• Sargi savu farmaceitu! Ieteikumi aptieku apmeklējumam un medikamentu iegādei

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    20. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Farmaceiti aicina ikvienu būt atbildīgiem par savu un savu tuvinieku veselību ietekmējošu rīcību saistībā ar Covid-19 izplatību un iesaka vairākus vienkāršus ar aptiekas pakalpojumiem saistītus padomus, kas var palīdzēt sargāt veselību un atvieglot ikdienu Latvijā izsludinātās krīzes situācijā.

    Aptiekas ir pirmās nepieciešamības pakalpojumu sniedzēji, kas ārkārtas situācijā darbu nepārtrauc, tāpēc iedzīvotāji, dodoties uz aptieku iegādāties zāles, aicināti būt īpaši atbildīgi pret sevi un citiem. Aptieku īpašnieku asociācija (AIA) informē, ka aptiekās tiek veikti pastiprināti higiēnas un epidemioloģiskās drošības pasākumi, un mazināta fiziska kontakta iespējamība, lai nodrošinātu maksimālu klientu un aptiekās strādājošā personāla (farmaceitu) drošību.

    «Šķietami nelielas izmaiņas rīcībā un ikdienas uzvedībā var būt noteicošas veselības saglabāšanai. Tādēļ atgādinām Latvijas iedzīvotājiem dažus praktiskus padomus rīcībai, kas saistīta ar aptiekas pakalpojumiem, farmaceitisko aprūpi, zāļu un citu aptiekas produktu iegādi. Iespēju iegūt koronavīrusu nosaka sarunas vai kontakta laiks ar inficēto personu. Tādēļ ir vēlams izvairīties no ilgstošas tiešas komunikācijas, no garāka brauciena sabiedriskajā transportā un ilgākas iepirkšanās, tas attiecināms arī uz pirkumiem aptiekā,» uzsver Vadims Brižaņs, Mēness aptiekas farmaceits.

    Ieteikumi aptieku apmeklēšanai:

    1. Ja dodaties uz aptieku, farmaceiti aicina iepriekš pārdomāt vajadzīgo pirkumu sarakstu, laikus sagatavot personu apliecinošo dokumentu e-receptē izrakstīto medikamentu iegādei, sagatavot ērti pieejamu maksājumu karti vai naudu, lai iespējami ātri varētu saņemt vajadzīgo preci. Nedrūzmējieties, atrodoties aptieku telpā, ievērojiet mediķu norādīto drošo distanci no pārējiem apmeklētājiem vairāk nekā metra attālumā.
    2. Lai aptiekās neradītu lieku drūzmu, pirkumiem aptiekā iespēju robežās izvēlieties laiku, kas nav tā dēvētās pīķa stundas darba dienu pēcpusdienās. Aptieku vajadzētu apmeklēt vienam ģimenes loceklim, nevis doties uz aptieku ģimenei kopā. Lai pasargātu vecāka gadagājuma ļaudis no inficēšanās, vēlams medikamentu pirkumus uzticēt tuviniekiem. Ja ir novēroti elpceļu slimības simptomi, izvairīties no aptiekas apmeklējuma, lūgt palīdzību kaimiņiem, tuviniekiem.  
    3. Būsim atbildīgi, iegādājoties medikamentus mājas aptieciņai! Atgādinām, ka visiem medikamentiem ir jāievēro strikti uzglabāšanas noteikumi, kā arī speciālistu noteiktais derīguma termiņš. Neatbilstošos apstākļos un ilgāk par noteikto laiku uzglabāti medikamenti var radīt nopietnus draudus veselībai, savukārt nepareizi sadzīves atkritumos izmesti medikamenti rada apdraudējumu videi, tādējādi nākotnē arī apdraudot iedzīvotāju veselību.
    4. Medikamentu nepieciešamības gadījumā uzreiz nedodieties uz aptieku, bet izmantojiet aptieku mājas lapas, mobilās aplikācijas un preču iegādi internetā. Tādējādi, neizejot no mājas, uzzināsiet, kur ir tieši jums vajadzīgā prece. Ir jārēķinās, ka pašlaik jo īpaši atsevišķu preču atlikumi var būt strauji mainīgi, tādēļ pirms došanās zāles vai kādu citu aptiekas produktu iegādāties, iesakām sazināties ar izvēlēto aptieku un pārliecināties par šīs preces pieejamību.

     

    Covid-19 izraisītās ārkārtas situācijas laikā aptieku apmeklētāji aicināti:

    • sekot valdības institūciju ieteikumam; neatliekamas vajadzības gadījumā apmeklējot aptieku, ievērot valdības noteikto 2 metru distanci starp cilvēkiem;
    • mazajās aptiekās neuzturēties vairāk par diviem cilvēkiem vienlaikus;
    • nedoties uz aptieku pēc nebūtiskām lietām, rūpējoties par savu un pārējo Latvijas iedzīvotāju veselību un dzīvību;
    • gadījumā, ja nepieciešams aptiekas apmeklējums karantīnas laikā (piemēram, jāiegādājas medikamenti hroniskajai saslimšanai, jo zāļu nelietošana apdraud dzīvību), lietot sejas masku, cimdus un/vai citus aizsardzības līdzekļus, lai samazinātu iespēju nodot vīrusu farmaceitiem un citiem aptiekas apmeklētājiem; ja iespējams, e-veselības vidē norādīt, ka recepšu medikamentus izņems cita persona (kura to var darīt, ierodoties aptiekā ar e-receptes numuru un personu apliecinošu dokumentu).

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē