• Kāpēc es nespēju saņemties un zaudēt svaru? Atbilde slēpjas zemapziņā!

    Reklāmraksts
    9. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vai jūs piederat pie cilvēkiem, kas skaidri zina, ko vajadzētu darīt, lai sasniegtu ideālo svaru? Dažnedažādas daudzsološas diētas, veselīgs uzturs, kaloriju skaitīšana un fiziskas aktivitātes jums nav svešas, taču arī nenes gaidīto rezultātu, īpaši jau ilgtermiņā. Bezspēcība, neapmierinātība un kauns par savu vājumu, izskatu, svaru… Ir pienācis laiks to mainīt!

    “Ja jūsu apņemšanās mainīt ēšanas paradumus arvien no jauna cieš sakāvi, tas visticamāk ir saistīts ar to, ka zemapziņa jūsu nodomu līdz šim nav atbalstījusi, lai kādi arī nebūtu tās iemesli,” uzskata šveiciešu psihoterapeite un psihoanalītiķe, grāmatas “Mans svars. Kā zemapziņa palīdz sasniegt mērķi” autore Maja Štorha. Aicinājām grāmatas autori uz īsu sarunu, uzdodot aktuālus jautājumus saistībā ar svara zaudēšanu:

    Jautājums: Es ievēroju vienu diētu pēc otras, taču svars nāk tikai klāt. Kas ar mani nav kārtībā?

    M. Štorha: Ar Jums viss ir kārtībā! Tas ir pilnīgi normāli, ka psihe pretojas nepārtrauktam spiedienam. Es Jūs apsveicu, Jūs labi jūtat savas vajadzības!

    Jautājums: Man ir ļoti grūti saņemties jaunai diētai un sportošanai. Taču man tas ir jādara, jo es kaunos par savu slinkumu un negribu, lai mani dēvē par cilvēku bez gribasspēka. Ko Jūs man ieteiktu? Kā trenēt gribasspēku?

    M. Štorha: Tas, ko saka citi cilvēki, nedrīkstētu būt iemesls kaut ko darīt vai nedarīt. Mūsdienās zinātniski ir ļoti labi pierādīts, ka diētas nekādu labumu nesniedz. Tāpat ne visiem patīk mocīties fitnesa zālē. Ja vēlaties vairāk kustēties, varbūt vērts apdomāt suņa iegādi, doties uz deju kursiem vai vienkārši biežāk nodarboties ar seksu? Tās visas ir kustības. Atrodiet sev kaut ko, kas Jums dara prieku!

    Jautājums: Ja es sev kaut ko aizliedzu, piemēram, kādu produktu, tad es par to domāju katru dienu arvien vairāk. Kāpēc aizliegumi nestrādā?

    M. Štorha: Sev kaut ko aizliedzot, mēs panākam to, ka domājam tieši par to. Tā darbojas smadzenes. Ja es Jums tagad teikšu: “Tikai nedomājiet par rozā ziloni!”, par ko Jūs domāsiet! Tieši tā! Par rozā ziloni!

    Jautājums: Kāpēc mēs nespējam iemīlēt savas grumbas un riepas? Kāpēc mēs gribam līdzināties žurnāla vāka modeļiem un būt slaidas?

    M. Štorha: Daudzi no mums dzīvo, ļaujoties ārējai ietekmei, nevis uzdodot sev jautājumus, kas ir paša motivācija, vēlmes un mērķi. To ir iespējams mainīt, ja to izdodas saprast un apzināties. Jo vairāk laika Jūs pavadāt, meklējot skaistuma ideālus ārpasaulē, jo vairāk Jūs pazaudējat kontaktu ar sevi. Atrast savus iemeslus svara zaudēšanai ir ļoti svarīgi, taču ne vienmēr tas izdodas uzreiz un viegli. Savs iemesls nepieciešams, lai gūtu spēcīgu motivāciju.

    Jautājums: Kāpēc svarīgi domāt par to, ko es gribu sasniegt, nevis par to, no kā es gribu izvairīties. Rezultāts taču tāpat būs vienāds!

    M. Štorha: Tas ir līdzīgi kā ar rozā ziloni. Domājot par to, ko negribat (no kā vēlaties izvairīties), Jūs esat spiesti par to domāt, tas rada nevajadzīgu stresu un nervozu sasprindzinājumu, un turklāt Jūs nekad savu mērķi nesasniegsiet. Zinātniski ir pierādīts, ka cilvēkiem, kas savus mērķus izvirza kā izvairīšanās mērķus , piemēram, “Negribu būt resna”, ir sliktāka pašsajūta, zemāka pašvērtība un sliktāka psihiskā veselība. Veiksmīgāk būs, ja mērķi formulēsiet kā tuvošanās mērķi “Es vēlos būt slaida”.

    Jautājums: Jūs uzskatāt, ka tikai tad, ja prāts sadarbojas ar zemapziņu, mēs varam veselīgi sasniegt savus mērķus. Kāpēc?

    M. Štorha: Ja mērķi izvirzāt tikai ar prātu, Jūs to varat sasniegt tikai ar paškontroli. Cilvēki, kas ilgstoši dzīvo paškontrolē (“To es drīkstu, to es nedrīkstu”), bieži piedzīvo izdegšanas sindromu, depresiju vai ēšanas traucējumus, jo paškontrole ir nepārtraukts stress. Zemapziņā atrodama visa informācija par to, kas nāk par labu tieši jums un no kā ķermenis vēlas Jūs pasargāt, jo zemapziņā uzglabāta visa Jūsu dzīves pieredze. Saskaņojot savu mērķi ar zemapziņu, Jūs spēsiet to sasniegt pašregulējoši – tas nozīmē bez piespiešanās, ar spēcīgu motivāciju, iejūtīgi pret sevi un veselīgi.

    Publicitātes foto
    Publicitātes foto
    M. Štorhas grāmatā “Mans svars. Kā zemapziņa palīdz sasniegt mērķi” uzzināsiet, kā iemācīties izprast zemapziņu, kā ar to sadarboties, kā formulēt mērķus, lai tie būtu sasniedzami, kā arī kas tad galu galā ir liekā svara cēloņi. Grāmatas centrā ir tēmas par svaru, uzturu, skaistumu, veselību un fitnesu, taču grāmata noderēs ikvienam, kurš vēlas uzzināt, kā izvirzīt mērķus tā, lai rastu spēcīgu motivāciju un neizsīkstošu gribasspēku īstenot savus nodomus.

    Grāmatu iegādājieties grāmatnīcās Jānis Roze vai izdevēja e-veikalā, kur iespējams arī iepazīties ar grāmatas fragmentiem un lejupielādēt darba lapas.

    Publicitātes foto
    Publicitātes foto
    Par autori: Maja Štorha (Maja Storch) ir psihoterapeite un psihoanalītiķe, bestselleru autore, izveidojusi Cīrihes resursu modeli – pašmenedžmenta treniņu, kas iemāca cilvēkiem savus nodomus pārvērst rīcībā. Grāmatu uzrakstīt motivējusi gan personiskā, gan profesionālā pieredze: “Es pati esmu apaļīga sieviete, man ir sievišķīga figūra, arī manā dzimtā ir apaļīgas sievietes, un pusaudžu gados, sekojot ļoti tieviem skaistuma ideāliem, es zaudēju daudz pārliecības. Kļūstot vecāka, es sapratu, ka pastāv pilnīgi nereāls skaistuma ideāls, kuru sasniegt var tikai dažas sievietes. Tā kā es studēju psiholoģiju, man, par laimi, bija iespēja zinātniski pamatoti izpētīt šo tematiku. Savā privātpraksē es nepārtraukti satiku sievietes, kuras bija brīnišķīgi skaistas, taču neapmierinātas ar savu ķermeni.”

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē