• Atveseļošanās pēc vīrusiem

    Reklāmraksts
    14. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Uzņēmība pret slimībām, tāpat kā organisma spēja ar tām cīnīties, mums katram ir citāda, tā ir atkarīga no daudziem apstākļiem. Lielākā daļa cilvēku, kuri ir inficējušies ar vīrusu un saslimst, atveseļojas divu līdz trīs nedēļu laikā, ja ārstējas. Tomēr ir pacienti, kam simptomi izpaužas ilgāk nekā varētu gaidīt, infekcija sekas mēdz būt ilgstošākas. Kādēļ tā un ko iesākt?

    Pēcvīrusu nogurums

    Tā sauktais pēcvīrusu jeb postvīrusu nogurums ir atšķirīgs no „parastā” noguruma, kad cilvēka spēki atjaunojas pat pēc neilgas atpūtas. Cilvēks ar pēcvīrusu nogurumu kopumā jūtas slikti. Iekaisuša kakla sāpēm var pievienoties galvassāpes, kļūst grūti koncentrēties, var sākties muskuļu un locītavu sāpes, pietūkst limfmezgli. Nav pārsteidzoši, ka šādi simptomi var ārkārtīgi novājināt organismu, pat līdz pilnīgam spēku izsīkumam.
    Postvīrusu noguruma simptomi ir ļoti līdzīgi vai pat precīzi tādi paši kā cilvēkam, kuram ir hronisks noguruma sindroms: miegā neizdodas pietiekami atjaunoties (cilvēks pamostas saguris), jūtas noguris pat pēc nelielas garīgās vai fiziskās slodzes.

    Šķiet, pēcvīrusu noguruma izraisītājs ir organisma reakcija uz pašu vīrusu. Šāds nogurums pēc vīrusu saslimšanām var būt saistīts ar ķermeņa imūno reakciju uz sākotnējo infekciju. Cīnoties ar vīrusu, imūnsistēma izdala citokīnus – vielas, kas veicina iekaisumu un izraisa daudzus klasiskus vīrusu infekcijas simptomus, piemēram, vispārēju savārgumu, sāpes. Tā ir daļa no organisma aizsargreakcijas pret iebrucēju, un parasti tā apstājas, tiklīdz ar pašu vīrusu ir tikts galā. Tomēr jaunākie pētījumi liecina, ka dažos gadījumos citokīnu līmenis nespēj normalizēties, izraisot pastāvīgus simptomus. Citi postvīrusu noguruma iemesli var būt nervu audu iekaisums vai indivīda neparasta reakcija uz vīrusu, kas kādu laiku palicis miera stāvoklī.

    Simptomi un ārstēšanās

    Ķermenim vajadzīgs laiks un enerģija, lai cīnītos pret vīrusiem, tas nozīmē, ka ir nepieciešams apstāties ikdienas skrējienā, ierasto “nolikt uz pauzes”. Iespējams, cilvēkam ir kārdinājums jau skriet iepirkties, pagatavot īpašu maltīti, kam citkārt neatliek laika, izmazgāt veļu, uzkopt istabas, taču šādi tiks izdarīts slikts pakalpojums sev. Nemaz nerunājot par došanos uz darbu vai skolu. Palieciet mājās, atlieciet lielos plānus, ļaujiet ķermenim atpūsties! Lai veselība ir pirmajā vietā!

    Līdztekus tam, ka šādi palīdzat organismam atgūties, palikšana mājās novērš arī vīrusa izplatīšanos, neskars cilvēkus jūsu „burbulī” – darba vietā un citur. Vīrusi var būt īpaši bīstami senioriem un maziem bērniem, tāpēc ir ļoti svarīgi izvairīties no šādas saskares, kamēr esat vīrusa pārnēsātājs.
    Tipisks vīrusu simptoms ir augsts drudzis, kas var izraisīt pastiprinātu svīšanu. Iespējama arī vemšana vai caureja. Ķermenim ir nepieciešams daudz šķidruma, lai aizstātu zaudēto un īpaši – lai cīnītos pret infekciju. Vislabāk dzert ūdeni, taču varat izvēlēties arī zāļu tēju ar medu.

    Pietiekama šķidruma uzņemšana var nomierinoši ietekmēt slimības simptomus, vienlaikus saglabājot organismā hidratāciju.

    Un vēl ir svarīgi zināt, ka ir divas vielas, no kā slimības laikā vajadzētu izvairīties – alkohols un kofeīns. Ļaujiet organismam no tām atpūsties!

    Lai šūnas atveseļotos un atjaunotos, ir nepieciešami vitamīni un noteikti minerāli, ko organisms pats neražo, bet tos ir iespējams uzņemt ar pārtiku. Slimības laikā savu ēdienkarti der veidot īpaši rūpīgi un pārdomāti, iekļaujot tajā vairāk augļu, dārzeņu, zaļumu, pākšaugu, riekstu un graudaugu.

    Mēs bieži aizmirstam, cik ļoti mūsu emocijas un attieksme ietekmē arī fizisko pašsajūtu. Pozitīvas attieksmes saglabāšana slimības laikā var palīdzēt ātrāk atlabt!

    Labākās zāles – kvalitatīvs miegs

    Televīzijas skatīšanās slimojot nav pati sliktākā doma, tomēr nevajadzētu savus iecienītos seriālus skatīties visu nakti. Nepieciešamākās zāles jūsu ķermenim ir miegs, kas arī samazina nopietnu vīrusu komplikāciju risku. Ieteicams doties pie miera agrāk nekā parasti un gulēt, gulēt, gulēt. Lai dotu ķermenim vairāk laika atgūties, var nedaudz pagulēt arī dienas laikā. Protams, ir grūti iemigt ar aizliktu degunu vai tad, ja moka klepus.

    Izmēģiniet šos padomus, lai atvieglotu elpošanu un labāk izgulētos:

    • izmantojiet papildu spilvenu, lai guļot galva būtu piepacelta, tas atvieglos augšējo elpceļu spiedienu;
    • pirms gulētiešanas, ja iespējams, ejiet karstā vannā vai dušā;
    • mitriniet gaisu guļamtelpā, kad vien ir iespējams.

    Sauss gaiss, kas raksturīgs dzīvokļos apkures sezonas laikā, var pasliktināt simptomus, bet mitrs – palīdzēt gļotādu atveseļošanās procesam!

    Latvijā ražots produkts organisma aizsargspēju veicināšanai

    “Lotos Pharma” piedāvā produktu organisma aizsargspēju veicināšanai – “Imunosil Virufix. Tā sastāvā ir pieci elementi – D vitamīns, cinks, kvercetīns, C vitamīns un melatonīns. Cinks, vitamīni C un D veicina normālu imūnsistēmas darbību, kvercetīns sniedz pozitīvu ietekmi cīņā ar vīrusiem, savukārt melatonīns palīdz samazināt iemigšanai nepieciešamo laiku.

    “Imunosil Virufix var lietot no 18 gadu vecuma: 2 sarkanās kapsulas 1 reizi dienā no rīta un 1 balti zilo kapsulu 1 reizi dienā 20 min. pirms gulētiešanas.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē