• Bēgot no drēgnuma, neieskrien liesmās! Kas jāņem vērā, lietojot elektrisko sildītāju?

    Reklāmraksts
    22. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock.com
    Masu pasākumus, koncertus un citas publiskās izklaides pandēmijas dēļ šogad labāk atlikt, turpretī apkures sezonas festivāls gan lielai daļai iedzīvotāju ir sācies. Kārtīgi siltummīļi papildus apkurei liek lietā arī elektriskos sildītājus. Diemžēl neuzmanīga ierīču lietošana var beigties ar traģēdiju. Šāgada deviņos mēnešos Latvijas iedzīvotāju elektroietaisēs konstatētas jau 59 elektrotraumas, tostarp arī tādas, kas gūtas no elektrisko sildītāju nepārdomātas lietošanas.

    Mūsdienās pieejami dažādu veidu elektriskie sildītāji – termoventilatori, eļļas sildītāji, konvektori un infrasarkano staru sildītāji. Populārākie no tiem ir eļļas sildītāji, kurus izmanto daudzās mājsaimniecībās, savukārt mazu telpu apsildei daudzi izvēlas termoventilatorus. Eļļas sildītāji tiek uzskatīti par vienu no drošākajiem elektriskās apsildes veidiem, bet ar termoventilatoru lietošanu jābūt daudz uzmanīgākam. Lai elektrisko sildītāju izmantošana mājoklī būtu droša, AS Sadales tīkls apkopojis padomus, kurus likt aiz auss, sagaidot auksto laiku.

    1. Pārbaudi elektriskā sildītāja tehnisko stāvokli!

    Pirms ieslēdz tikko no saimniecības skapja dziļumiem izvilktu elektrisko sildītāju, pievērs uzmanību vada izolācijai, kas laika gaitā mēdz nolietoties un saplaisāt. Ja redzi, ka izolācija ir bojāta, nekādā gadījumā nepieslēdz to elektrotīklam. Tāpat obligāti notrauc no ierīces putekļus – ja tas nav izdarīts, pastāv risks, ka sakarsušie putekļi var aizdegties, radot nelaimi.

    2. Padomā par elektriskā sildītāja novietojumu!

    Tam jāatrodas vismaz metra attālumā no viegli uzliesmojošām vietām un materiāliem (plāns audums, papīrs, sveces u. c.), kā arī vismaz pusmetra attālumā no sienas un mēbelēm. Pārliecinies, ka vads netraucēs pārvietoties, lai aiz tā nevarētu nejauši aizķerties. Īpaši būtiski tam pievērst uzmanību, ja mājoklī uzturas mazi bērni.

    3. Neliec sildītāju uz plauktiņiem, skapīšiem vai citu veidu paaugstinājumiem!

    Lai gan varētu šķist, ka tādējādi elektriskais sildītājs mazāk traucēs pārvietoties, rēķinies, ka nestabili novietota ierīce var nokrist, to var apgāzt mājdzīvnieks un interese par sildelementu var rasties arī maziem bērniem. 

    4. Sildītāju pieslēdz atsevišķai kontaktligzdai!

    Atceries, ka elektriskajam sildītājam jābūt pievienotam atsevišķā kontaktligzdā, nevis pagarinātāja rozešu blokā, jo tā ir lielas jaudas ierīce, kas apvienojumā ar citām elektrotīklam pievienotajām iekārtām var izraisīt tīkla pārslodzi un palielināt aizdegšanās risku.

    5. Neizmanto elektrisko sildītāju kā veļas žāvētāju!

    Jo īpaši tas attiecas uz termoventilatoriem, kuriem šādi tiek bloķēta gaisa cirkulācija. Apģērba žāvēšana uz elektriskā sildītāja ne vien apgrūtina tā darbību, bet arī rada aizdegšanās risku.

    6. Dodoties ārpus mājokļa, sildītāju noteikti atvieno no rozetes!

    Speciālisti neiesaka sildītāju atstāt ieslēgtu arī naktī, jo tas var pārkarst un tuvumā esošie materiāli aizdegties. Lielākā daļa mūsdienu elektrisko sildītāju aprīkoti ar drošinātājiem, kas pārkaršanas gadījumā atvieno ierīci no elektrības padeves, taču jāņem vērā, ka vecākiem modeļiem šādas funkcijas var nebūt.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē