• Harmonijā ar savu ķermeni

    Reklāmraksts
    2. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Grūtniecība ir brīnumu pilns laiks sievietes dzīvē, kurš iezīmē jaunu, skaistu sākumu, taču, ienākot mūsu pasaulē, mazās pēdiņas atstāj dziļu nospiedumu ne tikai mammas sirdī, bet arī ķermenī.

    Bērna iznēsāšanas, dzemdību un pēcdzemdību laikā sieviete piedzīvo lielas pārvērtības svara un hormonālās sistēmas izmaiņu dēļ. Vislielākās pārmaiņas notiek ar krūtīm, vēderu un intīmo zonu. Ir sievietes, kuras iepriekšējās ķermeņa aprises atgūst diezgan ātri, citām tas notiek lēnāk, bet ir daļa, kuras pašas saviem spēkiem to nespēj, jo audi ir izmainīti tādā apjomā, ka bez ķirurģiskas iejaukšanās neiztikt. To, kā notiek atkopšanās, diemžēl ne vienmēr nosaka centība, disciplīna, sports un diētas, bet gan ģenētika.

    Par laimi, mūsdienās pieejami visdažādākie risinājumi, kas ļauj sievietēm atgūt sākotnējo izskatu un uzlabot pašapziņu. Par iespējām, kas pieejamas ķermeņa estētikas uzlabošanai, stāsta plastiskās ķirurģijas klīnikas Aesthetica ārsti.

    Skaistas un tvirtas krūtis pēc bērniņa barošanas

    Dr. Ieva Lāce, plastikas ķirurģe

    Ja krūtis no dabas ir mazas, visticamāk, grūtniecība un dzemdības tās būtiski neietekmēs. Taču, zīdot mazuli, sieviete izbauda sajūtu, kad tās ir pilnīgākas, un nereti pēc bērniņa barošanas vēlas veikt krūšu palielināšanu. Tad var veikt krūšu korekciju ar implantiem, kas mūsdienās pieejami visdažādākajos izmēros un formās – gan ļoti dabiski, gan lielāki, ja ir vēlme pēc kuplākām krūtīm.

    Mūsu klīnikā vieni no visvairāk pieprasītajiem ir Motiva Ergonomix implanti, kas pielāgojas ķermeņa dabiskajām kustībām un imitē sievietes pašas organisma audus, dodot iespēju justies absolūti brīvi, harmoniski un dabiski. Šī brīža jaunums Latvijā un pārbaudīta vērtība ārzemēs ir Motiva Ergonomix2 jaunās paaudzes premium implanti, kas ir īpaši mīksti un unikāli, sniedzot garantijas un papildu drošības izjūtu. Piemēram, ja sieviete divu gadu laikā pēc operācijas veikšanas pārdomā un vēlas implantus izņemt, ražotājs segs ievērojamu daļu operācijas izmaksu. Protams, implanta bojājuma gadījumā par nomaiņu nebūs jāmaksā vispār.

    Sievietes bieži satraucas, ka jaunās krūtis zaudēs formu pēc atkārtotām grūtniecībām. Ja pašai krūtis ir nelielas, satraukumam nav pamata – implanti savu vietu nemainīs. Tas, kas var veidot noslīdējumu, ir sievietes pašas audi, bet, tā kā to ir maz, forma saglabāsies arī pēc bērniņa barošanas.

    Sievietēm, kas no dabas apveltītas ar lielām krūtīm, pēc mazuļa barošanas tās parasti kļūst tukšākas un noslīd, zaudējot tvirtumu. Lai uzlabotu izskatu, var veikt krūšu pacelšanu ar pašas audiem, piešķirot tām jaunu veidolu. Ir gadījumi, kad krūtis kļuvušas ļoti tukšas un, lai atgūtu agrāko formu, ar pašas audiem vien nepietiek, tad pacelšanu kombinējam ar implanta ievietošanu.

    Ir arī gadījumi, kad sievietes vēlas veikt samazināšanu. Kuplo krūšu īpašnieces parasti sūdzas par smaguma sajūtu, muguras sāpēm un grūtībām piemeklēt piemērotu apģērbu, kas labi izskatās. Tad var veikt krūšu korekciju, lai atbrīvotos no liekā apjoma, – noņemt izstaipīto ādu, kā arī daļu mīksto audu. Šo operāciju gan iesakām veikt tikai tad, ja bērniņi vairs netiek plānoti, jo pastāv liela iespējamība, ka pēc tam barošana ar krūti vairs nebūs iespējama.

    Svarīgi zināt, ka jebkuru krūšu korekciju var veikt tikai tad, kad pēc mazuļa barošanas ir pagājuši vismaz seši mēneši. Tas ir brīdis, kad hormonu līmenis ir nostabilizējies, piens vairs neveidojas un krūtis formu vairs nemainīs.

    Gribu slaidu vidukli!

    Dr. Marta Rudakovska, plastikas un rokas ķirurģe

    Ir pilnīgi normāli, ja vēders, kas deviņus mēnešus audzis kopā ar gaidāmo mazuli, uzreiz pēc dzemdībām nav tāds kā pirms grūtniecības. Cik ātri un vai vispār tas atgūs sākotnējo izskatu, lielākoties nosaka ģenētika. Dažām izdodas atkopties ātrāk, citām diemžēl nav iespējams atgūt formu, ne intensīvi sportojot, ne ievērojot stingras diētas, ne veicot masāžas vai citas skaistumkopšanas procedūras, – vienīgais risinājums ir plastiskā ķirurģija.

    Bet, pirms pieņem radikālus lēmumus, dod savam vēderam laiku! Nekas nenotiek uzreiz – ja tam bija nepieciešami deviņi mēneši, lai lēnām izaugtu, tad nevar gaidīt, ka vēders sarausies iepriekšējos izmēros pāris nedēļu vai pat mēnešu laikā.

    Tomēr, ja pēc grūtniecības jau pagājis laiciņš, ķermeņa svars nostabilizējies, bet vēders joprojām sagādā raizes, ir vērts atnākt uz konsultāciju pie plastikas ķirurga.

    Dažreiz vajadzīga tikai liekās ādas noņemšana, bet ir gadījumi, kad jālikvidē arī muskuļu diastāze. Grūtniecības laikā mainās taisno muskuļu izvietojums vēdera priekšējā daļā. Šos muskuļus aptver audi, kas grūtniecības laikā pastiepjas uz sāniem, lai bērnam vēderā būtu vairāk vietas. Pēc mazuļa piedzimšanas muskuļi lēnītēm virzās atpakaļ uz centru. Daļai sieviešu tie pēc tam glīti nostājas savā vietā, bet daļai starp šiem muskuļu blokiem saglabājas diezgan ievērojama sprauga, kas var būt pat vairāku centimetru platumā. Tad vēders izskatās palielināts un piepūties, un sieviete atkal izskatās kā grūtniece.

    Pirmais, kas var palīdzēt šo problēmu risināt, ir speciāli vingrinājumi. Mūsu klīnikā ar to nodarbojas fizioterapeiti, kas izstrādā īpašu vingrojumu kompleksu, lai samazinātu vai pat pilnībā likvidētu muskuļu diastāzi. Taču, ja vingrošana nepalīdz, būs jāmeklē ķirurga palīdzība.

    Otra izteiktākā problēma parasti ir izstaipīta vēdera āda, ko diemžēl nav iespējams koriģēt ar sportošanu. Tad vienīgais risinājums būs plastiskā ķirurģija.

    Vēdera plastika ir radikāls, bet nenoliedzami arī efektīvākais veids, kā atgūt sākotnējo izskatu vai pat iegūt vēl izteiktāku vidukli nekā pirms grūtniecības. Atkarībā no problēmas apjoma var veikt mazo vai pilno vēdera plastiku.

    Mazās vēdera plastikas laikā sakārto tikai zonu zem nabas, likvidējot izstaipīto ādu, liekos taukaudus un strijas. Šīs operācijas laikā naba netiek skarta. Diastāze tiek salabota tikai zem nabas un dažos gadījumos pāris centimetru virs tās.

    Pilno vēdera plastiku veic tad, ja problēmas ir gan zem nabas, gan virs tās. Nekvalitatīvā āda no nabas līdz kaunuma rajonam tiek noņemta, savukārt āda virs nabas, kas ir elastīga, tiek pārvilkta pāri vēderam. Tādējādi tiek likvidēts ādas priekšauts un iegūts pilnīgi gluds vēders. Pacientu tipiskais jautājums parasti ir – kur paliek naba? Naba paliek savā vietā, bet tai tiek izveidots jauns lodziņš.  

    Nereti pēc grūtniecības sievietes vēlas uzlabot gan krūtis, gan vēderu. To visu iespējams paveikt arī vienas operācijas laikā. Šī ir kombinētā operācija, ko saucam par mommy makeover jeb māmiņu pārvērtībām. Vēdera plastiku gan ieteicams veikt tikai tad, kad ģimenes plānošana ir galā, jo atkārtotas grūtniecības laikā vēdera āda atkal izstiepsies un operāciju var nākties atkārtot.

    Strijas un ķeizargrieziena rēta – vai tiešām uz mūžu?

    Nadežda Deržnikele, medicīniskās mikropigmentācijas meistare

    Strijas un ķeizargrieziena rētas ir satraucoša problēma daudzām sievietēm pēc grūtniecības. Rētaudi, ja reiz izveidojušies, nekur nepazudīs. Tas, kā rētas dzīst un veidojas, atkarīgs no ķermeņa īpašībām, un katrai sievietei tas ir individuāli. Lai rēta pilnībā izveidotos, vajadzīgi 6 līdz 12 mēneši. Sākumā tā ir sarkana, bieza un jutīga, bet, laikam ejot, pamazām izbalē un kļūst mīksta.

    Kad rēta ir pilnībā izveidojusies, tā ir gaišāka par apkārtējiem audiem, tāpēc var būt labi pamanāma. Par laimi, mūsdienās gandrīz visam ir rodams risinājums. Šajā gadījumā tā ir medicīniskā mikropigmentācija, ar kuras palīdzību gan rētas,  gan strijas iespējams padarīt nemanāmas.

    Šī ir samērā jauna metode, bet tās pirmsākumi meklējami 20 gadus senā pagātnē, kad popularitāti iekaroja permanentais grims jeb dekoratīvā mikropigmentācija lūpu un uzacu koriģēšanai. Medicīniskajā mikropigmentācijā princips ir tieši tāds pats – ar speciāla aparāta palīdzību ādas virsējā kārtā tiek ievadīts pigments, tikai izmantotie toņi ir gaišāki. Pašas krāsas un to ievadīšanas tehnika gadu gaitā ir stipri mainījušās – tagad ir pieejami daudz kvalitatīvāki materiāli un aparatūra.

    To, cik noturīgs būs rezultāts, ietekmē dažādi faktori, un katram tas būs individuāli. Ja tiek pigmentēti rētaudi, krāsa šajās vietās turēsies labāk nekā uz veselas ādas, kas reģenerējas. Lai pagarinātu rezultāta noturību, apstrādātā vieta jāsargā no saules ar apģērba vai saules aizsargkrēma palīdzību.

    Tomēr jārēķinās, ka rezultāts nesaglabāsies uz mūžu, pēc laika apstrādātā zona būs jāpiekoriģē. Bet tas noteikti nebūs tik ātri kā permanentā grima gadījumā, kad korekcija jāveic reizi gadā. Medicīniskajā mikropigmentācijā izmantotie gaišie ādas krāsas toņi ir samērā noturīgi – atšķirībā no tumšākiem, kurus lieto, piemēram, uzacu ietonēšanai.

    Intīmā labsajūta

    Dr. Ieva Briedīte, ginekoloģe

    Ļoti būtiska, tomēr sabiedrībā mazāk apspriesta tēma ir sievietes intīmā zona pēc grūtniecības. Ja dzemdību laikā makstī izveidojušies plīsumi, tā ir atslābusi un zaudējusi tonusu, sieviete nevar pilnībā izbaudīt intīmās attiecības. Savukārt neveiksmīgi sadzijušas šuves vai sarētojumi var izraisīt maksts sašaurinājumu, un dzimumdzīve var sagādāt sāpes. Atsevišķos gadījumos maksts muskuļu bojājumu dēļ var rasties smaguma sajūta, sāpes vēdera lejasdaļā, urinēšanas traucējumi, un trauma pat var provocēt maksts sienu un mazā iegurņa orgānu noslīdējumus.

    Šādos gadījumos var veikt nelielu operāciju – vaginoplastiku – ar mērķi samazināt vai, gluži pretēji, paplašināt maksti. Operācijas laikā tiek izgriezta daļa maksts gļotādas, lai samazinātu tās apjomu, deformācijas gadījumā tiek izgriezta attiecīgā gļotādas daļa. Lai atjaunotu maksts stingrību, tiek uzliktas papildu šuves uz maksts muskuļiem.

    Dažkārt pēc dzemdībām aktualizējas arī problēma ar mazajām kaunuma lūpām. Lielajām kaunuma lūpām pilnībā būtu jānosedz mazās. Ja tā nav, sieviete var just diskomfortu sportojot, braucot ar velosipēdu vai pat veicot ikdienas aktivitātes. Ja mazās kaunuma lūpas ir palielinātas, bet problēmas nesagādā, viss ir lieliski, satraukumam nav pamata. Ja tās traucē, var veikt mazo kaunuma lūpu korekciju, ko sauc arī par labioplastiku. Operācijas laikā tiek noņemti liekie audi, samazinot kaunuma lūpu apjomu un koriģējot asimetriju.

    Pēc grūtniecības sievietes mēdz sūdzēties arī par sausumu makstī. Šo problēmu lieliski risina hialuronskābes injekcijas intīmās zonas komforta atjaunošanai. Ginekoloģiskajām injekcijām ir diezgan plašs lietojums – ar tām iespējams koriģēt lielo kaunuma lūpu apjomu, maksts sienu atslābumu pēc dzemdībām, risināt urīna nesaturēšanas problēmu un pat palielināt seksuālo baudu, injicējot hialuronskābi G punktā.

    Lai kāda būtu problēma, mūsdienās gandrīz visam ir risinājums. Mūsu klīnikā īpaši domāts par to, lai viss nepieciešamais sievietes labsajūtai būtu pieejams vienuviet un visaugstākajā kvalitātē. Ja ir sajūta, ka labsajūtai kaut kas traucē, noteikti ir vērts konsultēties ar zinošu un saprotošu speciālistu, kas gaidīs tevi klīnikā Aesthetica.

    Sadarbībā ar

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē