• Kafijas pagatavošana mājās – kafijas aparātu sniegtais prieks un kā izvēlēties labāko kafiju?

    Reklāmraksts
    23. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Kafijas kultūra kļūst aizvien populārāka, tāpēc interese par kafijas pupiņām, kas nosaka dzēriena kvalitāti, tikai pieaug. Ejot pa ielu, redzam garāmgājējus ar kafijas krūzi rokā, kā arī kafejnīcās sadrūzmējušos cilvēkus. Kafijas cienītāji arvien biežāk atrod veidus, kā kvalitatīvu kafiju baudīt mājas apstākļos. Tātad – kā izvēlēties labāko kafiju, kā garšu ietekmē no dažādiem reģioniem nākušās pupiņas un kāds pagatavošanas veids jums ir ērtākais?

    Garda kafija – kāda tā ir?

    Kafijas plaukti veikalos ir pārpildīti. Blakus latviešiem ierastām un iecienītām preču zīmēm arvien biežāk parādās ne tikai malta kafija, bet arī pupiņas. Pieaugošais kafijas šķirņu piedāvājums iedrošina mūs izmēģināt dažādus šī dzēriena pagatavošanas veidus, aktīvāk meklēt un izvēlēties. Jautāsiet ko? Sev piemērotāko garšu!

    Par kafiju, tieši tāpat kā par gaumi, nestrīdas. Vieni iecienījuši skābāku, citi tajā meklē patīkamu rūgtumu, vēl citi – dažādas pēcgaršas. Ja vēlaties atrast sev piemērotāko kafiju, jāsāk ar tās baudīšanu. Labākā kafija ir tā, kura atbilst individuālai cilvēka gaumei. Izvēloties šķirnes kafiju, kas atvesta no dažādām pasaules kafijas plantācijām, uz iepakojuma norādītās kafijas īpašības ļoti palīdz izdarīt izvēli. Tās norāda uz to, cik intensīvi pupiņas tikušas grauzdētas, cik intensīvs skābums, rūgtums vai saldums tām piemīt. Ja zināsiet kafijas īpašības un salīdzināsiet tās ar savu gaumi, izvēlēties piemērotāko kafiju būs neaprakstāmi vienkāršāk.

    Malta kafija vai pupiņas?

    Kafijas pupiņu vai maltas kafijas izvēli nereti nosaka šī dzēriena pagatavošanas veids, tomēr šo izvēli var ietekmēt arī ieradumi, kā kafija tiek dzerta mājās, vai arī pašas kafijas īpašības. Par kafijas izvēli atbilstoši tās pagatavošanas veidam pastāstīsim plašāk.

    • Kafiju aplejat ar karstu ūdeni

    Šis ir viens no populārākajiem kafijas pagatavošanas veidiem mājās. Šādam kafijas pagatavošanas veidam nepieciešama malta kafija. To var iegādāties jau samaltā veidā, tomēr, ja vēlaties izjust patiesi intensīvu aromātu, kafiju ieteicams samalt pašiem. Tādā veidā saglabāsies intensīvā garša. Kas nav mazsvarīgi, kafijas garša ir atkarīga arī no tā, kā pupiņas tiek samaltas. Rupji samaltas pupiņas atklāj augļu pēcgaršu, smalkāk malta kafija ir rūgtāka un iezīmējas ar piesātinātu garšu. Ja pērkat jau samaltu kafiju, turiet to ražotāja iepakojumā – tādējādi tā ilgāk saglabās savas garšas īpašības.

    • Izmantojat kafijas aparātu

    Ja mājās izmantojat kafijas aparātu, visticamāk, ka piemeklējat kafijas kapsulas vai pupiņas, iepriekšminēto malto kafiju vai pat kafijas spilventiņus. Ja vēlaties baudīt tikai pašu labāko kafiju, pērkot kafijas pupiņas, pievērsiet uzmanību grauzdēšanas datumam. Jo svaigāka grauzdējuma pupiņas, jo ilgāk baudīsiet tās īpašības. Ja mājās izmantojat kapsulu vai spilventiņu kafijas aparātu, plašā izvēle jūs patiesi iepriecinās, jo šādā veidā paveras iespēja izbaudīt visdažādāko kafiju, līdz atradīsiet savu favorītu. Nav arī no svara tas, kāds dzēriens ir vispopulārākais jūsmājās – espresso, melna kafija vai deserta kafija ar pienu. 

    • Kafijas pagatavošanai izmantojat filtru kafijas aparātus

    Tie, kas kafiju gatavo, izmantojot filtru kafijas aparātu, Chemex trauku vai Hario filtru, zina, ka gardākā kafija tiek pagatavota no maigi grauzdētas, rupji samaltas kafijas. Šādā veidā tiek atklātas visas kafijas pēcgaršas, savukārt maigais grauzdējums piešķir maigu garšu.

    Izvēlība meklējot labu kafiju – obligāta

    Neatkarīgi no tā, vai mājās kafiju pagatavo kafijas aparāts vai aplejat kafiju ar karstu ūdeni, visgaršīgākā kafija ir tā, kura atbilst jūsu vēlmēm. Augošā kafijas kultūra mūs iedrošina meklēt jaunas kafijas vietas pilsētā, eksperimentēt, meklēt un jautāt. Tomēr, ja vēlaties atrast savu garšu, ne vienmēr jādodas ārpus mājām. Attīstot iemaņas, kafijas automāts ļaus jums izbaudīt visas kafijas priekšrocības. Vienu rītu iestatiet nedaudz rupjāku kafijas malumu, nekā ierasts. Dažas dienas baudiet šādu kafiju. Pēc tam nomainiet kafijas malšanas iestatījumu atkārtoti. Šādi eksperimentējot, jūs sajutīsiet kafijas garšu un atšķirības, kuras pasvītro dažādi malumi.

    Ja izvēlaties kafiju veikalā, pievērsiet uzmanību, no kura reģiona nāk izvēlētā kafija:

    • Kafija no Āfrikas reģioniem, piemēram, Etiopijas, Kongo un Kenijas iezīmējas ar skābumu, augļu un ogu pēcgaršu. Šāda kafija patiks tiem, kas iecienījuši piesātinātu kafijas garšu ar nelielu skābumu.
    • Kafija no Centrālamerikas reģiona, atceļojusi no Nikaragvas, Gvatemalas, Salvadoras, iezīmēsies ar saldāku pēcgaršu. Dzērienā dominēs šokolāde, rieksti, karamele.
    • Salās, piemēram, Jamaikā, Havaju salās vai Puertoriko augusī kafija ir saldāka, un ir jūtami ziedu aromāti.

    Katrs no mums var izbaudīt kafiju mājas apstākļos, neatkarīgi no tā, kā tā tiks pagatavota. Vieniem labākā kafija ir stiprs, piesātinātas garšas espresso, citiem – svaigi filtrēta kafija. Meklējiet, jautājiet un svarīgākais – eksperimentējiet un baudiet. Lai jūsu mājas piepilda pašas iecienītākās kafijas aromāts!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē