• Elektronisko stikla vai infrasarkano. Kādu termometru izvēlēties?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    3. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Šobrīd, pieaugošās Covid-19 pandēmijas un citu vīrusu laikā, īpaši tiek pieprasīts novērot ķermeņa temperatūru, kas ir viens no drošākajiem signāliem par veselības stāvokli. Kādu termometru tam izvēlēties, jo piedāvājums ir ļoti plašs. Skaidro Euroaptieka farmaceite Zane Melberga.

    Katram cilvēkam var atšķirties vidējā ķermeņa temperatūra. Tā var svārstīties no 35,5°C līdz 36,6°C. Līdz ko ķermeņa temperatūra ir no 37,0°C līdz 37,2°C var liecināt par vīrusa vai bakteriālas infekcijas pazīmi. Tas, ka ķermeņa temperatūra paaugstinās, ir labi, jo liecina, ka organisms cīnās ar iekļuvušo slimības izraisītāju, radot tam neciešamus apstākļus eksistēšanai.

    Bet kādu termometru izvēlēties, kurš visprecīzāk noteiks ķermeņa temperatūru?

    Elektroniskie jeb digitālie termometri 

    Tie ir ātri un precīzi, tomēr ar 5 minūšu mērīšanas ilgumu būtu jārēķinās. Ierasti tie ir ar ūdens necaurlaidīgu korpusu, lielākā daļa termometra korpusa ir izturīgi pret triecieniem, piedevām vairākiem modeļiem ir lokans gals, dažkārt arī neslīdoša materiāla, kas atvieglo mērīšanas procesu.

    Daudziem modeļiem ir skaņas signāls, taču, veicot pareizu temperatūras mērījumu, mērot padusē, šis skaņas signāls var maldināt, jo dažkārt precīzam mērījumam ar 1 minūti nepietiek.

    Šie termometri ir ļoti jutīgi, tādēļ mērījuma precizitāti var ietekmēt emocionālais stāvoklis, stress, kustības un citi blakusapstākļi.

    Stikla termometri 

    Tie ir piemēroti cilvēkiem, kas pieraduši pie iepriekš lietotajiem dzīvsudraba termometriem. Ar stikla termometru temperatūru var mērīt padusē, mutē, cirksnī vai taisnajā zarnā. Ja mēra padusē, tas jāsilda no 5 līdz pat 10 minūtēm. Gados vecāki cilvēki var iegādāties stikla termometrus arī ar palielināmo stiklu, ērtākai mērījumu nolasīšanai.

    Stikla termometriem trūkums ir ilgais temperatūras noteikšanas laiks, turklāt atšķirībā no dzīvsudraba termometriem – tos nokratīt ir vēl grūtāk. Savukārt, ja stikla termometrs nokrīt un saplīst, nav jāuztraucas par tā kaitējumu veselībai un dabai. 

    Infrasarkanie termometri 

    Temperatūras mērījumu iespējams iegūt ātri, precīzi un tā lietošanai nav vajadzīgas īpašas prasmes. Termometra sensora elements uztver infrasarkano starojumu no ķermeņa virsmas, tos tālāk pārveidojot par digitālo ekvivalentu un parādot ekrānā. Šie termometri īpaši piemēroti uzņēmumos, ēdināšanas vietās vai citviet, kur ikdienā apgrozās daudz cilvēku un ir nepieciešams veikt bezkontakta temperatūras mērījumu.

    Ar šo termometru ļoti ērti veikt mērījumu arī mazuļiem, jo mērīšana notiek 2–3 sekundes, kad ierīce atrodas apmēram 2 cm attālumā no ķermeņa virsmas.

    Šiem termometriem mērāmās temperatūras diapazons ir lielāks – līdz pat 100 grādiem. Attiecīgi tos iespējams izmantot ne tikai ķermeņa, bet arī apkārtējās vides, piemēram, istabas, mazuļa ēdiena vai vannas ūdens temperatūras mērīšanai, iepriekš to noregulējot uz attiecīgo režīmu. 

    Kurš termometrs ir visprecīzākais?

    Nav viena tāda visprecīzākā termometra – katram no termometru veidiem ir savi plusi un mīnusi, tādēļ ieteicams izvēlēties to, kas katram šķiet ērtāks lietošanā.

    Farmaceite norāda, ka svarīgi paturēt prātā pāris aspektus, kas var ietekmēt termometra mērījuma rezultātus. Piemēram, cilvēkam pēc intensīvas sportošanas uz īsu brīdi var uzrādīties augstāka temperatūra. Savukārt pēc pastaigas aukstā dienā pirmais mērījums atšķirsies no tā, kāds tas būs pēc 10 vai 15 minūtēm. Ja termometram ir baterijas, tad svarīgi sekot līdzi, vai gadījumā to darbība netuvojas beigām, jo arī tas var ietekmēt termometra rādījuma precizitāti.  

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē