• Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas rektore Iveta Mietule: Mērķim ir jābūt vienmēr!

    Reklāmraksts
    27. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas (RTA) rektore, ekonomikas zinātņu doktore IVETA MIETULE ir Latgales patriote. Viņa ir pārliecināta, ka akadēmijas devums gan pilsētas, gan reģiona attīstībai ir neatsverams. Jūtot atbildību pret savu dzimto pusi, Iveta pati nemitīgi aug un pilnveidojas, un uzskata, ka lielākam vai mazākam mērķis ir jābūt vienmēr.

    – Esmu dzimusi Latgalē un jau 30 gadus par savu pilsētu saucu Rēzekni. Visu šo laiku ar nelieliem pārtraukumiem esmu saistīta ar Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju, kas iepriekš bija zināma kā Rēzeknes Augstskola. Patiesībā esmu darbaholiķe, jo profesionālā darbība man ir ļoti svarīga. Katrai sievietei ir dažādas lomas, un arī es esmu mamma, sieva, profesore, rektore, draudzene, bet pāri visam manī dominē ekonomistes gars, kas ļauj izprast lietu kārtību šajā pasaulē un palīdz pieņemt racionālus lēmumus. Esmu gandarīta un lepna par akadēmijas kolektīvu, ko veido izcilas personības. Manu kolēģu pašaizliedzīgais darbs un degsme par Latgales reģionu ļauj mums būt konkurētspējīgiem Eiropas augstākās izglītības telpā, ar sirdi un misijas apziņu esot šeit, Latgalē. Akadēmijas  aktivitātes rada starptautisko vidi. Mēs veidojam studiju programmas ar citām Eiropas augstskolām, organizējam starptautiskās konferences, piesaistām ārvalstu studentus, docētājus un pētniekus, īstenojam nacionāla un starptautiska līmeņa projektus.   

    Savulaik pirmā stažēšanās vieta ārzemēs man bija Oksforda, bet pagājušajā gadā bija iespēja paaugstināt savu kvalifikāciju gan Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtā ASV, gan Hārvarda biznesa skolā. Tas rada degsmi un idejas, kā darīt labāk. Protams, liels dzinējspēks ir mana ģimene, kolēģi un tuvie cilvēki, kas mani atbalsta.

    – Jūs esat īstena Latgales patriote.

    – Noteikti! Esmu absolvējusi Rēzeknes Augstskolu, iegūstot ekonomikas bakalaura grādu un profesionālo kvalifikāciju finanšu vadībā. Pēc tam maģistra grādu ekonomikā un doktora disertāciju aizstāvēju Latvijas Universitātē, kas ir mana otra Alma māter. Jau vairāk nekā 20 gadus esmu saistīta ar augstāko izglītību Rēzeknē un esmu pārliecināta, ka reģionālās augstskolas ir vitāli svarīgs teritorijas ekosistēmas elements. Protams, kvalitātes latiņa jātur augstu, un tas nav viegli, bet mums izdodas. Pašreizējā ģeopolitiskā situācija bremzē gan ārvalstu investīciju ienākšanu, gan brīvo ekonomisko zonu attīstību reģionā. Bet šī situācija ir jāizdzīvo, un es noteikti redzu Latgales reģionam perspektīvu. Arī Latgales cilvēki ir brīnišķīgi – atvērti, viesmīlīgi, ļoti daudzi ir šī reģiona patrioti. Šeit ir brīnišķīga daba, iespēja baudīt kultūru, un arī akadēmijas devums ir neatsverams. Mums ir vairāk nekā 12 000 absolventu, liela daļa no viņiem strādā vadošos amatos Latgales reģionā, ir arī nodibinājuši savus uzņēmumus Latvijā.  

    – Kad Rēzeknes Augstskola pārtapa par Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju?

    – Nosaukumu mainījām pirms astoņiem gadiem, bet vēl joprojām mūs mēdz saukt par Rēzeknes Augstskolu. Starp citu, nosaukuma maiņa mums palīdzēja. Latvijā jaunieši sevišķi nevēlas studēt inženierzinātnes, bet mums tobrīd bija daudz studētgribētāju. Taču tas nenozīmē, ka piedāvājam tikai inženierzinātnes vien. Jā, mums ir ļoti kvalitatīvas inženierzinātņu programmas ar izcilu infrastruktūru, aprīkojumu, modernām laboratorijām. Tajā pašā laikā piedāvājam arī sociālo zinātņu, pedagoģijas, dizaina, biznesa vadības, uzņēmējdarbības, grāmatvedības programmas, kas ir būtiskas reģiona attīstībai. Pateicoties ekonomikas un grāmatvedības programmu absolventu esamībai, Rēzeknē ienāca auditorkompānijas Ernst & Joung filiāle. Tas ir uzskatāms piemērs, kā augstskola reģionam var piesaistīt uzņēmumus. Savukārt ražošanas uzņēmumiem ir būtiski, lai akadēmija nodrošinātu mūsdienu prasībām atbilstošas inženierzinātņu programmas, un mēs to darām. Reģionālajai augstskolai ir svarīgi īstenot pietiekami plašu programmu klāstu un pielāgoties tirgus vajadzībām, jo tās diezgan ātri mainās. Kā neliela augstskola, esam fleksibli, ātri atrodam risinājumu un rīkojamies. No nākamā gada 1. aprīļa kļūsim par Rīgas Tehniskās universitātes daļu. Tas būs papildu izaicinājums un arī iespēja, lai mēs vēl aktīvāk radītu pievienoto vērtību reģionā.

    – RTA ir plašs studiju programmu klāsts.

    – Akadēmijā ir vairāk nekā 30 studiju programmas – daudzveidīgs piedāvājums no bakalaura līdz doktora grādam. Nereti uzskata, ka reģionālajām augstskolām jāgatavo darbaspēks vietējam tirgum, bet, manuprāt, mums jāizglīto speciālisti Eiropas tirgum – tā dara visā pasaulē. Akadēmijā īpašu uzmanību veltām zinātnei – pētniecībai, lietišķajai pētniecībai –, jo tā ir vajadzīga uzņēmējiem un arī reģionam. Savukārt, lai nodrošinātu starptautisko vidi, piesaistām ārvalstu studentus un personālu. Vispirms augstākā izglītība ir instruments jauniešu piesaistei, kuri paliek Latvijā un veiksmīgi strādā, – mums ir daudz labu piemēru. Tajā pašā laikā Latvijas studentiem ir vērtīgi būt kopā nodarbībās ar ārzemju studentiem, kas nāk no citām valstīm, ar savu kultūru un mentalitāti. Esmu gandarīta, ka studenti un mūsdienu jaunieši kopumā ir ambiciozi, un tas ir svarīgi. Jo – ko vajag Latvijai? Drošus, uzņēmīgus, par sevi pārliecinātus cilvēkus, un tādi ir mūsu jaunieši.

    – Kas vēl jauniešus pievelk RTA?

    – Pirmkārt, pie mums var izbaudīt Latgales reģiona kolorītu. Otrkārt, mums ir renovēta dienesta viesnīca – viena no labākajām Latvijā. Mēs piedāvājam ļoti plašas Erasmus+ programmas iespējas studēt un iziet praksi ārvalstīs. Mums ir ļoti atvērti un pretimnākoši pasniedzēji un nelielas studentu grupas. Ņemot vērā cilvēku mobilitāti, likumdošanas ietvaros piedāvājam arī daļēji attālinātas studijas, kas tagad daudziem ir svarīgi. Mums ir saistošas programmas, tāpēc pie mums studē arī no citiem reģioniem. Augstskolas esamība pilsētā dod savu artavu arī vietējiem jauniešiem, jo nodrošina augstākās izglītības pieejamību. Savukārt jaunieši no citiem reģioniem, sākot šeit studēt, dibina ģimenes, atrod darbu un paliek, un tas atkal ir būtiski visa reģiona attīstībai.

    – Atzināt, ka esat darbaholiķe. Kur smeļaties spēku un prieku ārpus darba?

    – Tā kā dzīvoju laukos, man patīk daba un mežs. Patīk ceļot arī brīvajā laikā un ārpus Latvijas. Patīk lasīt. Patīk sports – tas man lielā mērā vajadzīgs ne fiziskajai, bet vairāk mentālajai veselībai. Kaut vai stunda intensīvas pastaigas palīdz sakārtot  domas, izvērtēt alternatīvas un rast risinājumus. Esmu pietiekami mērķtiecīga, jo mērķim ir jābūt. Lielākam vai mazākam – tas pat nav tik svarīgi. Man patīk pieņemt izaicinājumus. Esmu komandas cilvēks un ļoti novērtēju kolēģu atbalstu. Uzņemos atbildību – tas pieder pie manas būtības un, jā, arī amata. Esot vadošā amatā, būtiski ir stratēģiski domāt un katrai problēmai meklēt labāko risinājumu.

    – Kad jaunietis izvēlas augstskolu, kur studēt, tas ir gandrīz visas dzīves izvēles virziens, pirmais pakāpiens.

    – Jā, un man ir patiess gandarījums, redzot, kā jaunietis mainās. Latgale ir tā vērta, lai jaunietis savu nākotni vēlētos veidot šeit.  RTA ir gana spēcīga, lai sniegtu ne tikai zināšanas, bet arī iedrošinājumu, atbalstu un pārliecību. Ar kolēģiem mēdzam runāt, ka mūsu misija ir radīt sev konkurentus. Jo mēs mācām studentus, kuri nākotnē varētu būt mūsu priekšnieki. Un tā var notikt un notiek. Ar šādu pieeju veidojot attiecības ar līdzcilvēkiem, pasaule šķiet daudz pozitīvāka. Darot lietas, man ir svarīgi būt komandā, tiekties uz rezultātu un gūt gandarījumu.

    Uzzini vairāk par studiju iespējām: www.rta.lv

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē