• Vēdera plastika jaunajai māmiņai

    Reklāmraksts
    3. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kad jaunā māmiņa pēc dzemdībām sāk atgūt iepriekšējo fizisko formu, bieži vien bažas rada vēders, kas vairs nav tik gluds, kā bija pirms grūtniecības. Kā šādos gadījumos var palīdzēt estētiskā ķirurģija un kā vēdera plastikas operācija var uzlabot sievietes dzīves kvalitāti, skaidro Plastikas ķirurģijas klīnikas plastikas ķirurgs Ansis Ģīlis.

    «Grūtniecības laikā mainās gan sievietes hormonālais stāvoklis, gan svars un vēdera apjoms. Kad grūtniecība ir noslēgusies, bērniņš ir piedzimis, dažus mēnešus vēl ir satraukums par mazuļa zīdīšanu, negulētām naktīm, jauno dzīves ritmu, un tad pienāk brīdis, kad pamazām atsākas normāls ikdienas režīms, kur fokusā parādās arī jaunās māmiņas vajadzības… Sāk atgriezties iepriekšējais svars, sieviete sāk pievērsties fiziskajām aktivitātēm, atsāk doties uz treniņiem, taču ir problēmzonas, kur ar fiziskajām aktivitātēm vien iepriekšējo formu atgūt nevar. Vēdera lejasdaļā āda var būt nokarena, liekie tauki mēdz uzkrāties sānos un vietā starp krūtīm un ribām – tās ir zonas, kurās atbrīvoties no liekajiem taukiem pašas spēkiem ir grūti. Diezgan daudzām pēc grūtniecības izveidojas arī diastāze, kad starp vēdera muskuļiem ir atstarpe, vēders ir izgāzies uz āru un vēdera taisnie muskuļi ir atbīdījušies viens no otra, ir apgrūtinoši veikt vēderpreses vingrinājumus. Ja tas ikdienā rada diskomfortu, mums, plastikas ķirurgiem, ir risinājums. Vēdera plastika jeb abdominoplastika ir ķirurģiska operācija, kuras laikā likvidējam lieko ādu un taukus no vidukļa un vēdera lejasdaļas un nostiprinām vēdera priekšējās sienas muskuļus,» stāsta plastikas ķirurgs Ansis Ģīlis.

    Plastikas ķirurgs Ansis Ģīlis

    Cik ātri var plānot operāciju?

    Apmēram sešus mēnešus pēc zīdīšanas beigām, kad jaunās māmiņas hormonālais stāvoklis ir stabilizējies un arī svars ir stabils, var apsvērt domu par ķermeni konturējošu operāciju – vēdera plastiku vai tauku atsūkšanu un tauku pārstādīšanu. «Bērniņa zīdīšanas laikā nekādas medicīniskas un ķirurgiskas manipulācijas, kas nav dzīvību glābjošas, neplānojam. Operāciju varam plānot, kad sieviete ir sasniegusi savu mērķa jeb ideālo svaru un tas ir stabils. Ja pēc vēdera plastikas operācijas svars vēl krītas, ideālu kosmētisko efektu nevaram garantēt, jo uz vēdera atkal var veidoties ādas noslīdējums,» skaidro Ansis Ģīlis, uzsverot, ka lēmums par vēdera plastikas operāciju var būt kā pavērsiena punkts sievietes attieksmei pret savu veselību un ķermeni kopumā. «Ja līdz operācijai mājas darbs jau ir paveikts, sievietei ir veselīgs uzturs un regulāra fiziskā slodze, audi būs labāk apasiņoti, arī ādas kvalitāte būs labāka, līdz ar to būs arī labāks pēcoperācijas kosmētiskais efekts.»

    Ja sieviete pēc vēdera plastikas operācijas plāno vēl kādu grūtniecību, jāņem vērā – lai viss pilnībā būtu sadzijis, vajadzēs 9 līdz 12 mēnešus. «Vēl vienu grūtniecību var plānot gadu, pusotra pēc vēdera plastikas operācijas, lai hormonu svārstības grūtniecības laikā neapdraudētu dzīšanas procesu un iespējamais dzīšanas iekaisuma faktors neapdraudētu grūtniecību, kamēr auglis vēl ir pavisam mazs un sāk veidoties gaidāmā mazuļa orgānu sistēmas.»

    Kad vēdera plastiku nedrīkst veikt?

    Plastikas ķirurgs Ansis Ģīlis skaidro, ka ļoti svarīgi, lai sieviete apzinās – vēdera plastika ir liela apjoma ķirurģiska operācija un pēcoperācijas periodā ir jārēķinās ar zināmiem ierobežojumiem. «Pirmkārt, ir jāsaprot pacientes vēlmes, gaidas, kurām ir jābūt salāgotām ar pacientes audu stāvokli un anatomiju kā tādu. Protams, ļoti svarīgs ir sievietes vispārējais veselības stāvoklis. Ja ir hroniskas slimības (piemēram, sirds mazspēja, nekontrolēts cukura diabēts, neārstēts paaugstināts asinsspiediens, B hepatīts, nieru mazspēja) – tas nepieļauj liela apjoma operācijas veikšanu. Brīdinām arī par smēķēšanas riskiem. Ja pacientei ir cukura diabēts vai viņa smēķē, ir pat sešas reizes augstāks risks, ka būs dzīšanas problēmas un pēc operācijas nāksies ilgstoši doties uz pārsiešanām. Savukārt pacientēm ar izteikti palielinātu svaru pirmais solis ir liekā svara samazināšana, un tikai pēc tam var domāt par estētisko ķirurģiju.»

    Soli pa solim pretī izcilam rezultātam

    Kad sieviete ir pieņēmusi lēmumu veikt vēdera plastiku, pirmais solis ir konsultācija pie plastikas ķirurga. «Pirmās vizītes laikā iepazīstamies ar pacienti, ar viņas kopējo veselības stāvokli, izrunājam, vai ir kādas veselības problēmas, alerģijas, iepriekš veiktas medicīniskas manipulācijas. Saprotam, cik ilgs laiks ir pagājis kopš grūtniecības un dzemdībām, izvērtējam pacientes sūdzības, lokālo audu stāvokli un secinām, vai uz vēdera ir liekā āda un ādas pārkare, cik liels ir liekās ādas apjoms, kāds ir ādas stāvoklis, – ja ādas pārkare ir liela, vai krokā vēdera lejasdaļā nav kādas ādas problēmas. Tad izvērtējam, vai ir liekie tauki, kurās zonās, cik daudz un cik tie ir traucējoši, iespējams, jāplāno arī tauku atsūkšana, un izvērtējam, vai ir kāda zona, kur šie tauki var noderēt. Tas, ko mūsdienās varam izdarīt, – vienas operācijas laikā veicam ne tikai vēdera plastiku un tauku atsūkšanu no problēmzonām, bet arī atsūkto tauku pārstādīšanu. Tie ir sievietes pašas audi, ar kuriem var piekonturēt kādas ķermeņa zonas (piemēram, iedot papildu tilpumu krūtīm dekoltē zonā, mazināt krūšu asimetriju, grumbas sejā, rētas). Tiek veikta arī ultrasonogrāfiskā izmeklēšana, lai pārliecinātos, kāds ir vēdera sienas stāvoklis, vai nav diastāze. Ja ir, tad, cik tā ir liela, vai nav vēdera trūce, cik liels ir zemādas tauku slānis,» skaidro Ansis Ģīlis, uzsverot, ka Plastikas ķirurģijas klīnikā iespējams veikt pilnīgi visus izmeklējumus, kas nepieciešami pirms operācijas, – kardiogrammu, ultrasonogrāfiju, asins analīzes un urīna analīzi. «Svarīgi pārliecināties, ka pacientei droši var veikt vispārējo anestēziju, ka nav nekādu risku, ir normāla asinsrece, nav trombozes vai asiņošanas risku, nav nekādu iekaisumu faktoru, kas liecinātu par infekciju. Izvērtējam arī sirds stāvokli, lai pārliecinātos, ka organisms tiks galā ar medikamentiem un pēcoperācijas periodu. Pirms operācijas tiek ieplānota arī anesteziologa konsultācija, kur speciālists iepazīstas ar pacientes analīžu rezultātiem un izstāsta par operācijas norisi un pēcoperācijas periodu.»

    Operācijas dienā paciente stājas klīnikā, pirms operācijas visu vēlreiz pārrunājam, tiek veikti mērījumi un marķējumi uz ādas, detalizēti izrunājam, kāda būs griezuma līnija un kurās vietās tiks atsūkti tauki.

    «Operācija notiek vispārējā anestēzijā. Grieziens ir vietā, kur veidojas vēdera kroka. Ja sievietei bijis ķeizargrieziens, tad arī šīs operācijas atstātā rēta būs tajā pašā vietā, tikai mazliet garāka uz sāniem. Papildus arī paliek maza rētiņa ap nabu. No vēdera lejasdaļas tiek noņemta liekā āda, savukārt āda no vēdera augšdaļas tiek nostiepta līdz vajadzīgajam līmenim. Ja sievietei ir diastāze, ar šuvēm fiksējam arī vēdera muskuļus, starp kuriem ir bijis atstatums. Operācija tiek veikta pēc iepriekš izrunāta un apstiprināta plāna un mērījumiem, lai panāktu vislabāko kosmētisko efektu. Atkarībā no tā, cik liels ir apjoms un papildu manipulācijas, operācija ilgst no divarpus līdz piecām stundām. Pirmo nakti pēc operācijas paciente paliek pie mums klīnikā, tiek monitorēta viņas sirdsdarbība, asinsspiediens, skābekļa daudzums asinīs, veikta nepieciešamā atsāpināšana.»

    Pēc operācijas

    • Nedēļu pēc operācijas tiekamies ar pacienti kontrolvizītē, lai izņemtu diegus. Vizītē mēnesi pēc operācijas novērtējam, kā norit dzīšanas process, un konsultējam par rētu kopšanu. Protams, ja ir nepieciešamas papildu pārsiešanas, tiekamies biežāk.
    • Ir jārēķinās, ka atkarībā no operācijas apjoma pēcoperācijas periodā ir zināmi ierobežojumi. Ja ir veikta tikai vēdera lejasdaļas plastika, noņemta liekā āda, pēcoperācijas periods ir salīdzinoši vienkāršāks – ir viegls uztūkums, var būt kāds zilums.
    • Ja ir veikta vēdera pilnā plastika, turklāt kombinācijā ar diastāzes korekciju, tad atkarībā no operācijas apjoma pēcoperācijas laikā trīs līdz sešas nedēļas ir jānēsā speciāla korsete.
    • Zonām, kurās ir bijusi tauku atsūkšana, arī paredzēts speciāls kompresijas apģērbs, kas palīdz mazināt tūsku un ir jānēsā mēnesi pēc operācijas.
    • Pirmais mēnesis ir miera periods, kad vēl būs samērā liela tūska, sāpīgums pieskaroties. Triju četru nedēļu laikā uzsūcas zemādas zilumi. Operācijas zonā un grieziena vietu apvidū, kamēr atjaunojas normāla šķidruma cirkulācija, būs uztūkums. To palīdzēs mazināt vakuummasāžas un limfodrenāža.
    • Lai uzlabotu rētu stāvokli, jāizmanto silikona gels vai silikona gela plāksteri. Zinātniski pierādīts, ka ārējais spiediens rētas ātrāk izlīdzina. Visefektīvāk būtu rētu nepārtraukti masēt, bet, tā kā tas nav iespējams, otrs efektīvākais palīgs ir silikons, kas rada šo ārējo spiedienu uz rētu. Jo biezāks silikona slānis, jo efekts ir labāks. Šādi rēta pamazām tiek izlīdzināta, un jau četrus piecus mēnešus pēc operācijas rētas ir mīkstas un plānas.
    • Nedrīkst atrasties stāvošā ūdenī (vannā, džakuzi, baseinā, ezerā) – pirmo mēnesi pēc operācijas arī tas ir riska faktors iekaisuma procesiem. Nav ieteicama arī pastiprināta svīšana, piemēram, ejot pirtī.
    • Pirmos trīs mēnešus pēc operācijas nedrīkst veikt vēderpreses vingrinājumus. Sportošanu, kas neietver agresīvu vēdera vingrināšanu, var atsākt mēnesi pēc operācijas.
    • Pirmajā gadā pēc operācijas, atrodoties saulē, rētas vajadzētu piesegt ar silikona plāksteriem vai apģērbu. Kamēr rēta ir apsārtusi, tā saulē var iedegt ļoti tumša, pēc tam rētu ir grūti koriģēt, bieži vien to var izdarīt tikai ķirurģiski.
    • Gadu pēc operācijas tiekamies ar pacienti vēlreiz, lai apskatītu rezultātu. Būtiski, lai pēc vēdera plastikas operācijas nebūtu lielu svara svārstību.

    Ņem vērā!

    Ja rētas arī pēc gada ir izteiktas, ar lāzera palīdzību tās var padarīt gaišākas un plakanākas. Var izmantot arī mikropigmentāciju vai tetovēšanu ādas tonī, rētas aizkrāsojot.

     

    Sadarbībā ar:

    Baznīcas iela 31, Rīga

    +371 28 300 800

    [email protected]

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē