• Lieldienu ēdieni – ko likt galdā brīvdienas rītā?

    Reklāmraksts
    14. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik.com / pvproductions
    Lai Lieldienas izbaudītu par visiem 100 procentiem, ar šūpošanos un olu krāsošanu vien nepietiks – vajadzīga arī garda maltīte. Lasi un iepazīsties ar pieciem ēdieniem, kurus baudīt Lieldienās!

    Ēdiens #1: pildītas olas

    Pēc olu krāsošanas aktuāls kļūst jautājums par to, ko ar tām iesākt. Viens no iecienītākajiem un vienkāršākajiem veidiem – pildītas olas. Variantu šai uzkodai ir ļoti daudz, sākot ar klasisko kombināciju olas dzeltenums, majonēze, nedaudz sinepes un sāls un beidzot ar pildījuma vietā izmantotiem ikriem vai garnelēm. Jāņem vien vērā, pie kādām garšām un sastāvdaļām pieraduši tie, kuriem pildītās olas tiks celtas galdā.

    Ēdiens #2: pasha

    Pasha ir saldais ēdiens, kas tiek gatavots un baudīts tieši Lieldienu laikā. Receptei ir dažādi varianti, bet kopumā var izdalīt divu veidu pashas – nevārīto un vārīto. Vārītās pashas pagatavošana prasa vairākas dienas, tāpēc to jāsāk gatavot ļoti laicīgi. Nevārīta pasha pagatavojama krietni īsākā laika sprīdī, taču tā arī ātrāk jānotiesā.

    Galvenā pashas sastāvdaļa ir biezpiens, bet tās pagatavošanai būs nepieciešamas arī sukādes, marmelāde, rieksti, citrusa miziņas, sviests, olas, rozīnes. Pashas izgatavošanai mēdz izmantot speciālas formiņas, taču var izmantot arī cita veida traukus.

    Ēdiens #3: siera un olu salāti

    Vēl viens veids, kā ātri pagatavot gardu ēdienu no olu kaujās cietušajām olām. Atliek vien:

    • sarīvēt sieru;
    • smalki sagriezt olas kubiņos;
    • pievienot majonēzi un/vai krējumu;
    • pieberot sāli;
    • visu kārtīgi samaisīt un uz brīdi ielikt ledusskapī, lai salāti savilktos.

    Šādos salātos iederas arī ķiploki, sīpolloki, pētersīļi, dilles un citi zaļumi. Tie, kuri nevēlas uzņemt liekas kalorijas, krējumu un majonēzi var aizstāt ar krietni diētiskāko beztauku jogurtu.

    Ēdiens #4: kuličs

    Pexels.com / cottonbro

    Tāpat kā pasha, kuličs ir klasisks Lieldienu ēdiens. Tas garšos visiem, kuriem pie sirds iet kēkss, jo kuliča garša un pagatavošana ir līdzīga. Tā galvenā sastāvdaļa ir raudzēta mīkla, ko pilda ar rozīnēm, aprikozēm, riekstiem un sukādēm. Firmas zīme šim ēdienam ir glazūra, kas papildināta ar spilgtām un krāsainām skaidiņām, bumbiņām un citiem ēdamiem aksesuāriem.

    Ēdiens #5: šašliks vai uz grila pagatavots steiks

    Nupat nosaukto maltīti nevar atrast kategorijā Lieldienu ēdieni. Bet, ja laikapstākļi ir labvēlīgi, kāpēc gan Lieldienās neatklāt grilēšanas sezonu? To iespējams apvienot ar atpūtu svaigā dabā, olu krāsošanu lielā katlā uz ugunskura un pēcāk – to ripināšanu. Neatņemama sastāvdaļa pie grilētas gaļas ir svaigi dārzeņi vai to salāti.

    Neaizmirsti par dzērieniem!

    Freepik.com / freepik

    Dažādi Lieldienu saldumi un ēdieni ir zināmi ļoti labi, bet kā ar dzērieniem? Tradicionālu Lieldienu uzlējumu, limonāžu un citu dzērienu nav, tāpēc šajā lauciņā katrs var izpausties pēc saviem ieskatiem. Ņemot vērā, ka tradicionālie Lieldienu ēdieni ir visai sātīgi un trekni, dzērienus labāk izvēlēties vieglus un atspirdzinošus.

    Viens no variantiem ir karafe ar ūdeni un dažādiem augļiem vai dārzeņiem – kombinācijas ir teju nebeidzamas. Lieldienas ir arī īstais laiks, kad baudīt svaigas bērzu sulas.

    Neatņemama Lieldienu sastāvdaļa ir dažādu tradīciju ievērošana. Ja tās piemirsušās, ienāc VIZIA blogā – jaunākajā rakstā Piecas populārākās Lieldienu tradīcijas varēsi atjaunot savas zināšanas vai smelties jaunas idejas!

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē