

    Izmantojiet pareizos dārza darba rīkus

    Lai dārza darbi ritētu raitāk, izmantojiet piemērotus darbarīkus un pārbaudītas metodes. Tā ietaupīsiet gan spēku, gan laiku, gan arī veselību. Piemēram, Tornado dārza instrumenti ir noderīgi gan mazo dārzu īpašniekiem, gan aizrautīgiem dārzkopjiem.

    Dārznieku vidū augstu tiek vērtēti arī DeWit dārza instrumenti, kas izgatavoti no augstas kvalitātes zviedru bora tērauda un Eiropas oša rokturiem, nodrošinot to, ka instruments liecas, bet nesalūst.

    Ja nepieciešams, iegādājieties jaunu grābekli, kultivatoru, lāpstu, dārza šķēres, ķerru, nezāļu izvilcēju, kapli utt. Savukārt cimdus dārza darbiem labāk izvēlēties ne tikai praktiskus, bet arī košus. Šādi iedvesmosiet sevi un apkārtējos!

    Mēslojumam ir nozīme

    Lai augiem būtu spēks augt, ziedēt un dot ražu, tiem ir nepieciešamas uzturvielas, ko nodrošina mēslojums. Taču ļoti svarīgi ņemt vērā, ka ne visiem augiem derēs viens un tas pats mēslojums, turklāt ļoti atšķiras arī mēslošanas biežums un daudzums. Pārcenšoties mēs varam augus pārbarot un panākt pilnīgi pretēju efektu. Tāpēc, pirms uzsākt dārza mēslošanu, atrodiet informāciju, kas, kad un cik bieži nepieciešams jūsu dārza augiem.

    Laistiet ar mēru un prātu

    Mūsdienās arvien populārākas kļūst dārza laistīšanas sistēmas, kas nodrošina vienmērīgu dārza mitrināšanu, tāpēc ideālā variantā jau iekārtojot dārzu vai uzstādot siltumnīcu, pievērsiet uzmanību, lai tā būtu pielāgojama laistīšanas sistēmai. Taču, ja šādas iekārtas nav, svarīgi, lai laistīšana būtu iespējami efektīva.

    Pieredzējuši dārznieki iesaka – laistiet retāk, bet ar lielāku daudzumu ūdens daudzumu, tādējādi ietaupot gan laiku, gan ūdeni. Pārāk mazs ūdens daudzums bieži vien samitrina tikai augsnes virskārtu. Piemēram, puķu dobēm parasti pietiek ar 1–2 laistīšanas reizēm nedēļā.

    Lai ūdens neiztvaikotu, laistiet vakarā vai agri no rīta. Bet, lai ūdens nenotecētu no puķu dobes un paspētu iesūkties augsnē, laistiet vienu un to pašu vietu vairākas reizes.

    Dodiet priekšroku dabīgiem līdzekļiem

    Vai zinājāt, ka lielisks augu mēslošanas veids ir zaļmēslojums, komposts, pelni un nātru virca? Savukārt veselīgākie un efektīvākie ieroči cīņā ar kaitēkļiem ir mazie putni. Turklāt šie kaitēkļu apkarotāji jums neko nemaksās, bet piepildīs dārzu ar savām dziesmām. Jums tikai ir jāparūpējas, lai putni apmestos uz dzīvi jūsu dārzā, izdobjot mazo putnu izmēram atbilstošu pagali vai iekarot kokos putnu būrīšus.

    Nebaidieties eksperimentēt

    Arī Latvijas dārzos var ieaudzēt eksotiskus silto zemju augus, dārzeņus un augļus. Jau sen vairs nav retums Latvijā audzēti arbūzi, melones, persiki, aprikozes un citi augļi.

    Arvien biežāk dārzeņi, garšaugi vai, piemēram, zemenes tiek audzēti puķu podos vai kastēs.

    Dārza iekārtošanā nav pareizu vai nepareizu risinājumu, viss atkarīgs tikai no jūsu pašu vēlmēm!

    Veltiet laiku atpūtai un baudai

    Visbeidzot, noteikti iekārtojiet dārzā atpūtas stūrīti tādā vietā, no kuras pārredzams dārzs. Tā var būt gan koka lapene, gan vienkāršs dārza soliņš ar nojumi vai dārza strūklaku.

    Uzkavējieties šeit katru reizi, kad esat dārzā. Par īstu laimes terapiju jūsu dārzu varēs saukt vien tad, ja līdztekus strādāšanai atradīsiet laiku arī sava dārzu darba augļu baudīšanai.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē