• Dzirdes aparāts – uzticams un nemanāms palīgs

    Reklāmraksts
    8. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja tev arvien biežāk šķiet, ka apkārtējie murmina zem deguna, un sāc pārmest viņiem par sliktu dikciju, varbūt vainīgi ir nevis citi, bet tava dzirde. Skaidro Askolds Akers, otolaringologs LOR klīnikā.

    Dzirde ir viena no svarīgākajiem cilvēka maņu orgāniem, jo, pateicoties tai, ne tikai spējam izprast apkārtējās skaņas, bet arī komunicēt viens ar otru. Dzirdi nav iespējams atpūtināt, jo tā strādā arī tad, kad guļam, tāpēc pret to jāizturas saudzīgi, citādi var gadīties saskarties ar dzirdes traucējumiem vai tās zudumu, atzīst otolaringologs.

    Dr. Askolds Akers

    Auss aizbāžņi – palīgs dzirdes aizsardzībai

    Dzirdes pakļaušana skaļām skaņām laika gaitā izraisa auss sensoro šūnu nogurumu. Rezultāts ir īslaicīgs dzirdes zudums vai tinīts (skaņas ausīs). Piemēram, persona, kas apmeklē skaļus koncertus, pēc tam var just apslāpētu dzirdi, zvanīšanu vai dūkšanu ausīs. Tas bieži uzlabojas, atjaunojoties sensorajām šūnām. Tomēr, regulāri pakļaujot dzirdi skaļiem vai ilgstošiem trokšņiem, sensorās šūnas un citas auss daļas var tikt neatgriezeniski bojātas, kā rezultātā rodas neatgriezenisks trokšņa izraisīts dzirdes zudums.

    Trokšņa izraisīts dzirdes zudums var būt tūlītējs, piemēram, ja tiek pakļauts pēkšņam skaļas skaņas uzplūdam (šāviena troksnis, skaļa mūzika u. c.), tomēr biežāk zudums ir pakāpenisks un nereti paliek nepamanīts vai ignorēts, līdz situācija kļūst traucējoša. Sākotnēji var būt grūtības dzirdēt tikai dažas augstas skaņas, piemēram, zvaniņus vai putnu dziesmas. Tā progresējot, dzirdes zudums var apgrūtināt saziņu ar citiem, īpaši tādās vietās kā restorāni vai sabiedriskais transports, kur ir fona troksnis.

    Vislabākais veids, kā mazināt dzirdes traucējumu gūšanas risku, – atbrīvoties no trokšņa vai samazināt trokšņa līmeni tā rašanās avotā. Tā kā tas ne vienmēr ir iespējams, ir pieejami dažādu veidu dzirdes aizsargāšanas līdzekļi. To uzdevums ir samazināt troksni līdz tādam līmenim, kas nenodara kaitējumu dzirdei, vienlaikus saglabājot spēju saklausīt apkārtējās skaņas. Mēs piedāvājam vairākkārt lietojamos auss aizbāžņus, kā arī auss aizbāžņus pēc individuāla pasūtījuma, piemēram, auss aizbāžņi miegam, auss aizbāžņi šāvējiem un medniekiem, braucot ar motociklu vai strādājot trokšņainā vidē.

    Tomēr, ja dzirdes pasliktināšanās sāk traucēt komunikācijai, ir pienācis laiks domāt par dzirdes aparāta nepieciešamību. Lai gan mūsdienās vēl pastāv stereotipi, ka dzirdes aparātus pielīdzina kruķiem, patiesība ir citāda – pēdējo gadu laikā dzirdes aparātu tehnoloģijas attīstījušās tik strauji, ka šobrīd ir iespēja iegādāties komfortablus un pacienta dzīves līmenim piemērotus dzirdes aparātus, atzīst LOR klīnikas ārsti.

    Pie dzirdes akustiķa pacientu biežāk nosūta otolaringologs. Izvērtējot dzirdes līmeņa traucējumu pakāpi un pacienta vajadzības, kopīgi ar pacientu tiek pieņemts lēmums, cik funkcionāls dzirdes aparāts ir nepieciešams. Šobrīd ir visnotaļ plašas iespējas, jo tehnoloģijas šajā jomā attīstās ļoti strauji.

    Jebkurus dzirdes aparātus iedala vairākos līmeņos: vieglai, vidējai vai smagai vājdzirdībai. Tos iedala arī pēc funkcionalitātes pakāpēm atbilstoši klienta prasībām – pamata, bāzes, biznesa un premium.  

    LOR klīnikā piedāvājam saviem klientiem divu ražotāju dzirdes aparātus.

    • Kanādas uzņēmuma Unitron dzirdes aparātus, kas piedāvā atrisināt dzirdes problēmas dažādiem vecumiem, dažādu dzirdes traucējumu veidiem un pakāpēm. Unitron gudrie aparāti atpazīst vidi, kurā atrodas lietotājs, pielāgojas un rada labu dzirdamību dažādās dzīves situācijās.
    • Šveices uzņēmuma Phonak dzirdes ierīces, kas veidotas ar jaunāko tehnisko izstrādņu izmantošanu, ir vienkārši un ērti lietojamas. Plaša automātisko iestatījumu izvēle nodrošina augstu skaņas kvalitāti un augstu runas asumu.

    Dzirdes aparātu funkcionalitāte

    Funkcionalitāte atkarīga no lietotāja vajadzībām. Jo pacienta ikdiena ir vienkāršāka apkārtējo fonu un skaņu ziņā, jo nav nepieciešama tik daudzpusēja skaņu apstrāde kā cilvēkam, kurš ikdienu vada, komunicējot ar dažādiem cilvēkiem, runājot svešvalodās vai nodarbojoties ar mūziku.

    Dzirdes aparāta darbības periods jeb resurss ir pieci gadi – tas ir optimālais laika periods, kad dzirdei, turpinot pasliktināties, nepieciešams spēcīgāks dzirdes aparāts. Vienlaikus, strauji attīstoties tehnoloģijām, ir iespējams iegādāties komfortablāku un modernāku dzirdes aparātu. Pieredze rāda, ka dzirdes aparāti samērā bieži kalpo pat 7–8 gadus.

    Dzirdes aparātu veidi

    Ir dažādu veidu aparāti – visbiežāk izplatīti ir aizauss dzirdes aprāti, bet izmanto arī iekšauss dzirdes aparātus. Bērniem pārsvarā izmanto aizauss aparātus, lai, bērniem augot, tie nebūtu bieži jāmaina.

    Reizi gadā dzirdes aparātam ieteicams veikt apkopi. Lai gan mūsdienās tie ir ūdensizturīgi, vēlams tomēr nepārbaudīt tā izturības slieksni, jo tehnika labāk kalpo, ja par to rūpējas.

    Svarīgi!

    Lai pierastu pie dzirdes aparāta, ir nepieciešams laiks – adaptācijas periods ir 3–12 mēneši. Uzliekot dzirdes aparātu, pilnīgi viss izklausās citādi, nekā ir dzirdēts pēdējos gados, kad dzirde pamazām pasliktinājusies. Šajā laikā vismaz 2–3 reizes ir jāapmeklē akustiķis, lai dzirdes aparātu pieregulētu pacienta vajadzībām.

    Sadarbībā ar

    Vienības gatvē 51, Rīga

    Brīvības gatvē 410, Rīga

    Reģistratūra: +371 25 727 676

    [email protected]

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē