• Gatavošanās jaunās ražas sezonai jeb dārza darbi aprīlī

    Reklāmraksts
    11. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ir iestājies pavasaris un tas nozīmē, ka jau pavisam drīz būs iespējams pilnvērtīgi nodoties dārza darbiem. Pirms noskaņoties aktivitātēm dārzā, ir svarīgi saprast, kad un ko sākt sēt, lai ražas plaukumā varētu baudīt pašaudzētos gardumus vai priecāties par krāšņo košumdārzu. Vairāk par to, kādi dārza darbi aprīlī un martā ir veicami, lasi raksta turpinājumā!

    Martā – sēšana un stādīšana iekštelpās

    Marts ir pirmais pavasara mēnesis un tas nozīmē, ka pamazām var sākt pievērsties  dārza atmodināšanai pēc ziemas. Sniegam nokūstot un zemei apžūstot, nogrāb zālienu un atbrīvojies no pērnās sezonas lapām un nokritušajiem zariem. Ja košumdārzā ir iestādīta graudzāle, vēl pirms asnu parādīšanās, tām var apgriezt sausos dzinumus. Gaisa temperatūrai iesilstot, no pieseguma pakāpeniski var atbrīvot rozes un zemcietes un noēnot tos augus, kas nemīl saules gaismu.

    Martā var pievērsties dārzeņu sēšanai iekštelpās – podiņos vai kastēs, lai tos pavasara beigās jau varētu izstādīt siltumnīcā. Salāti un redīsi ir tie, ko sēt martā atklātā laukā. Salātu sēklas spēj dīgt pat 2 līdz 3°C, bet redīsu – 3 līdz 4°C. Tos vislabāk sēt marta beigās, kad augsne ir atkususi aptuveni 2 līdz 3 centimetru dziļumā.

    Aprīlis – dārza darbu sezonas sākums

    Aprīlis ir mēnesis, kad dārza darbiem jāpievēršas jau aktīvāk. Tas ir īstais brīdis, kad veidot jaunas dobes, sēt agros dārzeņus un atsevišķas vasaras puķes. Tāpat var pievērsties zāliena atjaunošanas darbiem, veicot tā vertikulāciju, areāciju. Mēneša beigās, kad zeme jau ir iesilusi, var stādīt dekoratīvos kokus un krūmus. 

    Kad jāsāk gurķu un tomātu sēklu sēšana? 

    Ja Tev ir apsildāmā siltumnīca, tad jau aprīlis ir piemērots laiks, kad stādīt tomātus siltumnīcā. Pretējā gadījumā tomātu stādīšana siltumnīcā būtu jāatliek uz vēlāku laiku, kad gaisa temperatūra naktīs nenoslīd zem 0°C. Augsnes temperatūrai 7 līdz 10 cm dziļumā jābūt +10 līdz +12°C gan dienā, gan naktī. Saulainas dienas pēcpusdiena ir īstais brīdis, kad jānovāc tomāti siltumnīcā. Atceries, ka tie ir jānogriež, nevis jānolauž. Tos nedrīkst uzglabāt citu virs cita, jo saspiesti tomāti ātrāk sabojāsies.

    Gurķu audzēšana siltumnīcā būs iespējama tad, ja augsnes temperatūra ir augstāka par +14 līdz +15°C. Maija vidus ir laiks, kad stādīt gurķus siltumnīcā, savukārt jūnija sākumā to var darīt jau atklātā laukā. Atceries, ka gurķu stādīšana siltumnīcā ir iespējama tikai tad, kad augsne ir iesilusi. 

    Ķiploku un sīpolu stādīšanai jāpievēršas jau savlaicīgi

    Ņem vērā – jo ātrāk ķiplokus iestāda, jo bagātīgāka raža vasarā gaidāma. Vasaras ķiplokus ir ieteicams stādīt aprīļa pirmajā vai vēlākais – otrajā nedēļā.

    Arī sīpoliem ir jāizraugās pareizā vieta, un par tiem ir pienācīgi jārūpējas. Vislabāk tos ir stādīt aprīļa beigās vai maija sākumā. Sīpolu stādīšana pavasarī ietver arī pareizās augsnes sagatavošanu. Tiem piemērota būs vieglas smiltsmāla un mālsmilts augsne.

    Lai būtu informēts par aktuālajiem dārza darbiem pavasara mēnešos un nepalaistu garām kādu dārzeņu vai ziedu sēšanas laiku, noderīgs var būt dārza darbu kalendārs.
    Dārza darbi aprīlī (un martā) ļauj pilnvērtīgi sagatavoties jaunajai ražas sezonai. Ja Tev ir radusies interese par dārzeņu, ogu vai ziedu audzēšanu, būs nepieciešama siltumnīca. Vairāk par to lasi Ondo.lv bloga rakstā “Siltumnīcas ierīkošana savā privātīpašumā: noderīgi ieteikumi un padomi”.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē