• Vīna reģionu ceļvedis: no Bordo līdz Toskānai

    Reklāmraksts
    17. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Vīna reģioni visā pasaulē piedāvā ne tikai neaizmirstamus skatus, bet arī lielisku augsni un klimatu, kurā iespējams izaudzēt debešķīgas ogas. Šajā ceļvedī aplūkosim dažus no slavenākajiem vīna reģioniem, iedziļinoties to unikālajās īpašībās, vīnogu šķirnēs un burvībā, kas padara viņu vīnus īpašus.

    Bordo, Francija

    Bordo, kas atrodas Francijas dienvidrietumos, neapšaubāmi ir slavenākais vīna reģions pasaulē. Reģions ir pazīstams ar savām prestižajām pilīm un gadsimtiem senajām vīna darīšanas tradīcijām, un tajā tiek ražoti daži no labākajiem vīniem, galvenokārt sarkanajiem, pasaulē. Vīns ir nozīmīga Francijas kultūras sastāvdaļa un, ne velti, jo no Bordo nāk atzīti un visā pasaulē populāri vīni, piemēram, Château Margaux.

    Bordo ir izteikts jūras klimats, ko ietekmē Atlantijas okeāns, nodrošinot mērenas ziemas un siltas vasaras. Reģionā ir daudzveidīga augsne -grants, kaļķakmens un māls, kas veicina vīnu kompleksās garšas un lielisko struktūru.

    Vīnogu šķirnes

    Reģionā tiek audzētas gan sarkanās, gan baltās vīnogas, kas tiek izmantotas, lai radītu  izsmalcinātas garšas.

    1. Cabernet Sauvignon – pazīstamas ar dziļo krāsu, lielajām ogām un spēcīgajiem tanīniem, veicina Bordo vīnu struktūru un novecošanas potenciālu. Šīm ogām piemīt upeņu, kazeņu un ciedra garša ar piparmētru un eikalipta notīm. Novecojot, tās garšas pastiprinās, radot spēcīgākas un sarežģītākas vīna notis.
    2. Merlot – izplatītākā vīnoga Bordo regīonā, kas pazīstama ar mīkstākām ogām, kas nogatavojās agrāk, salīdzinājumā ar Cabernet Sauvignon. Vīnogas piedāvā plūmju, ķiršu un šokolādes garšas, bieži nodrošinot samtainu notis.
    3. Sauvignon Blanc – vīnogas ir pazīstams ar skābeno un dinamisko aromātu, un tās ir galvenā Bordo baltvīnu sastāvdaļa. Šīm vīnogām piemīt zaļo ābolu, laima un ērkšķogu garšas, ar zālaugu un bulgāru piparu notīm.

    Šampaņas, Francija

    Šampaņas atrodas Francijas ziemeļaustrumos un tas ir vienīgais reģions, kuram atļauts marķēt savus dzirkstošos vīnus ar nosaukumu «Šampanietis». Šis reģions ir pasaulē slavens ar saviem dzirkstošajiem vīniem.

    Šampaņas vēsais klimats un krītainā augsne ir ideāli piemērotas vīnogu audzēšanai, kas satur augstu skābumu. Šādas vīnogas ir ļoti svarīgas dzirkstošā vīna pagatavošanai. Unikālā augsne piešķir šampanietim raksturīgu mineralitāti.

    Vīnogu šķirnes

    1. Chardonnay – Chardonnay ir vienīgā balto vīnogu šķirne, kuru var izmantot šampanieša ražošanā. Chardonnay piešķir vīnam eleganci, smalkumu un ilgmūžību. Tas bieži tiek saistīts ar vieglāku, smalkāku šampanieša stilu, kas veicina vīna svaigumu un piedāvā citrusu notis. Tipiska šī vīna garša ietver zaļo ābolu, citronu un laimu, ar ziedu notīm.
    2. Pinot Noir – Pinot Noir ir viena no galvenajām sarkano vīnogu šķirnēm, ko izmanto šampanieša ražošanā. Pinot Noir piešķir vīnam intensitāti. Tas veicina vīna sarežģītību un bagātību un šī vīnogu šķirne ir būtiska daudzu šampanieša vīnu veidošanā. Pinot Noir rakstturīgi aromāti ietver sarkanos augļus, piemēram, ķiršus un avenes, ar papildu ābolu

    Toskāna, Itālija

    Toskāna Itālijas centrālajā daļā ir viens no valsts svarīgākajiem vīna reģioniem, kas ir slavens ar saviem Sangiovese vīniem. Reģionā ir iespējāms badīt ne tikai vīnau, bet arī gleznainās ainavas un vēsturiskās pilsētas.

    Toskānā valda Vidusjūras klimats ar karstām, sausām vasarām un mērenām ziemām. Reģiona daudzveidīgajā teritorijā ietilpst māla, kaļķakmens un smilšainas augsne.

    Vīnogu šķirnes

    1. Sangiovese – Sangiovese ir populārākā vīnoga Toskānā. Tā ir pazīstams ar augstu skābumu un spilgti sarkano augļu garšu. Sangiovese vīnogas ir daudzpusīgas un no tām var ražot dažādus vīnus, sākot no viegliem, augļu vīniem līdz bagātīgiem un sarežģītiem dzērieniem. Tipiskās ogu garšas ir ķiršu, zemeņu un plūmju aromāti ar tomātu lapu, kaltētu garšaugu un tabakas notīm.
    2. Merlot – Šīs ogas bieži izmanto, lai vīnam piešķirtu maigas notis un augļu garšu. Merlot nodrošina samtainu tekstūru un palīdz līdzsvarot Sangiovese izteiktās garšas.

     

    No vēsturiskajiem Bordo vīna dārziem līdz novatoriskajām Toskānas vīna darītavām, vīna reģioni piedāvā aizraujošu garšu un tradīciju apvienojumu. Katra reģiona unikālā klimata, augsnes un vīnogu šķirņu kombinācija rada vīnus, kas ir raksturīgi tikai konkrētajam reģionam. Neatkarīgi no tā, vai esat pieredzējis vīna pazinējs vai zinātkārs iesācējs, izpratne par šiem reģionu palīdzēs iegādāties piemērotāko vīnu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē